model3100 Napisano 14 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Witam Szanowne Grono Rowerowe Potrzebuję zasięgnąć Waszej rady / zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Użytkuję obecnie oponki Smart Sam 2,25 przód i tył i po zrobieniu w ostatnią niedzielę dystansu 83km za kolarką ze znajomym myślałem, że umrę z przemęczenia. Planuję pojeździć z nim troszkę takie traski po około 100-150km dziennie i chciałbym kupić sobie oponki typowo szosowe, które będą tanie, wytrzymałe i będą mieć małe opory toczenia. Rower to Kelly's Madman 2007 rocznik, obręcze są firmowe. Dokładnie to model KBIX WMX DSC 559x16,5 co sugeruje mi, że szerokość obreczy wynosi 16,5 mm tylko nie wiem jak oni to liczą (ze ściankami czy samego światła wewnątrz obreczy). Obecnie założone mam standardowe (od nowości) Smart Samy 2,25 i w terenie są jak dla mnie bardzo dobre. Obecnie będę jeździł więcej po szosie i pewnie w sierpniu wybiorę się w pielgrzymkę rowerową do Częstochowy (300-330km) w jedną stronę, więc i tak mnie nie minie ten zakup i tak. Czytałem troszkę o drutach i zwijakach i chyba bardziej skłaniałbym się ku oponce na drucie, żeby była bardziej wytrzymała na większe ciśnienie pompowania oraz podobno trudniej jest ją przebić niż mięciutkiego zwijaka. To tylko moje wrażenia z tego co poczytałem na forum. Dokładnie mam takie obręcze: http://www.madbike.pl/pl/p/Obrecz-KBIX-WMX-DSC,-559x16,5,-1-nit,-black/3880 Bardzo bym prosił o pomoc w doborze odpowiednich oponek. Zależy mi, żeby nie były mega drogie i miały małe opory toczenia. Muszę wyrobić za znajomym który ma kolarzówkę i cieniutkie łyse oponki. Z tego co widzę powinna mi wejść opona 15mm, lecz nie jestem tego do końca pewny. Chciałbym jak najcieńszą jak to możliwe, żeby nie łapała kapcia bardzo szybko. Na krawężnikach i innych przeszkodach będę starał się uważać, żeby nie dobić obręczy i nie złapać SNAKE Jeśli ktoś ma jakieś propozycje to bardzo bym prosił o pomoc, gdyż chciałem sobie na dniach zamówić komplet oponek. Oczywiście rozmiar to 26 cali. Słyszałem, że jak tanie to Kendy jak dobre to Maxxisy, np. Detonator model jest bardzo chwalony, no ale poczekam na resztę propozycji. Chyba jasno opisałem czego potrzebuję i mam nadzieję, że mi pomożecie, abym mógł sprawdzić się w szosie. Na zakup szosówki póki co nie mam wolnych środków i w tym sezonie mieć nie będę, więc muszę sobie zorganizować jej namiastkę Pozdrawiam Serdecznie, Przemek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model3100 Napisano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Zdecydowałem się na zakup Maxxis Detonator. Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego rozmiaru do mojej obręczy 559x16,5 zmierozne 17mm światła w środku obręczy bez ścianek. Sprzedawca twierdzi, że podejdzie nawet 1.0 tylko będzie to głupio wyglądało. Dostępne rozmiary 1.0, 1.25, 1.5 - który najlepiej do moich obręczy? Występuje opona drutowana i zwijana czy one różnią się tylko wagą? Czy również wytrzymałością na zużycie i przebicia? Którą Waszym zdaniem lepiej brać? Chce jak najwęższą która będzie dobrze współpracować z moimi obręczami. Nie chce ryzykować snake dla kilku mm szerokości. Jak 1.0 wejdzie i będzie normalnie działać to oczywiście kupuję taką szerokość Pomożecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.