Skocz do zawartości

[suport HT2] Czy suport MTB nada się do szosowej korby

Herman88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi to zapytam. Chciałbym sobie zmienić korbę w przełajówce na Sorę FC-3550, taką o: http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/szosowe/p,mechanizm-korbowy-sora-fc-3550-bez-lozysk-shimano,96640.html

Jak widać jest sprzedawana bez łożysk. Dotychczas jeździłem na Deore M590 ze standardowym Szimanowskim suportem. Czy mogę zostawić ten suport? Mam wątpliwości bo korby mają inną linię łańcucha i pewnie inny rozstaw ramion, więc gdzieś ta szerokość musi być zgubiona.

Napisano

Linią łańcucha w tym przypadku bym się nie przejmował. Ten parametr regulujesz podkładkami. Za to jedyną różnicą w wkładach bb52(MTB) i bb4600(szosa)taka że ten drugi jest tylko pod mufę 68mm. Łatwo więc się domyśleć że o ile suport bb52 będziesz mógł wykorzystać w zestawie z w/w Sorą to bb4600 nie wykorzystasz w MTB.

Napisano

Ale tu nawet nie o linię łańcucha chodzi, ale jak już poruszyłeś temat to właśnie sprawa regulacji linii łańcucha podkładkami nie jest taka prosta jak się wydaje. Tzn. prosta jest, ale ramiona korby się przesuwają na jedną stronę i nie leżą symetrycznie względem ramy. Teraz mam 2 podkładki z lewej, 1 z prawej i różnica jest chyba 9mm i to już trochę czuć :confused: Głównie dlatego chciałem szosową/przełajową korbę, żeby tego problemu się pozbyć. 

Co najlepsze przy normalnym ustawieniu podkładek (2 z prawej, 1 z lewej) korba też nie jest symetrycznie i jest chyba 5mm przesunięta  :icon_confused:

Czyli wg tego co piszesz wychodzi na to, że miski suportu szosowego są szersze i nie dają możliwości dopasowania się do szerszej mufy poprzez usunięcie podkładek. Czyli powinno to grać. W sumie kupić i przetestować by nie zaszkodziło, najwyżej bym musiał dokupić suport. Tylko te niesymetryczne korby mnie martwią. Czy taka zmiana w ogóle ma sens.

Napisano
Czyli wg tego co piszesz wychodzi na to, że miski suportu szosowego są szersze i nie dają możliwości dopasowania się do szerszej mufy poprzez usunięcie podkładek.

Przeczytaj jeszcze raz 

Za to jedyną różnicą w wkładach bb52(MTB) i bb4600(szosa)taka że ten drugi jest tylko pod mufę 68mm.

Wyraźnie napisałem że BB4600 ma wyłącznie szerokość 68mm co powinno dać do myślenia że jest za wąski żeby go wykorzystać np w suporcie 73. Jak zmierzysz wkład bb52 między miskami suwmiarką to wyjdzie 73 a po dodaniu dwóch podkładek 2,5mm ta szerokość zmniejsza się do 68mm. Dwa, całkowita szerokość bb4600 to 86,5mm. bb52 ma szerokość 93mm. Ale zostawmy to ;-)

Ale tu nawet nie o linię łańcucha chodzi, ale jak już poruszyłeś temat to właśnie sprawa regulacji linii łańcucha podkładkami nie jest taka prosta jak się wydaje. Tzn. prosta jest, ale ramiona korby się przesuwają na jedną stronę i nie leżą symetrycznie względem ramy. Teraz mam 2 podkładki z lewej, 1 z prawej i różnica jest chyba 9mm i to już trochę czuć Głównie dlatego chciałem szosową/przełajową korbę, żeby tego problemu się pozbyć. 

Co najlepsze przy normalnym ustawieniu podkładek (2 z prawej, 1 z lewej) korba też nie jest symetrycznie i jest chyba 5mm przesunięta 

Podejrzewam że masz trzy podkładki 2,5mm po prostu wywal jedną lub zastąp ją dwiema podkładkami 1mm (właściwie to ma ona 0,8mm - do kupienia lub zrobienia samemu). Po jednej na stronie. Linia łańcucha nieznacznie się zmieni ale nie powinno mieć to większego znaczenia. Ja u siebie mam np tylko dwie podkładki 2,5mm (po jednej na stronie) i jakoś nie przejmuję się przekosem

Napisano

Linia łańcucha w korbie Sora to 43,5 mm, jak to chcesz wyregulować podkładkami, jeśli dasz za mało podkładek to miski zmiażdżą wewnętrzną tuleję, przestań dyrdymały wypisywać ... oś korby szosowej jest krótsza niż oś korby mtb,  po wywaleniu wszystkich podkładek, suport HTII od biedy powinien być odpowiednio wąski, tyle, że wtedy zmiażdży wewnętrzną tuleję ...

Herman88

Kup po prostu dedykowany suport, a nie kombinacje wyczyniać.

Napisano

oś korby szosowej jest krótsza niż oś korby mtb

No i to wszystko wyjaśnia, o to mi chodziło :) Racja, chyba kupię ten suport i problemu nie będzie ;) Ciekawe tylko, czy wtedy korby będą symetrycznie, skoro korby MTB przy "fabrycznym" ustawieniu nie są  :icon_confused:

• Mod Team
Napisano

Same miski suportowe sa identyczne, stare różnią sie tylko napisem, nowe maja mniejsza średnice, szosowe znaczy się i to tyle zmian. Można je używać zamiennie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...