kama94 Napisano 16 Lipca 2015 Napisano 16 Lipca 2015 Szukam felgi na tył do mojego roweru i znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/kolo-rowerowe-26-mtb-tyl-obrecz-alu-piasta-stal-i5549159419.html Warto? W moim sklepie wołają dużo więcej za felgi, a nie chce inwestować za dużo w mojego złoma Może głupotą pisać jest w takiej sprawie na forum, ale gdzie szukać porady jak nie wśród ekspertów? @EDIT Nie musze liczyć kosztów przesyłki, bo jutro bede w miescie gdzie ten koles sprzedaje To chyba brać, co?
seraph Napisano 16 Lipca 2015 Napisano 16 Lipca 2015 Kół pod wolnobieg to ogólnie nie warto kupować, ale jeśli rower służy jako bułkowóz to można powiedzieć "koło jak koło" i działać będzie na pewno. Oczywiście do przełożenia wolnobiegu potrzebujesz specjalnego klucza.
kama94 Napisano 16 Lipca 2015 Autor Napisano 16 Lipca 2015 Jest dokładnie tak jak mówiłeś, to zwykły "bułkowóz" Okk, czyli jutro wstąpię po to koło A czy mógłbyś mi troszkę przybliżyć jaka jest różnica pomiędzy wolnobiegiem a kasetą?
seraph Napisano 16 Lipca 2015 Napisano 16 Lipca 2015 Wolnobieg to zębatki razem ze sprzęgłem nakręcane na ten gwint przy piaście, a kaseta to same zębatki nakładane na bębenek sprzęgła zintegrowany już z piastą.
kama94 Napisano 16 Lipca 2015 Autor Napisano 16 Lipca 2015 A jest jakaś duża różnica w jeździe? Czy głównie tylko przy montażu/demontażu?
seraph Napisano 16 Lipca 2015 Napisano 16 Lipca 2015 Różnica wynika z budowy piasty - te pod wolnobieg mają niekorzystnie usytuowane łożyska, co powoduje, że oś piasty jest zbytnio obciążona i się wygina aż do pękniecia - trzeba to kontrolować, bo mi kiedyś koło "odpadło" 15 km od domu W piastach pod kasetę tego problemu nie ma. Dodatkowo kasety mają najmniejszą zębatkę 11T, a wolnobiegi 14 lub 13, więc z kasetą szybciej pojedziesz.
kama94 Napisano 16 Lipca 2015 Autor Napisano 16 Lipca 2015 Czyli ogólnie w przyszłości skupić sie na kasetach, nie wolnobiegach? Warto zapamiętać, dzięki za pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.