Skocz do zawartości

[Pedały] Do butów szosowych z lidla

alpacino13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakupiłem niedawno w lidlu buty szosowe SPD. Według tego co jest na pudełku to buty te są kompatybilne z systemem SPD SL. Jeżdżę 99,9 % po szosie. Chciałbym się zapytać czy do tych butów można przykręcić tylko bloki SPD SL czy również  te pod MTB. Żeby było łatwiej wrzucam zdjęcie podeszwy buta. Według mnie chyba da się przykręcić zarówno SL jak i MTB, ale ja się nie znam za bardzo na tym więc stąd moja niepewność. Jeśli moje przypuszczenia co do zgodności zarówno z MTB jak i SL się potwierdzą to, którą wersje byście polecali i jakie pedały dla osoby, która nigdy nie korzystała z SPD?

post-186973-0-00925600-1437116956_thumb.jpg

Napisano

Skoro jeździsz tylko po szosie i posiadasz szosowe buty, zakup pedałów MTB mija się z celem. Aczkolwiek technicznie ich podeszwa pozwala na taki manewr.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi, w takim razie zdecyduje się od razu na pedały SPD SL, żeby później nie trzeba było wymieniać pedałów,a tylko buty bo ich trwałość jako butów z lidla może być rożna. Moglibyście polecić jakieś niedrogie pedały SPD SL? Jeszcze pytanie techniczne. Rozumiem, że bloki szosowe przykręca się na trzy śruby w miejsce, które w podeszwie jest puste. W takim razie te dwie śruby, które są teraz wkręcone wykręcam i ta płytka, w którą te dwie śruby na zdjęciu są wkręcone tak będzie latała czy ona również jakaś rolę odgrywa przy montażu bloków szosowych?

Napisano

Nie widzę opcji edycji postu więc napisze jeden pod drugim może mnie ktoś oświeci jak się edytuje :). Szukałem trochę pedałów szosowych i zainteresowały mnie te Shimano: 

http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/pedaly-rowerowe/szosowe-zatrzaskowe/p,pedaly-spd-sl-pd-r540-czarne-bloki-shimano,6451.html

Ponadto szukałem na stronie Decathlonu i znalazłem coś takiego:

http://www.decathlon.pl/peday-zatrzaskowe-szosowe-500-id_8298317.html

http://www.decathlon.pl/peday-zatrzaskowe-szosowe-300-id_8298316.html

Z tym, że w ich opisie jest informacja, że są z blokami typu KEO. Czy te bloki nie będą pasowały do butów pod SPD SL?

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam,

Podlacze sie do tematu. Posiadam buty szosowe z lidla, jezdze wylacznie po sciezkach rowerowych/jezdni. Bardzo rzadko jakies sciezki polne. Beda to moje pierwsze spd i poczatkowo planowalem m520 dokupic do zestawu, aczkolwiek spd sl mozliwe ze lepiej by sie sprawdzaly. Mam te same pytania co post wyzej, jak jest z jakoscia tych btwinow? Czy system keo jest gorszy od spd sl?

Napisano
  W dniu 14.08.2015 o 21:44, nomundo napisał:

Witam,

Podlacze sie do tematu. Posiadam buty szosowe z lidla, jezdze wylacznie po sciezkach rowerowych/jezdni. Bardzo rzadko jakies sciezki polne. Beda to moje pierwsze spd i poczatkowo planowalem m520 dokupic do zestawu, aczkolwiek spd sl mozliwe ze lepiej by sie sprawdzaly. Mam te same pytania co post wyzej, jak jest z jakoscia tych btwinow? Czy system keo jest gorszy od spd sl?

Jako ze nie moge edytowac: kwota max jaka moge wydac -210zl. W oko wpadly mi jeszcze pedały clark candy2 oraz time alium. Jest miedzy nimi jakas znaczna roznica a spd m520/530? Czy daloby rade przejechac w nich w obowiu cywilnym do 3km?
Napisano
  Cytat

"z blokami typu KEO. Czy te bloki nie będą pasowały do butów pod SPD SL?"

Tak się składa, że mam zarówno lidlowe buty jak i pedały b'twin 300. Na moje potrzeby - regularne przejażdżki szosami 50-100 km w zupełności wystarczają.

Wcześniej jeździłem z noskami i różnica w komforcie oraz bezpieczeństwie jest wyraźnie odczuwalna. Mimo kilku awaryjnych wypięć (np. wylądowałem w rowie po tym jak na wąskiej jezdni dosłownie o kilka centymetrów mijał mnie dostawczak DPD) nie zaliczyłem żadnego upadku, co niestety zdarzało mi się w noskach.

Buty są wygodne i wystarczająco przewiewne. Chodzenie w nich do przyjemności nie należy, ale spokojnie - da się. Zaliczyłem np. 2 km "spaceru" przez las (piach, trawa, kamienie) i dały radę.

Pedały są lekkie (ok. 240 g) i kręcą się bez oporów. Bloki w systemie Keo oczywiście pasują do lidlowskich butów (rzecz jasna trzeba usunąć z podeszwy śruby do mocowania bloków SPD) i mają wyraźny luz roboczy (chyba 7 stopni), co dla większości amatorów będzie zaletą, bo łatwiej ustawić wygodnie stopy. Są też tanie. Myślę, że wydatek 45 zł co kilka tysięcy kilometrów można przeboleć.

Napisano
  W dniu 15.08.2015 o 15:13, zoomek napisał:

Tak się składa, że mam zarówno lidlowe buty jak i pedały b'twin 300. Na moje potrzeby - regularne przejażdżki szosami 50-100 km w zupełności wystarczają.

Wcześniej jeździłem z noskami i różnica w komforcie oraz bezpieczeństwie jest wyraźnie odczuwalna. Mimo kilku awaryjnych wypięć (np. wylądowałem w rowie po tym jak na wąskiej jezdni dosłownie o kilka centymetrów mijał mnie dostawczak DPD) nie zaliczyłem żadnego upadku, co niestety zdarzało mi się w noskach.

Buty są wygodne i wystarczająco przewiewne. Chodzenie w nich do przyjemności nie należy, ale spokojnie - da się. Zaliczyłem np. 2 km "spaceru" przez las (piach, trawa, kamienie) i dały radę.

Pedały są lekkie (ok. 240 g) i kręcą się bez oporów. Bloki w systemie Keo oczywiście pasują do lidlowskich butów (rzecz jasna trzeba usunąć z podeszwy śruby do mocowania bloków SPD) i mają wyraźny luz roboczy (chyba 7 stopni), co dla większości amatorów będzie zaletą, bo łatwiej ustawić wygodnie stopy. Są też tanie. Myślę, że wydatek 45 zł co kilka tysięcy kilometrów można przeboleć.

A jak jest z wielkoscia tych pedałow? Da sie przejechac w cywilach? Nie "szuka sie" wpiecia przy ruszaniu? Da sie ustawic sile wypiecia? (Pomocne dla osoby poczatkujacej).

Mam teraz dylemat miedzy m520 a btwin 300/500

Napisano

Czy da się jeździć w cywilnych butach to nie wiem, bo nie próbowałem. Wydaje mi się, że na krótkim odcinku tak, bo powierzchnia kontaktu jest dosyć duża. Nie wiem tylko czy zaczep nie będzie przeszkadzał.

Siłę wypięcia da się regulować za pomocą śruby w pedale (też odkręciłem na maksa, żeby nie zabić się na początku przygody z pedałami zatrzaskowymi). Wpięcia "szukałem" na początku. Po kilku przejazdach przez miasto wpinam się już jednym ruchem nogi.

Napisano

Odwrotnie, zatrzask jest cięższy, przez co pedał samoczynnie obraca się tak, żeby pętla, do której wkładasz przód bloku, znajdowała się u góry.

Napisano

Pedała mające możliwość wpięcia z 1 strony to imitacja SPD, taka prawda, kup M520, nie patrząc nawet na pedał się zawsze wepniesz bez żadnego problemu... co się bardzo przydaje przy jeździe po mieście.

Napisano

Zdefiniuj "mocno".

Nestety, system SPD jest wrażliwy na ustawienie bloków oraz nie przewiduje luzu roboczego. Stąd przy problemach z kolanami może lepiej pomyśleć o systemach firm Time, Look czy Crank Brothers.

Napisano

Ciezko mi to opisać, ale po przejsciu ok.4km (na oko) zaczyna mnie boleć, co przy dalszej wędrówce jest irytujące i powoduje dyskomfort. Ogolnie problem wystepuje od ok.1.5miesiaca. Zapomialem o tym wspomiec (i ogolnie podczas rozwazania spd), gdyz na rowerze to nie wystepuje.

A jakie pedały innego systemu niz spd będą odpowiednie na miast (do pracy i uczelni) i z przyzwoitym luzem dla kolan?

Do wydania mam 200zl i z tego co widzialem to system looka dostane w btwinach, time do 200zl tez widzialem i cranki candy 2 tez sie miesci...

Napisano

Obojetnie, byle by plynnie działały i byly w miare trwałe(+ kwestia kolana). Buty sa szosowe, ale nie zamierzam w nich chodzic (biore do pracy i tak na zmiane).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.