Skocz do zawartości

[koła] Cykanie w (prawdopodobnie) przednim kole

michau221

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

ostatnio zaczęło być słyszalne cykanie w (prawdopodobnie) przednim kole. Piszę prawdopodobnie, gdyż ciężko mi to zlokalizować jednak objawy wskazują na koło. Rower ma przejechane ok 200km. Cykanie wydaje się być cykliczne, aczkolwiek nie zawsze o równym natężeniu dźwięku. Słychać to tylko w czasie jazdy, niezależnie czy pedałuję czy nie. Na sucho podczas kręcenia kołem nie słychać tego dźwięku. Czy mogę prosić o pomoc w zlokalizowaniu? Myślałem, że to tarcza gdzieś trze bo taki dźwięk słyszałem, lecz po wyeliminowaniu tego cykanie pozostało, a bardzo mnie to denerwuje podczas jazdy ;) Czy miałbym obstawiać szprychy? Jeśli tak, to musiałbym do jakiegoś serwisu podjechać bo sam tego jeszcze nie robiłem i trochę bym się obawiał, że coś zrobię źle. Chyba że to coś innego?

Napisano

Sprawdź czy jak się mocno opierasz na kierownicy to cyka, a gdy jedziesz "bez trzymanki" to jest cicho. Jeśli tak to obstawiałbym szprychy - jak są niedociągnięte to takie są objawy.

Podjedź do serwisu gdzie kupiłeś rower to poprawią. Sam nie kombinuj.

Napisano

Naciąg szprych i tak warto sprawdzić. Sprawdziłeś dokładnie czy nic Cie nie ociera? Hamulce? Jak nie to zostaje piasta... Albo i tylne koło, a niesie się po ramie.

Napisano

Ocierać raczej nie ma co, starałem się wykluczyć każdą możliwość. W sobotę zawiozę na go na regulację do się może dowiem, co to było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...