tomek123456789 Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 witam zakupiłem w tamtym tygodniu kandsa maestro 2015 i po przejechaniu ok 150 km mam problem z napędem. Na każdym przełożeniu strzela mi łańcuch regularnie co chwila, a jak zacznę intensywnie pedałować to zjawisko się nasila. Zauważyłem że dolne kółko wychyla się na zewnątrz oraz na zębatce tylnej robi się co chwila grzbiet ( dotyczy każdego przełożenia). Dodam jeszcze że łańcuch nie zeskakuje z zębatki, aparat dobrze przerzuca biegi działa ok. Co jest nie tak? łańcuch się naciągnął?
Gawel76 Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Sprawdz czy ogniwa się prostują,najlepiej w ręku każde zagiąć i zobaczyć czy się wyprostuje
Gość Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Rower jest nowy więc zużycie odpada. Zdalnie ciężko powiedzieć tymbardziej że opis jest dość niejasny. Ja bym zaczął od regulacji przerzutki ( banalna sprawa): 1. Luzujesz linke 2. Baryłkę przy przerzutce i manetkce wkręcasz do końca a następnie wykręcasz o 2-3 obroty żeby miec pole regulacji 3. Ustawiasz zakres przerzutki ( warto to sprawdzić żeby potem nie było niespodzianek), jak to zrobić poszukaj albo daj znać to Ci napiszę 4. Manetkę wrzucasz na najwyższy bieg, łańcuch na najmniejszej koronce, przerzutka "wyluzowana" 5. Naciągasz linkę, najlepiej kombinerkami i zakręcasz śrubkę 6. Jeżeli biegi nie zmieniają się idealnie regulujesz baryłkami Istnieje szansa, chociaż mała że jakaś sierota źle założyła łańcuch ( w sensie przeciągnięcia na przerzutce) Kolega wyżej dobrze pisze, może być potrzebne smarowanie łańcucha. O ile w moim starym łańcuchu nawet po "shak'u" w benzynie zginał się całkiem ok, o tyle nowy gdy smar się wypłucze zaczyna robić się sztywny
tomek123456789 Napisano 13 Lipca 2015 Autor Napisano 13 Lipca 2015 Sprawdz czy ogniwa się prostują,najlepiej w ręku każde zagiąć i zobaczyć czy się wyprostuje ten przeskok pojawia się w jednym miejscu i jest regularny Rower jest nowy więc zużycie odpada. Zdalnie ciężko powiedzieć tymbardziej że opis jest dość niejasny. Ja bym zaczął od regulacji przerzutki ( banalna sprawa): 1. Luzujesz linke 2. Baryłkę przy przerzutce i manetkce wkręcasz do końca a następnie wykręcasz o 2-3 obroty żeby miec pole regulacji 3. Ustawiasz zakres przerzutki ( warto to sprawdzić żeby potem nie było niespodzianek), jak to zrobić poszukaj albo daj znać to Ci napiszę 4. Manetkę wrzucasz na najwyższy bieg, łańcuch na najmniejszej koronce, przerzutka "wyluzowana" 5. Naciągasz linkę, najlepiej kombinerkami i zakręcasz śrubkę 6. Jeżeli biegi nie zmieniają się idealnie regulujesz baryłkami Istnieje szansa, chociaż mała że jakaś sierota źle założyła łańcuch ( w sensie przeciągnięcia na przerzutce) Kolega wyżej dobrze pisze, może być potrzebne smarowanie łańcucha. O ile w moim starym łańcuchu nawet po "shak'u" w benzynie zginał się całkiem ok, o tyle nowy gdy smar się wypłucze zaczyna robić się sztywny regulacja wydaje mi się że jest w porządku tylko jakby łańcuch zrobił sie ,,za długi,,
MixingHead Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Wypisz wymaluj coś z łancuchem. Obmacaj go i nasmaruj felerne połączenie.
GajekL Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Wiec namierz miejsce w ktorym lancuch skacze, jesli jest ciagle w tym samym miejscu to sprawdz czy lancuch w tym miejscu mozna luzno wygiac.
tomek123456789 Napisano 14 Lipca 2015 Autor Napisano 14 Lipca 2015 problem odnaleziony, jedno ogniwko jest bardzo sztywne, ciężko się zgina. Psikałem wudekiem a następnie nasmarowałem go, ale nadal ciężko chodzi ,co robić?
Garlock Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Jeśli rozginanie na boki nie pomoże a masz skuwacz to użyj go do poluzowania ogniwa tak jak tu opisano: http://naprawrower.pl/poradnik-foto,14,rozkuwanie-lancucha.html
Gość Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Spinkę masz? Może to jest dobra okazja żeby to ogniwo zastąpić spinką
tomek123456789 Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Napisano 8 Sierpnia 2015 wybrałem się do sklepu gdzie zakupiłem rower i serwisant rozkuł lekko ogniwko, ale na niedługo to się zdało bo problem pojawił się od nowa. Za drugim razem zdecydował się skrócić łańcuch o dwa ogniwka i od tej pory rowerek śmiga
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.