Cybula Napisano 7 Sierpnia 2006 Napisano 7 Sierpnia 2006 Sory za uszczypliwosc, wiem ze tez nie jestem purystą językowym, ale niestety sa bledy ktore bardzo mocno bija po oczach. Mam na mysli zwrot "w ogóle". Wiekszosc z nas roznie go pisze wogle, wogóle, w ogóle... Pisze o tym, gdyz wlasnie taki zwrot, blednie napisany zauwazylem w linku do statystyk "10 najwiekszych gadul wogóle"... :glare: . Wiem, jestem okropny i sie czepiam... Przepraszam.
Ecia Napisano 7 Sierpnia 2006 Napisano 7 Sierpnia 2006 To fakt - ten odnośnik do statystyki należałoby poprawić . Pozdrówko na doczepkę .
jurasek Napisano 8 Sierpnia 2006 Napisano 8 Sierpnia 2006 Wiem, jestem okropny i sie czepiam... Przepraszam. głaskamy ,pieścimy ,polerujemy nasze forum , by lśniło pełnym blaskiem dzieki za współudział pozdrówko sprzatające
Ecia Napisano 9 Sierpnia 2006 Napisano 9 Sierpnia 2006 Problem rozwiązany . Pozdrówko usatysfakcjonowane :) .
WojtasGCE Napisano 16 Sierpnia 2006 Napisano 16 Sierpnia 2006 Przeszukałem Forum i znalazłem już informacje o Infobocie. Znajduje się w temacie o serwisach meteo, z których korzystają forumowicze. Może jednak nie wszyscy tam zajrzeli i jeszcze nie wiedzą o istanieniu takiego zjawiska. Infobot znajduje się pod numerem gg: 3217426. Dokładnie rzecz ujmująć jest to skrypt, który po wysłaniu do niego odpowiedniej kombinacji znaków, zwraca nam odpowiedź. A piszę o tym, ponieważ jedną z funkcji tego bota jest sprawdzanie pisowni w Słowniku Ortograficznym Języka Polskiego. Ma wiele innych funkcji, takich jak szukanie hasła w Wikipedii, podawanie programu TV, tłumaczenie z i na parę języków europejskich. Ale wszystko to dlatego, że mało mnie nie skręciło, kiedy zobaczyłem dzisiaj w nazwie tematu na Forum wyraz 'półka' napisany przez zwykłe, otwarte U. Po prostu chciałbym, aby osoby które mają problemy z nauczeniem się ortografii, albo które nie są pewne jak jakiś wyraz napisać, skorzystały z pomocy bota. Unikniemy wtedy takich prozaicznych, a jednocześnie fatalnie wyglądających kwiatków jak "który", "hamulce" czy właśnie "pułka".
Mod Team Lookas 46 Napisano 16 Sierpnia 2006 Mod Team Napisano 16 Sierpnia 2006 Dobry patent ten autobot Do tej pory używałem wyszukiwarki google jako słownika ortograficznego
KoBeNH27 Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 W Google Toolbar jest opcja sprawdzania pisowni w polach tekstowych. Sprawdza polską ortografię i jest wygodniejszy od Worda bo nie trzeba kopiować tekstu Nie ma to jak zaawansowany leń :) Lookas 46 tobie o to chodziło :question:
Mod Team Lookas 46 Napisano 31 Sierpnia 2006 Mod Team Napisano 31 Sierpnia 2006 To mój leń jest chyba bardziej zaawansowany bo nie mam nawet toolbar'a wpisuje dane słowo poprostu w wyszukiwarke... Wpisz np żułw, a odrazu pod oknem i nad wynikami z linkami do zanlezionych stron pojawi się : Czy chodziło Ci o: żółw
Biera Napisano 1 Września 2006 Napisano 1 Września 2006 A wiecie co ja mam? zmontowałem sobie nakładkę na firefoxa która sprawdza mi pisownie - jak zrobię byka/literówkę/nie dodam ogonka to mi podkreśla:) a jak kliknę prawym przyciskiem to mogę sobie sprawdzić to normalnie jak w wordzie - i nawet daje mi propozycje na jakie wyrazy to zamienić. Wcześniej przy każdym moim poście widniał napis "edytowane przez: Ecia" teraz już mam luzik:). Jak wrócę z wycieczki to spróbuję odnaleźć skąd to ściągnąłem:) Pozdrówko... hm... kombinowane:)
jurasek Napisano 1 Września 2006 Napisano 1 Września 2006 jestem zainteresowany pozdrówko ortograficzne
Pacmen_89 Napisano 1 Września 2006 Napisano 1 Września 2006 Ciekawa nakładadka A do tego bardzo przydatna;) Czekamy na więcej info skąd pobrać :]
Biera Napisano 1 Września 2006 Napisano 1 Września 2006 FireFox Nazywa się on Spellbound i można go znaleźć tutaj http://www.extensionsmirror.nl/index.php?showtopic=474 Po jego pobraniu i zrestartowaniu FF pozostaje pobranie słownika polskiego (np. stąd stąd http://dictionaries.mozdev.org/installation.html). Po kolejnym restarcie FF, przejdź do opcji (narzędzia==>rozszerzenia) i kliknij dwa razy na dopiero co zainstalowane rozszerzenie. Pozostaje Ci już tylko ustawić w odpowiedniej opcji język polski. Samo rozszerzenie działa identycznie jak w edytorach tekstu - po napisaniu treść klikając prawym klawiszem myszy należy wybrać sprawdź pisownie, a następnie tylko wybierać jaka forma jest poprawna w przypadku znalezienie błędu Proszę PS gdzieś widziałem jeszcze taką nakładkę do internet explorera ale za diabła nie pamiętam gdzie...
thomash Napisano 1 Września 2006 Napisano 1 Września 2006 Zainstalowałem nakładkę na FF, i mimo że dość rzadko robię błędy to i tak bardzo przydatna jest Na bieżąco podczas pisania podkreśla na czerwono błędy, tak samo jak np w Wordzie.
Majkel Napisano 16 Października 2006 Napisano 16 Października 2006 tak nawiązując do tematu - Firefox od wersji 2.0 obsługuje natywnie sprawdzanie pisowni Firefox 2.0 RC3 PL dla Windows Firefox 2.0 RC3 PL dla Linuxa Od czasu zainstalowania dwójki Firefox'a zacząłem pisać z polskimi znakami bo raziły mnie czerwone podkreślenia .
baksik22 Napisano 28 Października 2006 Napisano 28 Października 2006 Tak właśnie jak napisał Majkel te najwyższe wersje Firefoxa mają już wbudowane te "słowniki" hehhe ale czasem to się nie chcę pisać tych ogonków:)
MirRob Napisano 26 Czerwca 2007 Napisano 26 Czerwca 2007 który niewie, rze te błendy som porarzajonce? Fshut! Tzn. Wschód! Tłumaczę na polski - Który nie wie, że te błędy są porażające. Nic mi się nie podkreśla na czerwono. Nie używam żadnych nakładek, gdybym się pomylił, to poprawcie, proszę. BBCode nie działa ale to szczegół. Pozdrawiam wszystkich!
GdyniaBiker Napisano 18 Stycznia 2008 Napisano 18 Stycznia 2008 Qrczę tylko firefox i firefox Tak, jak wspomniał KoBeNH27, google toolbar jest bardzo wygodny i imho jest prostym rozwiązaniem pytań typu "czy nie można dodać skryptu do forum, żeby samo sprawdzało pisownię...". Zwłaszcza, jeśli się nie chce używać FireFoxa - Można ściągnąć zarówno wersję Do FF (tych bez nakładki) jak i do Internet Explorera, bodajże tutaj: http://toolbar.google.com/T4/intl/pl/?utm_...mp;tbbrand=GZEZ Jest napisane Internet Explorer 6.0 (obsługa wersji 7 programu Internet Explorer już wkrótce) Ale ja używam z IE 7.0 i działa
nikodem Napisano 22 Stycznia 2008 Napisano 22 Stycznia 2008 kiedyś rzucałem na forum bykami jak gnoje na polu a teraz FF mi ładnie podkreśla błąd i już wiem, że coś jest "nie tak" i z 20% ostrzeżeń mam 0% http://www.mozilla-europe.org/pl/products/firefox/ Ślawus mnie ratował wtedy tym linkiem
KaJeTaN Napisano 2 Lutego 2008 Napisano 2 Lutego 2008 Witam... Dobra może to zabrzmieć śmiesznie ale jak sie odmienia słowo pedał/pedała? Bo zawsze mam z tym problem. Czasem jak źle odmienię w mniemaniu innych to się śmieją:]
Wax Napisano 2 Lutego 2008 Napisano 2 Lutego 2008 Liczba pojedyncza: pedał. Liczba mnoga: pedały Tak jest. Pewnie temat zaraz zostanie doklejony do tematu "w ogóle"
Fifi Napisano 2 Lutego 2008 Napisano 2 Lutego 2008 Tak przy okazji to dużo osób popełnia ten błąd. Wystarczy popatrzeć na Allegro: http://www.allegro.pl/search.php?string=pe...;personal_rec=0 http://www.allegro.pl/search.php?string=pe...;personal_rec=0 Kolejnym błędem jest pisanie v-brake zamiast v-brake. http://www.allegro.pl/search.php?string=br...0&country=1
Ślawus Napisano 2 Lutego 2008 Napisano 2 Lutego 2008 jak byś zgadł pedał, pedały, pedałów. owszem występuje coś takiego jak "pedała", ale tylko gdy mówimy w l. pojedynczej w dopełniaczu. np. nie mam pedała (czego?) w bierniku niby też pasuje, ale wtedy odnosimy się do osoby , a nie do rzeczy, więc "pedała" na tym forum powinno występować rzadko, a niestety tak nie jest. Pozdrawiam (nie wiem co mnie wzięło na polonistyczne wywody, przecież ja studiuje na politechnice )
Ecia Napisano 2 Lutego 2008 Napisano 2 Lutego 2008 W dopełniaczu l. p. poprawna forma wyrazu "pedał" - jeżeli mówimy o przedmiocie - to "pedału". Forma "pedała" (czy to w liczbie mnogiej, czy pojedynczej) w ogóle nie powinna zatem występować - nie tylko na tym forum. Pozdrówko humanistyczne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.