Skocz do zawartości

[opona] Problem z założeniem opony Continental Race King Supersonic 2.2 Na obręcz UST

gloria111

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja na RK 2.2 przy wadze 80kg jezdze z cisnieniem przod 1.5 a tyl 1.7 i jest idealnie :) 

3bary to przecie kamien :D

Napisano

Wiec przy mojej wadze 95kg jakie ciśnienie jest zalecane?? Głównie jeżdżę ubite drogi leśne, reszta to asfalt albo jakieś miękkie ścieżki leśne.

Wcześniej nie miałem pompki z licznikiem i zawsze było na oko.

Mleczko musze najpierw zamówić. Póki co opona wygląda na "grubą" wiec myślę że nic się nie stanie ;).

Opona waży wg producenta ~650g.

Warto mleczkiem ją dociężać??

Napisano

@Rulez: :>

@gloria111: Jakby to powiedzieć... Marnujesz po prostu ten zestaw, po co komu opona bezdętkowa i 3 bary w niej? Taka opona ma teraz właściwości trakcyjne koła od wozu, równie dobrze mógłbyś założyć oponę 1.75" :) Zalewaj mleczkiem, daj niecałe 2 bary na tył i 1,6 na przód i wtedy poczujesz trakcję :)

Napisano

Ciśnienie zmniejszę wg waszych zaleceń. Nie rozumiem tylko skąd takie podzielone zdanie jeśli chodzi o kwestię tego mleczka?? Producenci  w kompletnych zestawach UST nie zalecają go raczej ,ale jak wyczytałem oraz z waszych porad jest już inaczej...

Napisano

Kiedys juz byl taki temat na forum i zdania byly podzielone. Jedni uwazali iz skoro maja zalewac opone UST to wola kupic zwykla zwijana i do niej wlac mleka, bynajmniej bedzie lzejsza:)

Napisano

Tak właśnie jest, bez sensu jest wlewanie mleka do UST, przy 2 bar taka opona spokojnie "daje radę" . Do tego nie każdemu pasuje jazda na 1,5 bar, zwłaszcza przy wąskiej obręczy można się zawieść, więc polecanie takiej jazdy jest co najmniej nieporozumieniem ... przy dużym rozcięciu mleko i tak nie utrzyma ciśnienia, natomiast po wbiciu drobnego ostrego przedmiotu często nie powoduje to utraty ciśnienia ponieważ grube ścianki zaciskają się na nim . Mleko nie zapobiegnie ściągnięciu opony z obręczy przy zbyt niskim ciśnieniu.

Napisano

Skoro uszczelniacz jest zbędny daruję go sobie , póki co dziś po 70 km w mieszanym terenie przy ciśnieniu około 2 BAR jazda stała się zdecydowanie przyjemniejsza / wygodniejsza niz na wcześniejszych 3 BAR+ .

No i opona trzyma powietrze więc ze szczelnością tez jest chyba dobrze.  A co do wcześniejszej sprawy z opona Race King Supresonic i jej niewyjaśnionym biciem to po założeniu na inną obręcz bicie jest również zauważalne. 

Temat możemy zamknąć.

Dzięki wielkie za zainteresowanie i za pomoc .

Pozdrawiam Patryk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...