Skocz do zawartości

[opony] 29" - alternatywa dla crossmarków

Oski34

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Obecnie mam założone opony Maxxis Crossmark 29x2.1 drutowane, które czasy świetności mają już dawno za sobą. Jeżdżę dużo po szutrówkach i ubitych ścieżkach w lesie, a do tego długie dojazdówki po asfalcie. Crossmarki spisywały się moim zdaniem bez zarzutu, szukam opon równie dobrych lub lepszych. Spodobały mi się opony Vittoria Saguaro 29x2.0, w dobrej cenie są też Race Kingi, ale słyszałem o nich różne opinie. Zależy mi na wytrzymałości opon. Co wybrać ? Może po prostu kolejny komplet crossmarków ? Cena przyjmijmy do 8 dyszek za sztukę, saguaro kosztuje w biekstacji 65zł.

Pozdrawiam 

Napisano

Nie wiem jak Ralph, ale u mnie oryginalnie w rowerze był na tyle Rocket Ron i od jazdy po asfalcie to on znika dość szybko. Po 4000 km jest "slick", a asfaltu może było 30%.

Napisano

Crossmarki to naprawdę fajna opcja na takie potrzeby, szczególnie w kwestii wytrzymałości. Mnie na początku brakowało w Crossmarku trzymania na boki, ale sprawa się wyjaśniła jak wyciąłem połowę klocków bocznych - teraz jest optymalnie. :)

Napisano

Witam

Zaliczyłem obydwie opony. W croossmarkach łapalem kapcie co średnio 2-3 tygodnie. Co do własności jezdnych to nie mam wiele do powiedzenia. Po 5 czy 6 flaku poddałem się. Zmieniłem na Saguaro i jestem zachwycony. Jeden kapeć przez dwa lata, przebieg ponad 6000 tys i stan opon dobry (tył trochę gorzej ale do zimy dociągnie, a może i dłużej). Fajnie trzymają w zakrętach, po piachu idą jak burza. Nie należą może do najlżejszych ale solidność i trwałość waży. Następne gumy to też będą Saguaro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...