blackjack23 Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Witajcie rowerowi maniacy! Mam 2007 Kross Hexagon V3 i problem z nim od dłuższego czasu. Mianowicie podczas jazdy słyszę takie rytmiczne "stuku-puku, stuku-puku, stuku-puku" wydobywające się gdzieś z okolic napędu. Nigdy nie zdiagnozowałem dokładnego źródła, bo ciężko przyłożyć ucho, gdy siedzi się na siodełku, right? Żeby było zabawniej, dźwięk i częstotliwość zwiększają się wraz ze wzrostem prędkości. Jego natężenie zależne jest również od tego, na jakim biegu aktualnie jadę. Częściej i głośniej słyszę to mając biegi 3-4, 3-5, 3-6, 3-7, niż na mniejszych tarczach z przodu. Wisienką na torcie tego jest fakt, że nie za każdym razem to stukanie-pukanie się objawia. Czasem jest cisza, a czasem irytuje do granic możliwości. Znalazłem już nawet na to patent. Gdy słyszę pukanie, przestaję kręcić na sekundę i znów kręcę. Czasem pukanie znika, czasem jest cichsze, czasem nic to nie daje i wtedy powtarzam czynność. Gdy lżej kręcę, dźwięk jest cichszy, gdy mocniej, ten narasta. Dwa lata temu wymieniłem w serwisie wkład do suportu, korbę wraz z pedałami, łańcuch, wolnobieg, tylną oś. Gdy zapytałem dlaczego wolnobieg podczas jazdy tak lekko "faluje", serwisant odpowiedział, że "ten typ tak ma i że może mi pokazać rowery za 5k, w których tego typu wolnobiegi są i też nie trzymają idealnie pionu, a falują". Korba to XCT V1 Suntor 175 48/38/28, łańcuch CN-UG51 114o, wolnobieg Shimano MF-TZ21 6rz 14-28, pedała Author... jakieś metalowe, bo oryginalny jeden plastikowy się wyrobił i strzelał. Te obecne Author mają delikatny luz, gdy się nimi szarpie góra-dół, ale nie to jest dziwne i niepokojące. Gdy łapię za korbę i próbuję szarpać poprzecznie do jej obrotu to całe tylne koło lekko się rusza na osi. Koła w moim Krossie są montowane na tych szpikulcach z klamką. Ten jest dociągnięty na max, ale koło rusza się w poprzek na tej większej, własnej osi. Co o tym wszystkim sądzicie?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Lipca 2015 Mod Team Napisano 12 Lipca 2015 Sądzę tyle,że powinieneś udać się do serwisu,bo sam sobie nie radzisz - z tego co czytam.
blackjack23 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Napisano 12 Lipca 2015 Tyle to i ja wiem. Liczyłem jednak na jakąś diagnozę z Waszej strony przed udaniem się do serwisu. Pisanie, bym udał się do mechanika "bo tak" jest mało pomocne.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Lipca 2015 Mod Team Napisano 12 Lipca 2015 Po prostu po przeczytaniu tego co napisałeś wnioskuję,że sam nie jesteś w stanie nic z tym zrobić i przypuszczam że nie masz nikogo znajomego znającego się na rzeczy. Stąd moja rada - niby oczywista,ale w tym przypadku chyba jedynie słuszna. Skoro piszesz,że " koło rusza się w poprzek na tej większej, własnej osi " ,to może wymaga centrowania ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.