blakbery Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Witam, od pewnego czasu mam problem z tylnym kołem. Otóż po zakręceniu i dociśnięciu szybkozamykaczem rusza się w prawo po lekkim popchnięciu. Jeżeli odkręcę to buja się na lewo i prawo ale to oczywiste. Gdy nim poruszam tył ramy podnosi się z jednej strony.
Ychu Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Jak dla mnie to luz na łożyskach. Zdejmij koło i sprawdź czy sama oś się gibie , jeśli tak skasuj luz konusami albo wymiana łożysk. Choć dziwne żeby tył się podnosił , sprawdź luzy a potem myślimy dalej.
Ychu Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Cała oś z zewnątrz wygląda w porządku. Wyglądać może wygląda , ale żeby sprawdzić luz zdejmujesz koło i ruszasz osią w górę i dół. Jeśli wyczujesz ruchy to skontruj konusy.
bukakewarior Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 A nie przeszedłeś przypadkiem na singla? Jeżeli tak, to nie ma co się dziwić, że koło się rusza przy bezpośrednim przełożeniu napędu na tylną zębatkę, Trzeba zastosować zwykłe nakrętki. A jeżeli nie przeszedłeś na singla, to jak wspomniał przedmówca...
blakbery Napisano 14 Lipca 2015 Autor Napisano 14 Lipca 2015 Jest to singiel ale takiego go kupiłem nie przerabiałem - wcześniej było okej. Mógłbyś może podesłać fotkę nakrętki ale przykład jak to wygląda po nałożeniu takiej nakrętki?
ludz Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 brzmi jak zlamana ośka IMO, ale tego się nie dowiesz na pewno bez sprawdzenia paru rzeczy Spróbuj najpierw tak jak Ci radzono, zobaczyć czy jest luz i jeśli jest, to go skasować. Jak się nie uda, to rozkręć piastę i zobacz, czy ośka nie poszła.
bukakewarior Napisano 15 Lipca 2015 Napisano 15 Lipca 2015 Mógłbyś może podesłać fotkę nakrętki ale przykład jak to wygląda po nałożeniu takiej nakrętki? Zwykła nakrętka
blakbery Napisano 15 Lipca 2015 Autor Napisano 15 Lipca 2015 Dobra to porozkręcam i posprawdzam czy wszystko ok - jeśli tak to spróbuję jeszcze z nakrętką i napiszę co i jak. Dzięki za odpowiedzi Nie wiem czy to ma wpływ na ruszające się z tyłu koło ale łożysko po lewej stronie (nie od strony napędu) jest rozwalone - kuleczki latają. Oczywiście wymienię je i napiszę co wtedy.
Mod Team michuuu Napisano 15 Lipca 2015 Mod Team Napisano 15 Lipca 2015 spróbuję jeszcze z nakrętką Pod nakrętkę podłóż podkładkę. Bez podkładki przy dokręcaniu nakrętka trąc o hak może przesuwać oś. Oczywiści najpierw wylecz łożysko.
blakbery Napisano 15 Lipca 2015 Autor Napisano 15 Lipca 2015 A nakrętki metalowe, gumowe, plastikowe? Jak zdjąć to srebrne, żeby nic nie uszkodzić - jakimś kluczem?
Mod Team michuuu Napisano 15 Lipca 2015 Mod Team Napisano 15 Lipca 2015 Podkładki metalowe. Do odkręcenia powinien pasować klucz do kaset, chyba.
blakbery Napisano 15 Lipca 2015 Autor Napisano 15 Lipca 2015 Łożyska są naprawione i chciałem popróbować z tymi nakrętkami ale niestety z obydwu stron ta śruba, która u kolegi wyżej tak mocno wystaje u mnie jest na styk z ramą - nie ma miejsca, żeby tam cokolwiek dokręcić :/
Ychu Napisano 15 Lipca 2015 Napisano 15 Lipca 2015 Po wymianie łożysk dalej masz ten problem? Jeśli jest za krótka oś to może się okazać że trzeba wymienić.
blakbery Napisano 15 Lipca 2015 Autor Napisano 15 Lipca 2015 Prawdopodobnie trzeba wymienić na dłuższą oś co zlikwiduje problem. Orientujecie się w jakich cenach i czy trudno to dostać?
Garlock Napisano 16 Lipca 2015 Napisano 16 Lipca 2015 ta śruba, która u kolegi wyżej tak mocno wystaje u mnie jest na styk z ramą - nie ma miejsca, żeby tam cokolwiek dokręcić A nie masz czasem osi pod szybkozamykacz (z otworem w środku)? Os piasty tylnej o szerokości 135mm powinna mieć ok 180mm długości np: http://allegro.pl/os-oska-piasty-tylnej-ch-ji-2319-crmo-m10-185mm-i5530297226.html dla piast o szerokości 130mm ok 175mm http://allegro.pl/os-oska-piasty-tylnej-ch-ji-2319a-crmo-3-8-175mm-i5511124118.html Tylko sprawdź średnicę bo bywają z gwintem M10 i calowym 3/8"
blakbery Napisano 16 Lipca 2015 Autor Napisano 16 Lipca 2015 Tak, jest na szybkozamykacz ale jakbym sobie przykręcił śrubki z obydwu stron to nie potrzebowalbym szybkozamykacza.
Mod Team michuuu Napisano 16 Lipca 2015 Mod Team Napisano 16 Lipca 2015 jest na szybkozamykacz ale jakbym sobie przykręcił śrubki Dlatego nie ma miejsca na nakrętki.
blakbery Napisano 16 Lipca 2015 Autor Napisano 16 Lipca 2015 No dokładnie, więc dłuższa oś rozwiązałaby problem Póki co mam prowizorycznie zrobione na starej osi i działa, więc na nowej tym bardziej. Dzięki wszystkim za pomoc, pozdrawiam
blakbery Napisano 17 Lipca 2015 Autor Napisano 17 Lipca 2015 Prowizorka nie działała koło tak czy siak skrzywiało się na dole lub do góry co można było przewidzieć, jeśli na siłę pcha się śrubki Jeszcze wczoraj byłem w sklepie i udało mi się dostać 2cm dłuższą - pasuje jak ulał; )
Mod Team michuuu Napisano 17 Lipca 2015 Mod Team Napisano 17 Lipca 2015 udało mi się dostać 2cm dłuższą - pasuje jak ulał; ) Podkładki pomogły ustabilizować oś przy dokręcaniu?
blakbery Napisano 17 Lipca 2015 Autor Napisano 17 Lipca 2015 Tak, podkładki były w zestawie i szczerze mówiąc bez nich by się nie obyło. Do tego na końcach mam przykręcone dokładnie takie nakrętki jak użytkownik kilka postów wyżej:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.