Skocz do zawartości

[Amortyzator] Do Kross Level A2 2009 XT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć ;) Przymierzam się do kupna nowego amortyzatora do mojego rowerku Krossa Levela a2 2009. Wygląda on tak:

q4daczW.jpg

Obecny amortyzator to stary xcr sountora. Sterówka to 1 1/8 czyli standard jednak ciekawi mnie czy mógłbym władować tutaj amortyzator z rurą tampered zgrubieniem na dole.

Interesuje mnie dokładnie:

Rock Shox SID RLT 100mm 26. 

Jeżeli jednak nie da rady go władować do mojej ramy mam inny na oku:

Reba Team Black Box Dual Air 26

Jeżeli jednak tampered wejdzie do mojej ramy to który z tych amortyzatorów jest lepszy?

Sam jestem lekką osobą 65 kg zatem nie może być on zbyt twardy :D

Napisano

żeby wstawić tapera musiał byś kombinacje ze sterami robić. Moim zdaniem mało sensowne bo różnicy za bardzo i tak nie odczujesz.

Jeśli chodzi o twardość to podałeś amorki ze sprężyną powietrzną więc pompujesz je do odpowiedniego ciśnienia dla twojej wagi i jest git. Musisz tylko zaopatrzyć się w pompkę do amortyzatorów z manometrem.

Napisano

Czyli generalnie jest to możliwe bez jakiś większych problemów wsadzić tampered w tą ramę? Jeżeli chodzi o jeden z tych amortyzatorów, który twoim zdaniem byłby lepszy dla mnie i ogólnie mniej awaryjny, trwalszy itp itd? 

W grę wchodzi jeszcze coś takiego:

RockShox REBA RL (Dual Air)

Napisano

jest to możliwe ale zależne od rodzaju sterów. Nie każde da się tak przerobić. generalnie to taka chałupnicza metoda i nie polecał bym takiej zabawy. Poszukaj na forum powinieneś coś znaleźć na ten temat bo osobiście tego nie robiłem.

amorki tej samej marki, bardzo podobnej jakości. Co byś nie wybrał będzie na pewno o niebo lepsze od poprzednika. Na twoim miejscu kupił bym tą rebe black box z odpowiednią sterówką i nie kombinował

zwróć uwagę również na rodzaj mocowania ośki koła i piwoty pod v-brake bo te nowsze raczej ich nie mają

Napisano
zwróć uwagę również na rodzaj mocowania ośki koła i piwoty pod v-brake bo te nowsze raczej ich nie mają

Tak, tak wiem że wymiane kół wraz z hamulcami przy zmianie armorka mam gwarantowane. Rodzaj montowania ośki koła zdaje się jest ten sam co mam teraz 9mm. 

Napisano

W czym ten większy rozstaw osi pomaga a w czym przeszkadza?

To nie jest rozstaw tylko średnica ośki. Im grubsza tym bardziej sztywna i wytrzymalsza. 

Napisano

Axon przy takiej wadze może nie mieć pełnego skoku, bo jest mocna sprężyna negatywna (stalowa).

Reba ma obie komory AIR i pod każdą wagą da się to ustawić.

Napisano

Czyli generalnie nie opłaca się brać tego axona? Bo mam możliwość kupna go razem z całym rowerem, ale potem bawić się w sprzedaż i kupować coś innego trochę bez sensu. 

Napisano

nie no nie ma sensu zmieniać A2 na inny A2 jeszcze za taką cenę.  Co prawda są tam lepsze kółka i tarczówki no i ten amor ale to lepiej jak sobie zmienisz w tym co masz

Napisano

Koszty modyfikacji wychodzą mnie praktycznie tyle samo co cały ten cały Rower.

Armor 850 zł

Koła 600 zł

Hamulce 600 zł

Tarcze 180 zł

Razem ponad 2200 a samemu na pewno nie będę wstanie tego zamontować zatem jeszcze robocizna w rowerowym i wychodzi już równowartość innego roweru. Wszystko fajnie ale koła planuje kupić te:

http://allegro.pl/show_item.php?item=5112705947

hamulce takie:

http://allegro.pl/shimano-hamulce-xt-br-m785-komplet-okl-radiator-cr-i5519065815.html

Tarcze:

http://allegro.pl/shimano-tarcza-hamulca-xt-sm-rt76-160mm-6-srub-cr-i5215660824.html

Do tego tego rock shoxa blackboxa i co prawda sprzętowo by wychodziło lepiej ale cenowo już nie do końca. Nie wiem jak te koła się mają do tych deore Xt tylko. 

Napisano

Kółka które podlinkowałeś składa użytkownik forum o nicku  dawid

Zagadaj do niego na priv to na pewno doradzi albo złoży coś innego.

Co do hampli to brał bym SLX na twoim miejscu. Działają identycznie a są tańsze jedynie trochę więcej ważą

Napisano

Tak wiem, że to on składa te koła, dlatego je wybrałem stwierdziłem że dobra waga i uniwersalne, proponujesz jednak widzę coś innego, ok napiszę do niego. 

Co do hamulców cenowo praktycznie to samo zatem dużej różnicy nie ma. 

Napisano

nie mówię że tamte koła są złe. Sugeruje tylko doradzić się Dawida bo on ma najlepszą wiedzę na ten temat. Jesteś dość lekki więc może znalazł by coś ciekawszego dla Ciebie.

Napisano

Całkiem przypadkowo aczkolwiek znalazłem inny amortyzator rock shoxa który nie dość że ma pivoty to jeszcze waży zdecydowanie najmniej ze wszystkich wcześniej wymienionych:

http://olx.pl/oferta/rock-shox-sid-world-cup-blackbox-carbon-CID767-IDaHrH5.html#42d166c30d

Pytanie tylko czy jest sens, bo wtedy odchodzą mi koszta na nowe koła, mogę ewentualnie dokupić inny komplet jakiś lepszy czy lżejszy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...