Skocz do zawartości

[Łożyska] Jakie łożyska polecacie

dawid

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę ze warto by było przypiąć temat i zebrać opinie użytkowników na temat zamienników łożysk maszynowych w piastach.

Które firmy są godne polecenia i gdzie za dobre pieniądze można dostać łożyska.

Macie jakieś doświadczenia?

Ja ostatnio w piastach Novatec 711/712 używam łożysk firmy NGK z gumowym uszczelnieniem, numeru nie pamiętam, a sprawdzić teraz nie mogę akurat. Łożyska są dosyć tanie (4zł) przez co nie szkoda ich jak sie zatrą po bardzo błotnym maratonie ale to wina słabego ich uszczelnienia przez piasty.

Brac po prostu z nizszego pulapu jakiejkowliek znanej firmy i tyle. Osobiscie wkladalem z zawieche japonskie EZO, ale mialem je za friko, bo 15- 40zl za sztuke bym nie dal.

Sprawdziłem jakie łożyska używałem:

MGK Premium Series 6902 2RS - trwałe łożyska

NTN Japan 6902Z - tych nie polecam to bo łożyska do pracy w oleju a nie na "sucho"

EZO Japan 6902RU - to chyba oryginalne z piastami Novatec 711/712 - dosyć trwałe ale jeden bardzo błotny maraton i umarły

Do piast kolegi (niestety nie pamiętam marki), użyłem łożysk:

Craft  6001 2RS - dobre wykonanie, służą mu już drugi sezon, poprzednie miał NBK 6001-2RS 

• Mod Team

6902 2Rs - EZO trwałe cena  ok.15,-zł. W tym samym rozmiarze kupiłem nierdzewne(fanaberia) 6902H.2Rs cena x4 w stosunku do standardu, nie wiem czy warto dopiero ok.1000km.

Jeżeli uszczelnienie puszcza tylko wodę bez piasku to sądzę że nierdzewne pożyje dłużej ale czy 4x, raczej wątpię.

Uszczelnienie lepsze z tworzywa/gumy niż stalowe, lepiej trzyma szczelność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...