Skocz do zawartości

[Koło] Skrzywia się po dokręceniu szybkozamykaczem

blakbery

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od pewnego czasu mam problem z tylnym kołem. Otóż po zakręceniu i dociśnięciu szybkozamykaczem rusza się w prawo po lekkim popchnięciu. Jeżeli odkręcę to buja się na lewo i prawo ale to oczywiste. Gdy nim poruszam tył ramy podnosi się z jednej strony.

Napisano

Jak dla mnie to luz na łożyskach. Zdejmij koło i sprawdź czy sama oś się gibie , jeśli tak skasuj luz konusami albo wymiana łożysk. Choć dziwne żeby tył się podnosił , sprawdź luzy a potem myślimy dalej.

Napisano

Cała oś z zewnątrz wygląda w porządku.

Wyglądać może wygląda , ale żeby sprawdzić luz zdejmujesz koło i ruszasz osią w górę i dół. Jeśli wyczujesz ruchy to skontruj konusy.

Napisano

​A nie przeszedłeś przypadkiem na singla? Jeżeli tak, to nie ma co się dziwić, że koło się rusza przy bezpośrednim przełożeniu napędu na tylną zębatkę, Trzeba zastosować zwykłe nakrętki. A jeżeli nie przeszedłeś na singla, to jak wspomniał przedmówca...  :teehee: 

Napisano

Jest to singiel ale takiego go kupiłem nie przerabiałem - wcześniej było okej. Mógłbyś może podesłać fotkę nakrętki ale przykład jak to wygląda po nałożeniu takiej nakrętki? :)

Napisano

brzmi jak zlamana ośka IMO, ale tego się nie dowiesz na pewno bez sprawdzenia paru rzeczy :) 

Spróbuj najpierw tak jak Ci radzono, zobaczyć czy jest luz i jeśli jest, to go skasować. Jak się nie uda, to rozkręć piastę i zobacz, czy ośka nie poszła. 

Napisano

Dobra to porozkręcam i posprawdzam czy wszystko ok - jeśli tak to spróbuję jeszcze z nakrętką i napiszę co i jak. Dzięki za odpowiedzi :)

Nie wiem czy to ma wpływ na ruszające się z tyłu koło ale łożysko po lewej stronie (nie od strony napędu) jest rozwalone - kuleczki latają. Oczywiście wymienię je i napiszę co wtedy.

• Mod Team
Napisano
spróbuję jeszcze z nakrętką

Pod nakrętkę podłóż podkładkę. Bez podkładki przy dokręcaniu nakrętka trąc o hak może przesuwać oś.

Oczywiści najpierw wylecz łożysko.

Napisano

Łożyska są naprawione i chciałem popróbować z tymi nakrętkami ale niestety z obydwu stron ta śruba, która u kolegi wyżej tak mocno wystaje u mnie jest na styk z ramą - nie ma miejsca, żeby tam cokolwiek dokręcić :/

Napisano

Po wymianie łożysk dalej masz ten problem? Jeśli jest za krótka oś to może się okazać że trzeba wymienić.

Napisano

ta śruba, która u kolegi wyżej tak mocno wystaje u mnie jest na styk z ramą - nie ma miejsca, żeby tam cokolwiek dokręcić

A nie masz czasem osi pod szybkozamykacz (z otworem w środku)? Os piasty tylnej o szerokości 135mm powinna mieć ok 180mm długości np:

http://allegro.pl/os-oska-piasty-tylnej-ch-ji-2319-crmo-m10-185mm-i5530297226.html

dla piast o szerokości 130mm ok 175mm

http://allegro.pl/os-oska-piasty-tylnej-ch-ji-2319a-crmo-3-8-175mm-i5511124118.html

Tylko sprawdź średnicę bo bywają z gwintem M10 i calowym 3/8"

Napisano

No dokładnie, więc dłuższa oś rozwiązałaby problem :)

Póki co mam prowizorycznie zrobione na starej osi i działa, więc na nowej tym bardziej. Dzięki wszystkim za pomoc, pozdrawiam :)

Napisano

Prowizorka nie działała koło tak czy siak skrzywiało się na dole lub do góry co można było przewidzieć, jeśli na siłę pcha się śrubki :)

Jeszcze wczoraj byłem w sklepie i udało mi się dostać 2cm dłuższą - pasuje jak ulał; )

Napisano

Tak, podkładki były w zestawie i szczerze mówiąc bez nich by się nie obyło. Do tego na końcach mam przykręcone dokładnie takie nakrętki jak użytkownik kilka postów wyżej:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...