Skocz do zawartości

[Koło] Tania felga tył, wolnobieg. Warto?

kama94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam felgi na tył do mojego roweru i znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/kolo-rowerowe-26-mtb-tyl-obrecz-alu-piasta-stal-i5549159419.html

Warto? W moim sklepie wołają dużo więcej za felgi, a nie chce inwestować za dużo w mojego złoma :laugh:

Może głupotą pisać jest w takiej sprawie na forum, ale gdzie szukać porady jak nie wśród ekspertów? :thumbsup:

@EDIT Nie musze liczyć kosztów przesyłki, bo jutro bede w miescie gdzie ten koles sprzedaje :laugh: To chyba brać, co? :laugh:

Napisano

Kół pod wolnobieg to ogólnie nie warto kupować, ale jeśli rower służy jako bułkowóz to można powiedzieć "koło jak koło" i działać będzie na pewno.

Oczywiście do przełożenia wolnobiegu potrzebujesz specjalnego klucza.

Napisano

Jest dokładnie tak jak mówiłeś, to zwykły "bułkowóz" :laugh: Okk, czyli jutro wstąpię po to koło  :thumbsup: 

A czy mógłbyś mi troszkę przybliżyć jaka jest różnica pomiędzy wolnobiegiem a kasetą?

Napisano

Wolnobieg to zębatki razem ze sprzęgłem nakręcane na ten gwint przy piaście, a kaseta to same zębatki nakładane na bębenek sprzęgła zintegrowany już z piastą. 

Napisano

Różnica wynika z budowy piasty - te pod wolnobieg mają niekorzystnie usytuowane łożyska, co powoduje, że oś piasty jest zbytnio obciążona i się wygina aż do pękniecia - trzeba to kontrolować, bo mi kiedyś koło "odpadło" 15 km od domu :icon_confused:

W piastach pod kasetę tego problemu nie ma. Dodatkowo kasety mają najmniejszą zębatkę 11T, a wolnobiegi 14 lub 13, więc z kasetą szybciej pojedziesz.

Napisano

Czyli ogólnie w przyszłości skupić sie na kasetach, nie wolnobiegach? Warto zapamiętać, dzięki za pomoc! :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...