acid1234 Napisano 14 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Witam Mam stare hamulce Shimano XT BR-M765 model chyba z 2005. Zauważyłem, że pewnego dnia zaczeły skrzypieć i nie hamowały (tył). Wyczyściłem i odtłuściłe po kilku dniach to samo. Wykryłem, że klocek od strony tłoczka jest delikatnie zalany olejem. Rozebrałem zacisk wyjąłem tłoczek i uszczelkę. Wyczyściłem choć nie widzę jakiś śladów na uszczelce i tłoczku(może minimalne, ale nie rysy czy wżery). Co robić dalej na co wymienić? - Zestawu naprawczego tłoczek uszczelka nie dostane raczej do BR-M765 ? - zacisku BR-M765 też nigdzie nie widzę na aukcjach. - tarcze mam xt 765 center loock Pozostaje chyba wymiana zacisku tylko na co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acid1234 Napisano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Przeszukałem forum i znalazłem dwa rozwiązania: - Wymiana uszczelek R15 M 20,8x25,1x2 NBR w cenie 7,38 PLN zamówienie w GG TRADING Rozumiem, że pasują do zacisku br-m765 ??? - Wymiana zacisku na 775 ale trzeba ciąć przewód i kombinować z mocowaniem do zacisku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 - Wymiana zacisku na 775 ale trzeba ciąć przewód i kombinować z mocowaniem do zacisku? Nie - Wymiana uszczelek R15 M 20,8x25,1x2 NBR w cenie 7,38 PLN zamówienie w GG TRADING Rozumiem, że pasują do zacisku br-m765 ??? Powinny pasować , ale nie zawsze tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Moim zdaniem śmiało możesz kupić zacisk z Deore 615 czy starszego rocznika i po kłopocie. Wykręcasz stary zacisk dajesz nowy, wkręcasz śrubę z przewodem i odpowietrzasz układ. Klamka jest z tych XT identyczna jak z 535 a mi się taki zestaw doskonale sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acid1234 Napisano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Udało mi się kupić nowy zacisk XT BR-M765 za 100zł. Wymieniłem i odpowietrzyłem, działa ok. Mam klocki Clarks żywiczne i chyba to kiepski wybór??? Powinny lepiej hamować. Jeszcze potestuje z zamiana z przodu na tył. Kupiłem, też uszczelki i w wolnej chwili powalczę z starym zaciskiem... Dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 20 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Jeśli stare klocki zalał olej to nic dziwnego że nie hamują. Metaliczne można wypiec w razie zalania i są prawe jak nowe. Odtłuść tarcze przed zmianą klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acid1234 Napisano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Zalanych Kool- Stop nie montowałem, miałem drugi komplet właśnie Clarksa. Kupię chyba m06 metaliczne Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi