ra5putin Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Na wstępie chciałbym się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy temat na tym forum (mam nadzieję, że w dobrym dziale). Wybaczcie w związku z tym jakieś drobne błędy czy nieścisłości, postaram się opisać mój problem jak najdokładniej potrafię. Przejdźmy więc do tego, co jest w temacie.Sprawa wygląda tak - posiadam aktualnie stary rower Giant Campus - góral bez jakiejkolwiek amortyzacji. Póki co kondycja nie pozwala mi wyruszyć do lasu więc jeżdżę po mieście by trochę wzmocnić nogi i jeszcze w tym sezonie przejechać się po ścieżkach Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego. Niestety, rower ma swoje lata i stał kilka lat nieużywany w piwnicy. Na początku roku oddałem go do serwisu i było ok (wyczyszczony i przesmarowany), ale teraz ciężko zmienia się przełożenia, łańcuch czasem skacze itp. itd. No i tu pojawia się pytanie właściwe - mam aktualnie odłożone 700 pln. Tak, wiem że to nie dużo, ale będę w stanie odłożyć więcej. No ale czy po odłożeniu powiedzmy tych 2000-2500 lepiej będzie zainwestować w rower który mam (wymiana napędu, mostka, kierownicy, siodełka, być może nawet sztywnego widelca na jakiś średni amortyzator?) czy jednak tego Gianta zostawić w spokoju jako zapasówkę a zebrane pieniądze wyłożyć na nowy rower? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Looser Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Na początku roku oddałem go do serwisu i było ok (wyczyszczony i przesmarowany), ale teraz ciężko zmienia się przełożenia, łańcuch czasem skacze itp. itd. lancuch + zebatki do ogledzin skoro lancuch skacze a bedzie skakal coraz czesciej jezeli wspomniane elementy maja juz dosc... i byc moze trzeba by pancerze i linki wymienic aby przerzutki plynniej chodzily... te zabiegi oczywiscie w celu utrzymania roweru na chodzie zeby dojezdzil do wymiany No ale czy po odłożeniu powiedzmy tych 2000-2500 lepiej będzie zainwestować w rower który mam (wymiana napędu, mostka, kierownicy, siodełka, być może nawet sztywnego widelca na jakiś średni amortyzator?) czy jednak tego Gianta zostawić w spokoju jako zapasówkę a zebrane pieniądze wyłożyć na nowy rower? jak na moje to nowy(/używany w dobrym stanie) rower
Florek Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Również opowiedziałbym się za przemęczeniem się na obecnym i uzbieraniem na nowy, bądź używkę w dobrym stanie. Jeśli rower stał kilka lat niezadbany w piwnicy, a objawy w trakcie jazdy wskazują na zużycie napędu, to z dużą dozą prawdopodobieństwa trzeba w nim wymienić prawie wszystko. A zakup wszystkiego na części i wymiana będzie w sumie droższa niż kupno nowego roweru. Gianta możesz zostawić potem jako rower do miasta po bułki, którego nie będzie żal jak zawiną.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Lipca 2015 Mod Team Napisano 12 Lipca 2015 Zgadzam się z przedmówcami - odkładaj na nowy sprzęt.
ra5putin Napisano 12 Lipca 2015 Autor Napisano 12 Lipca 2015 jak na moje to nowy(/używany w dobrym stanie) rower Również opowiedziałbym się za przemęczeniem się na obecnym i uzbieraniem na nowy, bądź używkę w dobrym stanie. Używkę wolałbym odrzucić. Wiem, że można znaleźć używki w naprawdę dobrym stanie, ale jakbym już te uciułane 2000 wydał na rower a po miesiącu się okazało, że jednak jest potrzebna jakiś większy serwis to bym miał znowu dłuższą przerwę. Bylibyście w stanie już teraz polecić jakiś rower do max. 2300-2500? Wzrost 187 cm, waga 86-87 kg (ale zamierzam zbijać ). Tak jak pisałem - póki co miasto, ale z perspektywą na wyruszenie w teren po urobieniu trochę nóg i tyłka. A i nie ukrywam, że idealnie by było żebym mógł ten rower obejrzeć i przymierzyć w Trójmieście - z najpopularniejszych sklepów u mnie to chyba wysepka.pl, na pewno decathlon (ale nie wiem jakie opinie mają ichnie rowery).
Roonin Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 W tym co jest zmienić napęd (łańcuch, zębatki) na jakieś tanie i na razie jezdzić i zbierać kasę. W międzyczasie zobaczysz czego oczekujesz od nowego roweru i gdzie będziesz go używał. Dwie rzeczy... Nie ma co się śpieszyć z zakupem i nie ma co za dużo inwestować w obecny rower (niezbędne minimum).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.