Szymonetti Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Mam prośbę do doświadczonych kolegów z tego forum o pomoc przy zakupie używanego dampera tylnego. Minowicie chcę zakupić damper taki jak w tytule, jednak z uwagi na fakt iż w tym temacie jestem laikiem chciałbym abyście doradzili mi na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu...aby nie kupić kawałak nieużywalnego metalu. Ze zdjęć mało można wywnioskować, jednak chcę samemu pojechać po odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Z tego co pamiętam to były raczej zawodne dampery, nie kupował bym go po prostu, i nie miał problemu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Ten to ma przynajmniej jakiś ślad zaworu IFP ... czarny starszy nie miał i był nie naprawialny Do 100zł można wziąć, z samej ciekawości co ma wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonetti Napisano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 (edytowane) A więc podczas zakupu na co zwrócić szczególną uwagę? czy na "sucho" mogę go jakoś spradzić? Ewentualnie o co dopytać sprzedającego? Edytowane 16 Lipca 2015 przez Szymonetti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Na sucho to go nawet nie ściśniesz, nawet bez powietrza jest ciężko. Głównie czy tłumik działa, jak działa to ok, bo sprężynę łatwo naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 17 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Ten to ma przynajmniej jakiś ślad zaworu IFP to nie jest ślad zaworu, bo po zaworze nie ma tam ani śladu Z tego co pamiętam, to tam jest rozwiązanie takie jak w wanilkach foxa - IFP pompujemy patentem imbus-igła. Ja jestem na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonetti Napisano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 to nie jest ślad zaworu, bo po zaworze nie ma tam ani śladu Jak by nie było igła i imbus to jednaj zawór to co innego jak jego brak Nie zmienia to jednak faktu że ten damper nadaje sie do nauki, do sekcji zwłok, i ewentualnie zapasowy jak główny sie zepsuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Nie przyjalbym go nawet za darmo, bo szkoda mi czasu na zabawe a pozniej w jego ustawienie. Negatywna jest tak mala , ze bardzo uciazliwie sie ja ustawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Ciekawe, czy zakładający temat zrozumiał, co mu chcemy uświadomić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonetti Napisano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Tak zrozumiałem...aby nie zaprzątać sobie nim głowy Mimo wszystko po rozmowie z sprzedającym twierdzi on,że damper 7lat pracował bez najmniejszego problemu, bez awaryjnie. Tydzień temu został oddany do serwisu gdzie również stwierdzono iż jest w dobrej kondycji, komory trzymaja ciśnienie. Negatywna ma 50psi a pzytywna 250psi...dobrane do wagi rowerzysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Mimo wszystko stwierdzam, iz jednak Cie korci go kupic, dlatego kup, zaloz i niezaprzataj sobie tym watkiem glowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonetti Napisano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Nie przyjalbym go nawet za darmo, bo szkoda mi czasu na zabawe a pozniej w jego ustawienie. Negatywna jest tak mala , ze bardzo uciazliwie sie ja ustawia. Nie...nie mam zamiaru go kupować. Jednak mimo wszystko czy mógłbyś bardziej rozwinąć fakt ustawiania damperów tego typu. Może przy okazji czegoś bym się nauczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Analogicznie jak z amortyzatorami, tylko jak odejscie z DA w RSie to byl blad moim zdaniem, tak odejscie z tym systemem z damperow to blogoslawienstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 (edytowane) W skrócie, ustawienie ciśnień w obu komorach tak żeby uzyskać optymalną pracę jest bardzo trudne, a czasami wręcz niemożliwe. To, że ktoś napisał "ciśnienie ustawione do wagi rowerzysty" niewiele znaczy, teoria nie jest wprostproporcjonalna do praktyki. Edytowane 19 Lipca 2015 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonetti Napisano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Dziękuję Panowie jeszcze raz za wytłumaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonetti Napisano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 (edytowane) Powracając do tematu Dampera. Zadam jeszcze jedno pytanie: Co waszym zdaniem Panowie jest wart ten Damper (DNM hyper AIR A0-25AR): http://pokazywarka.pl/b4sv1s/#zdjecie15691954 Warto się nim zainteresować, jako stosunkową tanią tylną amortyzacją? Edytowane 26 Lipca 2015 przez Szymonetti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Na pewno więcej niż kind shock DNM to budżetowe i działające dampery, jak dobrze i jak długo to już loteria. Jak szukasz czegoś tanio mam w domu W miarę nowego epicona 165x38mm ale przyjadę dopiero gdzieś w październikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonetti Napisano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Tak szukam czegoś taniego jednak też ważna jest dla mnie prosta obsługa i stosunkowo wysoka niezawodność. Jednym słowem dobry stosunek ceny do jakości...gdyż zdaję sobie sprawę iż w tanich pieniądzach rewelacji nie będzie. Zdjęcia wspomnianego epicona jak najbardziej poproszę oraz kwotę jaką musiał bym na niego wyłozyć. Chociaż też ukrywał nie będę, że zależy mi na tym aby jeszcze przez wakacje dokonać zakupu i wykorzystać ładną pogodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Powracając do tematu Dampera. Zadam jeszcze jedno pytanie: Co waszym zdaniem Panowie jest wart ten Damper (DNM hyper AIR A0-25AR): http://pokazywarka.pl/b4sv1s/#zdjecie15691954 Warto się nim zainteresować, jako stosunkową tanią tylną amortyzacją? Jeśli ma być na długo i ma być serwisowalny to trzeba sprawdzić czy jest - niektóre dnm'y są jednorazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Epikona polecam z własnego doświadczenia. Prosty w obsłudze i całkiem fajnie działający damper. Jeździem na nim przez ok. pół roku. Ważyłem 85kg, więc lekko nie miał. Ani razu nie miałem z nim problemów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonetti Napisano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 No i w moim przypadku lekko też nie będzie, gdyż ważę 95kg w porywach do 102 (jednak przy wzroście 192cm...grubaskiem nie jestem) Jednak też po wysokich górach lub wyczynowo nie jeżdżę...zwyczajnie rekreacyjnie, turystyczne szlaki, ścieżki rowerowe itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Sam użytkowałem epicona, jednak stary model, cały czarny. To bodajże pierwszy model. Po "przerobieniu" czyli dostrojeniu go pod własne potrzeby naprawdę dobry i niezawodny damper, biorąc pod uwagę ze zapłaciłem za niego 100zł to super sprawa Jest on chyba z 2008 roku a nadal szczelny, anoda nie wytarta, mimo że nawet w nim wierciłem i gwintowałem ciągle sie trzyma najnowsze sa już bardziej skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonetti Napisano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 To ja poproszę o zdjęcia i cenę tego wspomnianego wcześniej dampera...może dobijemy targu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Tutaj masz mój temat o tym że damperze. Jego stan jest niemal nowy, brak śladów użytkowania. Przeszedł przez moje ręce i jest sprawny. http://www.forumrowerowe.org/topic/174449-damper-sr-epicon-rc-powiedz-kotku-co-masz-w-srodku/ Masz opisane jak rozebrać jak zmienić olej etc. http://www.forumrowerowe.org/topic/149428-poradnik-damper-epicon-lod-wymiana-oleju/?do=findComment&comment=1499285 tu masz stary, tak wygląda jednak to już 190x50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi