Skocz do zawartości

[Napęd] Dziwne dźwięki podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie rowerowi maniacy!

Mam 2007 Kross Hexagon V3 i problem z nim od dłuższego czasu. Mianowicie podczas jazdy słyszę takie rytmiczne "stuku-puku, stuku-puku, stuku-puku" wydobywające się gdzieś z okolic napędu. Nigdy nie zdiagnozowałem dokładnego źródła, bo ciężko przyłożyć ucho, gdy siedzi się na siodełku, right? Żeby było zabawniej, dźwięk i częstotliwość zwiększają się wraz ze wzrostem prędkości. Jego natężenie zależne jest również od tego, na jakim biegu aktualnie jadę. Częściej i głośniej słyszę to mając biegi 3-4, 3-5, 3-6, 3-7, niż na mniejszych tarczach z przodu. Wisienką na torcie tego jest fakt, że nie za każdym razem to stukanie-pukanie się objawia. Czasem jest cisza, a czasem irytuje do granic możliwości. Znalazłem już nawet na to patent. Gdy słyszę pukanie, przestaję kręcić na sekundę i znów kręcę. Czasem pukanie znika, czasem jest cichsze, czasem nic to nie daje i wtedy powtarzam czynność. Gdy lżej kręcę, dźwięk jest cichszy, gdy mocniej, ten narasta.

Dwa lata temu wymieniłem w serwisie wkład do suportu, korbę wraz z pedałami, łańcuch, wolnobieg, tylną oś. Gdy zapytałem dlaczego wolnobieg podczas jazdy tak lekko "faluje", serwisant odpowiedział, że "ten typ tak ma i że może mi pokazać rowery za 5k, w których tego typu wolnobiegi są i też nie trzymają idealnie pionu, a falują".

Korba to XCT V1 Suntor 175 48/38/28, łańcuch CN-UG51 114o, wolnobieg Shimano MF-TZ21 6rz 14-28, pedała Author... jakieś metalowe, bo oryginalny jeden plastikowy się wyrobił i strzelał. Te obecne Author mają delikatny luz, gdy się nimi szarpie góra-dół, ale nie to jest dziwne i niepokojące. Gdy łapię za korbę i próbuję szarpać poprzecznie do jej obrotu to całe tylne koło lekko się rusza na osi. Koła w moim Krossie są montowane na tych szpikulcach z klamką. Ten jest dociągnięty na max, ale koło rusza się w poprzek na tej większej, własnej osi.

Co o tym wszystkim sądzicie?

Napisano

Tyle to i ja wiem. Liczyłem jednak na jakąś diagnozę z Waszej strony przed udaniem się do serwisu. Pisanie, bym udał się do mechanika "bo tak" jest mało pomocne.

• Mod Team
Napisano

Po prostu po przeczytaniu tego co napisałeś wnioskuję,że sam nie jesteś w stanie nic z tym zrobić i przypuszczam że nie masz nikogo znajomego znającego się na rzeczy.

Stąd moja rada - niby oczywista,ale w tym przypadku chyba jedynie słuszna.

Skoro piszesz,że " koło rusza się w poprzek na tej większej, własnej osi " ,to może wymaga centrowania ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...