Skocz do zawartości

[ koła] Wymiana kół w trekingu

manfred1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie a także Panie zwracam się do Was z prosbą. Potrzebuję w swoim rowerze trekingowym wymienić koła. Póki co tak jak wcześniej pisałem mam 19x622 wolnobieg 7 rzędowy, przerzutka Shimano Tourney . Nie są to łożyska maszynowe. Już trzeci raz po zrobieniu 70 km tak się wszystko rozłazi że ledwo dojeżdżam do domu. Najpierw sam próbowałem wyregulować piastę ale nic to nie dało. Potem oddałem dwa razy do serwisu. Miało być idealnie było przez 50 km. Gdy powiedziałem sprzedawcy że chciałbym wymienić te obręcze na coś lepszego z łożyskami maszynowymi odparł mi że wymiana kół wraz z kasetą nic nie da bo trzeba wymienić także korbę i oczywiście łańcuch. Jestem zdesperowany bo co wyjeżdżam to martwię się czy wrócę do domu. Tak więc stawiam sprawę jasno potrzebuje aby mi ktoś doradził co i na co wymienić.
1. Czy muszę wymieniać wszystko czy wystarczy że dokupię bardzo dobre obręcze do wolnobiegu 7 rzędowego.
2. Jeśli wszystko to na co? Preferuje szybką jazdę po górkach bez obciążenia tylko i wyłącznie asfalt. Opona max 32 szerokość.

Chciałbym dodać że serwis wyregulował mi tylną piastę. A to jednak nic nie dało po zrobieniu 40 km koło całkowicie się rozregulowało był taki luz na łożyskach aż strach było jechać. Sam nie wiem co może być przyczyną. Przednie koło natomiast jest idealne i nic mu się nie dzieje.

Napisano

Nie luzują się obręcze ? tak ? luzuje się piasta nie wiem czy dobrze zrozumiałem ,to po co wymieniac obręcze ,tylko o logike mi chodzi :-)

1. kupic można tylne koło pod wolobieg +korba + lancuch 

2. kupic tylne koło na kasetę+  manetki +korba + lancuch

Jeśli chodzi o opłacalnosc inwestycji można 

3. kupic nowy albo używany rower

Napisano

Choć na rowerze jeżdżę od kilkudziesięciu lat ;-) To nie znam się za bardzo na jego budowie.  Dopiero czytam i uczę się tego wszystkiego. Byłem w serwisie  rowerowym gdzie facet już raz wymienił mi ośkę w piaście z zapinanej na śrubę na szybkozapinacz. Ja regulowałem i po kilkudziesięciu kilometrach wszystko się rozkręciło. Dałem koło do serwisu. Niby nie było luzu. I dziś znowu zrobiłem 60 km i czułem że coś jest nie tak w tylnym kole. Sprawdzam a tam luz że ledwo co dojechałem do domu.

1. kupić można tylne koło pod wolobieg +korba + lancuch 

No tak ale z tego co sprawdzam net to za bardzo nie ma co. Nie chce znowu wydać kase na jakich badziew taki jak mam teraz. Koło BERETTA CERCHI SpA aluminiowe. No a jak już wymieniam tylne to może i przód też zmienię.

Pkt 2 wydaje mi się najbardziej chyba logiczny. Bo z tego co czytam chyba wolnobieg odchodzi do lamusa. A też zależy mi na kasecie i na małej tarczy 11.

Napisano

Koła na maszynach 500-600zl 

kaseta 60-90zl

Korba acera 120-130zl

lancuch kmc x9 50zl

manetki używane deorki 3x9 100zl 

Można też 3x10 bo system 3x9 jest już lekko stary :-)

tak pobieżnie tylko czy warty jest ten rower takiej  inwestycji  ??

Napisano

Warto bo już trzeci raz jade w trasę i trzeci raz wracam z duszą na ramieniu. Rower potrzebny mi jest do dodatkowego treningu. Wydając kase mam nadzieje że będe miał \fajną maszynkę do jazdy. Czemu się upieram przy nim bo jak miałem górki rower to strasznie mnie kręgosłup bolał. Tu nie czuję żadnego bólu. Cieszę się też jak wyprzedzam kolarzy rowerem z bagażnikiem i światełkiem z tyłu :-) 
Teraz najważniejsza rzecz gdzie szukać tych komponentów. Bo juz dwea dni szperam net i za diabła nie mogę dojśc co i jak

Napisano

Wydaje mi się że 9 jest w sam raz. Teraz mam siedem i jest odpowiednia ilość. Brakuje mi tylko 11 bo mam 14. I przy zjazdach brakuje doładowania :-)
Reasumując muszę kupić koła, kasetę łańcuch i korbę albo w korbie zmienić tarcze jak się da.
PS A czy te manetki które teraz mam nie pasują do 7 rzędówki i kasety?

Napisano

Dzięki człowieku za pomoc. A koła tak aby pasowały pod 32x622 bo teraz zmieniałem opony jakie będą nbajodpowiedniejsze ? Tak się zastanawiam czy nie kupić jeszcze węższych opon ale to chyba przzerost formy nad treścią. Dziś jadą na węższych 25 km  do Zakopanego nadrobiłem 10 minut do czasu który robiłem :-) No ale co z tego jak po 50 koło się rozleciało.

1. Deore XT CS-M770 11-32 / CN-HG93 9 rz. Kaseta plus łańcuch 225 zł

2. Komplet manetek Shimano Deore XT SL-M770 3x9rz. 260 zł 

3. Koła to nie mam zielonego pojęcia które dobrać.

4 Korba Shimano Alivio FC-M431 9s 48x36x26 + suport choć muszę sprawdzić mufe czy pasuje ta 175 zł

5. Przerzutka tylna himano Alivio RD M4000 Tylna przerzutka 9rz. SGS Shadow 115 zł
Wychodzi że bez kół  ok 800 zł.  Co byś wymienił zamienił? Zastanawiam się czy nie muszę przedniej też wymienić.

Napisano

kaseta wystarczy alivio + łancuch kmc x9 kosztuje 50zl a jest przyzwoity sam takiego używam ,niektórzy uzywają 2-3 lancuchy nowe i wymieniają co kilkaset km , co do kół to sam się zastanawiam dla siebie bo mam już tylne troche przytarte , nic ciekawego nie ma pod v-brake wytypowałem wstępnie takie obręcze 

http://www.bikestacja.pl/pl/obrecz-dt-swiss-535-28-36h-trekking-22670.html 

albo te http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/obrecze-rowerowe/28-cali-622/p,obrecz-a-319-v-brake-36-otw-czarna-mavic,34643.html

no i zaznaczam że dosyc budżetowe piasty http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/mtb-v-brake/p,piasta-tylna-lx-fh-t670-czarna-shimano,92929.html

albo te http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/mtb-v-brake/p,piasta-tylna-802sb-czarna-novatec,121155.html

są to koła tak do 500pln  myśle że jak zadzwonisz do sklepu to się dużo wyjaśni 

Napisano

No raczej z kasetą przesadziłem już wole kupić trzy łańcuchy. Ale pewnikiem musi być 11 z przodu. Co do manetek to znalazłem komplet  za SL-M590  ok. 135 zł. Co do kół wole kupić gotowe koła. Obręcze jeśli kupię to zaś muszę szukać piasty szprychy i płacić za złożenie. nie chce mi się w to bawić. W sumie największy problem to mam z kołami.
A tak odbiegnę od tematu i spytam czemu pomimo poprawnej regulacji piasty w tylnym kole tak się to rozregulowało ?

Napisano

Mam manetki 590 i całkiem fajnie to śmiga (przerzutka tył slx662). Kasetę alivio i 2xHG93 do tego proponuję. Taki zestaw niedawno u siebie założyłem. Jak chcesz zaoszczędzić to poszukaj używanych gratów może? Nie żebym namawiał, ale mam np taką tylną deore 590, korbę z wymiennymi blatami (chyba model 391), nawet koła komplet by się znalazł (z kasetą 9rz i łańcuchem). Wszystko po przebiegu około 2-2,5kkm (nie pamiętam dokładnie). Koła raczej nic wybitnego.

Napisano

Mam manetki 590 i całkiem fajnie to śmiga (przerzutka tył slx662). Kasetę alivio i 2xHG93 do tego proponuję. Taki zestaw niedawno u siebie założyłem. Jak chcesz zaoszczędzić to poszukaj używanych gratów może? Nie żebym namawiał, ale mam np taką tylną deore 590, korbę z wymiennymi blatami (chyba model 391), nawet koła komplet by się znalazł (z kasetą 9rz i łańcuchem). Wszystko po przebiegu około 2-2,5kkm (nie pamiętam dokładnie). Koła raczej nic wybitnego.

Dzieki za pomoc. Raczej nowe części tak aby chwilę mieć spokój. Zresztą nie mam czasu na szukanie po necie.

Po dłuższym zastanowieniu jednak rezygnuję na rzecz kupna używanego roweru szosowego. Dlatego serdecznie dziękuję za pomoc i z problemem przenoszę sie do innego wątku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...