Skocz do zawartości

[szosa] Romet Huragan 1.0 do treningu

Piotrek383

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Szukam jakiegoś roweru szosowego do amatorskiej jazdy, tj. treningu... Żadnych maratonów itd. Mój budżet jest bardzo ograniczony, w zasadzie to chcę się zorientować, czy pozwoli mi on na zakup czegoś co pozwoli mi potrenować kondycje. W oko wpadł mi Romet Huragan 1.0 za 1178 zł. http://allegro.pl/rower-romet-huragan-1-0-2014-shimano-promocja-i5503638995.html  Wiem, że nie jest to świetny rower i ma dość słaby osprzęt. Jest w miarę lekki - 11 kg. Mam 186 cm i od dołu do krocza około 87 cm. Chcę na nim co kilka dni wyskoczyć na trening, żeby być w dobrej kondycji itd. potrzebnej mi w innym sporcie... też na dwóch kółkach ;) Zasadnicze pytanie - czy mnie on zadowoli? Jaką ramę musiałbym wybrać - 51, 54 czy 58 cm? 

Pozdrawiam :)

Coś więcej Romecie? Ja bym sobie go odpuścił kaseta zamiast wolnobiegu do tego tylko 7rz do tego ten tourney. To bardzo słaba konfiguracja. Waga też nie powala. Jak na współczesny aluminiowy rower to dość sporo. 

W granicach 1k zł kupisz fajną używkę.

Co rozumiesz przez coś "współczesnego" ?

Używka proszę bardzo np. ta

http://olx.pl/oferta/zadbany-rower-szosowy-CID767-IDa7upZ.html

Uważacie że ten Romet nie jest wart 1300zl? Dużo lepiej wygląda przy nim triban 500?

A może dołożyć do triban 520? Tylko pamiętajcie że trzeba dołożyć połowę wartości tańszego modelu i 1tys do rometa . Czy amator który średnio jeździ 40km i od święta wypuści się 2 razy w roku na 100km poczuje ta różnicę?

Według mnie ten Romet nie jest złym wyborem biorąc pod uwagę ile kosztuje. Jednak ma jedną bardzo istotną wadę, która jak dla mnie automatycznie go dyskwalifikuje. Są to klamkomanetki Tourney. Ich konstrukcja uniemożliwia zrzucanie łańcucha na mniejsze zębatki przy dolnym chwycie, chyba że ktoś ma kciuka dłuższego od palca wskazującego. Jeżeli brak ergonomii przy zmianie biegów Ci nie przeszkadza, a koniecznie chcesz nowy rower i nie możesz dołożyć więcej, to bierz Rometa. Jak jest szansa na dołożenie paru stów, to odpuść Rometa i celuj w Tribana 500.  

Prawdę mówiąc Romet i 500 są w zakładanym pułapie cenowym. Chodzi mi o doświadczenia użytkowników, takie jak Twoje z długim kciukiem.

Dlatego zastanawiam się czy dopłacić do tribana520. Ale dla mnie różnice to tylko wskaźnik przełożenia i ich ilość. Wiadomo że i tak się ze wszystkich nie korzysta bo nawet nie czuć różnicy. Wiec czy warto?

Przytoczony przez Ciebie Romet, to rower w którym priorytetem jest cena. Trzeba się więc liczyć z wieloma kompromisami. Triban 500, to w zasadzie minimum które powinno się brać pod uwagę kupując nowy rower i mimo, że nadal jest to budżetowa konstrukcja pozwoli czerpać pełną przyjemność z jazdy. A Triban 520, to rower do którego w zasadzie nie ma się o co przyczepić i mimo bardzo dobrej relacji cena/jakość nie ma tu kompromisów które w jakikolwiek sposób obniżałyby przyjemność z jazdy.

Prawdę mówiąc Romet i 500 są w zakładanym pułapie cenowym. Chodzi mi o doświadczenia użytkowników, takie jak Twoje z długim kciukiem.

Dlatego zastanawiam się czy dopłacić do tribana520. Ale dla mnie różnice to tylko wskaźnik przełożenia i ich ilość. Wiadomo że i tak się ze wszystkich nie korzysta bo nawet nie czuć różnicy. Wiec czy warto?

Niedawno byłem w podobnej sytuacji, mianowicie szukałem taniego roweru szosowego, a jeżdżę głównie po mieście. Doświadczenia z szosami nie miałem żadnego i kupiłem właśnie Huragana 1.0.

Mówiąc szczerze wydaje mi się że do miasta rower jest zadowalający. Nie wiem jak jest ze stosunkiem ceny do jakości bo nie mam doświadczenia z rowerami, ale mam go już od roku i nic nie zawodzi. Konstrukcja klamkomanetek rzeczywiście nie pozwala na zbyt wygodną zmianę biegów w dolnym chwycie (trzeba dość mocno wykręcić rękę), ale w mieście tak czy inaczej jeździ się raczej na górnym, gdzie dźwignia jest bardzo łatwo dostępna. Nie zmienia to faktu, że jeśli postanowisz kiedykolwiek zacząć jeździć na dłuższe trasy, będziesz musiał (tak jak ja teraz) wyłożyć trochę kasy aby zmienić wyposażenie.

• 3 tygodnie później...

Dzięki za odpowiedzi, poprosiłem o więcej zdjęć na e-maila i jeśli wszystko będzie w miarę ok to kupuję tę szosówkę. Wiem, że trzeba w nią włożyć trochę pracy - widać że nie jest zbyt zadbana, ale na  samym początku chciałbym zrobić kompletny serwis tego roweru, także bardzo mi to nie przeszkadza. 

Ze względu na sporą odległość od sprzedającego nie jestem w stanie podjechać i go obejrzeć, także przymiarka do ramy odpada, więc pytanie - czy rama 58 cm będzie dobra na moje 186 i 86-87 cm od dołu do krocza?

Czy nie będzie jakichś problemów z wolnobiegiem w tym rowerze? No i, czy cena za taki rower jest dobra?

@up

U mnie taka aukcja byłaby z góry skreślona, chociażby z tego względu "Osprzęt Shimano"

Ja sobie cenię podwójnie sprzedawcę, który potrafi ładnie opisać rower, który sprzedaje.

Tak w ogóle to ten Triban 300 to może mieć co najwyżej dokupione naklejki z napisem "Shimano"

http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-300-id_8239800.html

Osprzęt oryginalnie bodajże microshift. Jest on kombatybilny z shimano ale shimano nie jest.

Zapytaj czy osprzet byl zmianiany.

Co ciekawe sprawdzilem opinie na temat tego roweru i amatorzy sobie chwałą jak dobry rower na początek. I dobry współczynnik cena-jakosc Wiec moze to dobra opcja dla ciebie.

Również nie podoba mi się ta aukcja z Tribanem 300, jeśli chodzi o "osprzęt shimano" to pomyślałem, że może to być starszy rocznik, niż aktualnie widniejący w sklepie i jest inny. Ale poza tym to zdjęcia, na których nic nie widać, ogólnie podejrzane te ogłoszenie. Skupię się bardziej na rowerze Apollo. Mam jeszcze kilka pytań:

1) Co to za model przerzutki i czy jest ona w miarę dobra?

277736965_2_1000x700_rower-szosowy-apoll

2) Czy te klamkomanetki są dobre?

277736965_6_1000x700_rower-szosowy-apoll

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...