BajkowiecxD Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Witam, 18 zbliża się wielkimi krokami a wraz z nią napływ gotowki Rozglądam się więc za jakimiś hampelkami do swojego projektu tutaj link (http://www.forumrowerowe.org/topic/179897-projekt-29er-ellsworth-evolve-29er-by-bajkowiecxd-x11kg/) Sprawa wygląda tak, że chciałbym coś lekkiego, nie zbyt drogiego, do 500zł za sztukę. Do tego będe potrzebował jakieś tarcze do 150zł za sztuke. Proszę zwrócić uwagę na to że koła są dość delikatne i nie chcę żeby przez zbyt mocne hamulce koło skrzypiało czy coś w ten deseń. Najbardziej odpowiadałby mi sklep rowerowy.com, ponieważ mam tam dostęp do zniżki 12%. Moja waga to ok. 74kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 XTR XC , XTR Trail , Avid Elixir Trail , Sram Guide RS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 XTR XC - wychudzona chudina, w rękach sprawia wrażenie ze sie go połamie. Działa jak zwykły shimanowiec, choć dość twardy. Brak servo. XTR trail - normalny xtr, ma servo i inne bajery jakie miał. Siła podobna, bardziej miękki. O avidach powiem tylko tyle ze maja 4 tłoki wiec na bank będą cięższe ale i na pewno silniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 porównaj se masę setu klamka+zacisk xtr'a i slx'a. Jak Cię ta różnica nie powala to weź slx. Tarcze polecam xt bez icetechu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 To idąc tym tokiem myślenia weź sobie m615 i porównaj do SLX jak Cie ta róznica nie powala to weź m615. Koleś się pyta o poważne hamulce za 1300 pln a nie za 450. To jest największa zmora tego forum - wciskanie na tzn "chama" tańszych rzeczy i argumentacja typu "po co ci to?" "takie wystarczą" "to przecież to samo". Nie twoja kasa to po co komuś na siłę chcesz ją oszczędzić. Koleś chce wydać 1300 to niech kupi XTR i niech mu znaczek błyszczy z 5 kilometrów - co komu do tego. Ja wiem że konstrukcja podobna ale nie taka sama. Ja wiem że oba hamulce hamują podobnie ale nie tak samo. Jakby SLX miały być takie same jak XTR to po co XTR? A wracając do wątku to polowałbym na XTR Trail czyli M988 z tarczami sm-rt86 na przód i sm-rt76 na tył. Może trochę przekroczy budżet ale będzie bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 A co powiecie na jakieś firmy hope np? albo hayes? http://rowerowy.com/sklep/czesci/hamulce/tarczowe-hydrauliczne/prod/hope-tech3-x2 z tego co wyczytałem są lżejsze od xtr'ów ale jak z działaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 http://rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=42&mar=14&art=5441 http://rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=42&mar=14&art=3096 Tutaj masz XTR Race i Trail na wadze i szczerze nie wiem czy te Hope są lżejsze. Wiem że Hope to bardzo dobra marka ale nie miałem przyjemności pohamować sobie nimi Kolega w swoim rowerze enduro zrezygnował z XTR Trail na rzecz Hope ale niestety nie wiem jaki model. Co do hayesów to z doświadczeń i wyczytanych opinii to nie są najgorsze ale są daleko do Shimano które obecnie na rynku ma chyba w tej materii najwięcej do zaoferowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Czyli hayes odpada, miałbyś możliwość dopytania się jakie te hamulce ma ten Twój kolega? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Hope X2 Race są lżejsze od XTR Trail i ważą 207g sztuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 XT na metalikach.Koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Hope X2 Race są lżejsze od XTR Trail i ważą 207g sztuka. a jak z pracą/serwisem i siłą hamowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 To idąc tym tokiem myślenia weź sobie m615 i porównaj do SLX jak Cie ta róznica nie powala to weź m615. Koleś się pyta o poważne hamulce za 1300 pln a nie za 450. To jest największa zmora tego forum - wciskanie na tzn "chama" tańszych rzeczy i argumentacja typu "po co ci to?" "takie wystarczą" "to przecież to samo". Nie twoja kasa to po co komuś na siłę chcesz ją oszczędzić. Koleś chce wydać 1300 to niech kupi XTR i niech mu znaczek błyszczy z 5 kilometrów - co komu do tego. Ja wiem że konstrukcja podobna ale nie taka sama. Ja wiem że oba hamulce hamują podobnie ale nie tak samo. Jakby SLX miały być takie same jak XTR to po co XTR? A wracając do wątku to polowałbym na XTR Trail czyli M988 z tarczami sm-rt86 na przód i sm-rt76 na tył. Może trochę przekroczy budżet ale będzie bajka. bo na tym forum siedzą amatorzy, amatorzy zadają pytania i otrzymują prawidłowe odpowiedzi - dla zastosowań amatorskich proponowany sprzęt wystarczy aż nadto. Sam napisałeś że jak kupi XTR to z 5 km będzie mu błyszczał znaczek. Skoro człowiek pyta o dobre hamulce, to dostaje odpowiedź. Jakby sie żapytał, że chce coś co zwróci uwagę i będzie drogie, nie pytałby o coś co hamuje ale o jakiś gadżet małoseryjny za grubą kasę. Jak dla mnie odpowiedź "bierz SLX" jest bardziej niż poprawna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Ja rozumie że rozsądek mówi żeby wydać mniej i mieć sprzęt podobnie pracujący ale tańszy i że za różnicę w cenie można mieć coś ekstra Ale jak idę do salonu z zamiarem kupienia Mercedesa to nie chcę żeby mi wciskano Skodę bo też ma klimę i jeździ a jest tańsza. Ale to może takie moje zboczenie Po prostu wciskanie komuś tańszej rzeczy (mino iż rozsądne) mija się z sensem zapytania. Równie dobrze niech autor kupi M615 i też będzie zadowolony bo to też są świetne hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Dokładnie, stać mnie na mercedesa więc chcę coś ze stajni mercedesa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 skoro musisz przedłużać sobie conieco to po co się pytasz, przecież to nie ma nic wspólnego z racjonalnym zakupem - wejdź po prostu na Allegro, posortuj hamulce po cenie malejącej i weź te które błyszczą się odpowiednio i po kłopocie. No i nie miej pretensji że coś nie będzie działać jak u Mercedesa - Mercedesy od dawna to nie są najlepsze auta - np. A klasa gnije i sypie się gorzej jak Łady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 nie wiem ja tam na samochodach sie nie znam Chce mieć tylko dobrrzez hamujące i lekkie hamulce wraz z tarczami do ceny jakiej podałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Magura chyba robi na przód pod tarcze 10 cali, albo to jakaś inna firma, taka tarcza na przodzie 254mm, to dopiero będzie szacunek na dzielni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Weź te X2 , mocowo wypadają lepiej niż XTR XC a części zamienne dostaniesz w 7Anna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Dobra, to hamulce mamy, wezmę te hope tech 3 x2. Teraz jakie do tego tarcze i adaptery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Tarcze chyba najlepiej coś na pająku, a skoro hamulce Hope, to ładnie będą się komponowały Hope SAW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 aha, jeszcze mam takie pytanie, warto kupować wylajtowane tarcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Jeżeli chcesz oglądać rower, a nie jeździć to kup coś pokroju Nano/Quaxxar i inne tego typu. Jeżeli chcesz jeździć to raczej skłaniaj się ku mniej wycinanym wzorom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Takie będą git? Ps. Jaki rozmiar tarczy polecacie na przód i na tył? przypominam ok 74.kg zapomnialem link wkleic :v http://rowerowy.com/sklep/czesci/tarcze-hamulcowe/prod/tarcza-hope-plywajaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Równie dobrze niech autor kupi M615 i też będzie zadowolony bo to też są świetne hamulce. Dobre, ale dużo cięższe od XTR. Podobnie jak SLX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Takie będą git? Ps. Jaki rozmiar tarczy polecacie na przód i na tył? przypominam ok 74.kg zapomnialem link wkleic :v http://rowerowy.com/sklep/czesci/tarcze-hamulcowe/prod/tarcza-hope-plywajaca Te które pokazałeś będą ok . Weź 180mm na przód i 160mm na tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.