tipvip Napisano 11 Lipca 2015 Napisano 11 Lipca 2015 Jestem trochę świrnięty na punkcie równych opon, proszę o ocenę mojej tylnej opony czy bicie jest akceptowalne i czy nie czeka mnie nic złego jak będę tak jeździł. https://youtu.be/8kncho0Ij8g Już próbowałem różnych rzeczy...płyn do mycia naczyń i mydło na rant i felgę, talk do środka, pompowanie do 6-7 barów, uginanie, wymiana miejscami i nic...przednia spoko - tylna krzywa. I opony niby tylko 2,0 i bardzo miękkie - od razu na swoje miejsce wskakują. Felga jest względnie prosta nawet jak jest bicie to niezauważalne.
Tofi Napisano 11 Lipca 2015 Napisano 11 Lipca 2015 Jestem trochę świrnięty na punkcie równych opon, I dlatego pewnie masz PTS-1. A odpowiedź na twoje pytanie to źle wycentrowane koło. Opona sama z siebie nie da takiego bicia. Masz po prostu zbyt luźne szprychy. Napompowana opona i dętka też wywierają nacisk na koło. Jeżeli szprychy mają nieodpowiedni naciąg to się po prostu luzują. Jedna poluzowana szprycha potrafi naciągnąć szprychy przesunięte o ok 90 stopni i zluzować przeciwległą, a to w rezultacie daje klasyczną centrę.
tipvip Napisano 11 Lipca 2015 Autor Napisano 11 Lipca 2015 I dlatego pewnie masz PTS-1. takiego urządzenia nie posiadam faktycznie trochę bawiłem się ze szprychami ale na feldze bez dętki i zapewne zbyt mocno poluzowałem szprychy i bez opony felga jest prosta a z oponą się krzywi. sam chyba tego nie zrobię, muszę oddać gdzieś na centrowanie. zna kto dobry serwis w Krakowie? i jeszcze jedno pytanie - jutro mam wyjazd 80km lekki teren, można z taką oponą jechać?
swimfan Napisano 11 Lipca 2015 Napisano 11 Lipca 2015 Jak Ci nie bedzie przeszkadzać to według mnie tak (na filmie nie widac czy masz tarcze czy v-brake). Mozesz miec tylko dziwne uczucie ze Ci koło bedzie uciekało, ale to tylko bedzie takie wrazenie
tipvip Napisano 11 Lipca 2015 Autor Napisano 11 Lipca 2015 mam v-brake i koła 26". zrobiłem testowe 10km i nie czuć tego bicia, hamowanie też ok. mogę jeszcze jutro pogrzebać zrana ale bym nie zepsuł jeszcze gorzej
swimfan Napisano 11 Lipca 2015 Napisano 11 Lipca 2015 Propnuje zebys pojechal jutro na wycieczke a w poniedzialek oddal do serwisu, jak Cie to denerwuje. Takie naprawy przed zaplanowana przejazdzka roznie sie konczą . Zeby to bylo cos innego (wymiana czesciitp.) to moze bym sie pokusil, a z centroaniem to roznie bywa;/
tipvip Napisano 11 Lipca 2015 Autor Napisano 11 Lipca 2015 a z centrowaniem to rożnie bywa;/ uhuu...chyba tak zrobię, oszczędzę sobie nerwów z samego rana:) zostało tylko znaleźć serwis odpowiedni, bo jak już wcześniej wspomniałeś z centrowaniem różnie bywa, szczególnie w serwisach...
swimfan Napisano 11 Lipca 2015 Napisano 11 Lipca 2015 Czy w serwisach czy jak bedziesz sam robil (jak masz jakies doswiadczenie) to zawsze jest lekka loteria. Ja mam podobne bicie i jezdze, jak pojechalem do serwisu to sie spytali czy mi to przeszkadza bo mozna pogorszyc. Wiec zostawilem i tak czekam z 3 lata, postanowilem to ruszyc jak mi zaczna leciec szprychy ale cos nie chca:)
MixingHead Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 A może opona nie siedzi dobrze w obręczy ? Ja miałem przypadek że mi opaska ochronna uciekła i ogolnie była za gruba i przeszkadzała w prawidłowym ułożeniu się opony.
swimfan Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Powodow moze byc wiele poczawszy od wadliwej opony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.