michau221 Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Witam! ostatnio zaczęło być słyszalne cykanie w (prawdopodobnie) przednim kole. Piszę prawdopodobnie, gdyż ciężko mi to zlokalizować jednak objawy wskazują na koło. Rower ma przejechane ok 200km. Cykanie wydaje się być cykliczne, aczkolwiek nie zawsze o równym natężeniu dźwięku. Słychać to tylko w czasie jazdy, niezależnie czy pedałuję czy nie. Na sucho podczas kręcenia kołem nie słychać tego dźwięku. Czy mogę prosić o pomoc w zlokalizowaniu? Myślałem, że to tarcza gdzieś trze bo taki dźwięk słyszałem, lecz po wyeliminowaniu tego cykanie pozostało, a bardzo mnie to denerwuje podczas jazdy Czy miałbym obstawiać szprychy? Jeśli tak, to musiałbym do jakiegoś serwisu podjechać bo sam tego jeszcze nie robiłem i trochę bym się obawiał, że coś zrobię źle. Chyba że to coś innego?
seraph Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Sprawdź czy jak się mocno opierasz na kierownicy to cyka, a gdy jedziesz "bez trzymanki" to jest cicho. Jeśli tak to obstawiałbym szprychy - jak są niedociągnięte to takie są objawy. Podjedź do serwisu gdzie kupiłeś rower to poprawią. Sam nie kombinuj.
michau221 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Napisano 12 Lipca 2015 Podczas jazdy "bez trzymanki" to cykanie również jest słyszalne :/
seraph Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Naciąg szprych i tak warto sprawdzić. Sprawdziłeś dokładnie czy nic Cie nie ociera? Hamulce? Jak nie to zostaje piasta... Albo i tylne koło, a niesie się po ramie.
michau221 Napisano 13 Lipca 2015 Autor Napisano 13 Lipca 2015 Ocierać raczej nie ma co, starałem się wykluczyć każdą możliwość. W sobotę zawiozę na go na regulację do się może dowiem, co to było.
_dev_ Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Może jakaś naklejka np. na tarczy hamulca lub korbie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.