dawid Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Myślę ze warto by było przypiąć temat i zebrać opinie użytkowników na temat zamienników łożysk maszynowych w piastach. Które firmy są godne polecenia i gdzie za dobre pieniądze można dostać łożyska. Macie jakieś doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Ja ostatnio w piastach Novatec 711/712 używam łożysk firmy NGK z gumowym uszczelnieniem, numeru nie pamiętam, a sprawdzić teraz nie mogę akurat. Łożyska są dosyć tanie (4zł) przez co nie szkoda ich jak sie zatrą po bardzo błotnym maratonie ale to wina słabego ich uszczelnienia przez piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Zapewne chodzi o NBK. NGK robi świece zapłonowe Łożyska dość trwałe. Podejrzewam, że łożyska są te same co w piastach tańszych... C.a. 8-10 PLN/szt jest warte - przynajmniej google tak mówi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Sprawdzę dokładnie w domu ich nazwę, możliwe że przekręciłem, cena chyba też była coś bliżej 10zł jak sobie właśnie przypominam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 W mojej 802 były NBK. Wytrzymały około 12-13 tyś km. Raz wypłukałem z nich rdzę. Huczały, ale się nie rozpadły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Ja tylko TIMKEN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Brac po prostu z nizszego pulapu jakiejkowliek znanej firmy i tyle. Osobiscie wkladalem z zawieche japonskie EZO, ale mialem je za friko, bo 15- 40zl za sztuke bym nie dal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Sprawdziłem jakie łożyska używałem: MGK Premium Series 6902 2RS - trwałe łożyska NTN Japan 6902Z - tych nie polecam to bo łożyska do pracy w oleju a nie na "sucho" EZO Japan 6902RU - to chyba oryginalne z piastami Novatec 711/712 - dosyć trwałe ale jeden bardzo błotny maraton i umarły Do piast kolegi (niestety nie pamiętam marki), użyłem łożysk: Craft 6001 2RS - dobre wykonanie, służą mu już drugi sezon, poprzednie miał NBK 6001-2RS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek1992 Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Ja w piascie tylnej zmienilem lozyska z noname na PPL niby polska firma i to sa niby z lepszych. Zobaczymy na ile km posluza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 17 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 6902 2Rs - EZO trwałe cena ok.15,-zł. W tym samym rozmiarze kupiłem nierdzewne(fanaberia) 6902H.2Rs cena x4 w stosunku do standardu, nie wiem czy warto dopiero ok.1000km. Jeżeli uszczelnienie puszcza tylko wodę bez piasku to sądzę że nierdzewne pożyje dłużej ale czy 4x, raczej wątpię. Uszczelnienie lepsze z tworzywa/gumy niż stalowe, lepiej trzyma szczelność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.