Skocz do zawartości

[opona] - kenda karma 2.0 dtc - bicie

tipvip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem trochę świrnięty na punkcie równych opon, proszę o ocenę mojej tylnej opony czy bicie jest akceptowalne i czy nie czeka mnie nic złego jak będę tak jeździł.

https://youtu.be/8kncho0Ij8g

Już próbowałem różnych rzeczy...płyn do mycia naczyń i mydło na rant i felgę, talk do środka, pompowanie do 6-7 barów, uginanie, wymiana miejscami i nic...przednia spoko - tylna krzywa.

I opony niby tylko 2,0 i bardzo miękkie - od razu na swoje miejsce wskakują.

Felga jest względnie prosta nawet jak jest bicie to niezauważalne.

Napisano

Jestem trochę świrnięty na punkcie równych opon,
I dlatego pewnie masz PTS-1.  A odpowiedź na twoje pytanie to źle wycentrowane koło. Opona sama z siebie nie da takiego bicia. Masz po prostu zbyt luźne szprychy. Napompowana opona i dętka też wywierają nacisk na koło. Jeżeli szprychy mają nieodpowiedni naciąg to się po prostu luzują. Jedna poluzowana szprycha potrafi naciągnąć szprychy przesunięte o ok 90 stopni i zluzować przeciwległą, a to w rezultacie daje klasyczną centrę.
Napisano

I dlatego pewnie masz PTS-1.

takiego urządzenia nie posiadam :)

faktycznie trochę bawiłem się ze szprychami ale na feldze bez dętki i zapewne zbyt mocno poluzowałem szprychy i bez opony felga jest prosta a z oponą się krzywi. sam chyba tego nie zrobię, muszę oddać gdzieś na centrowanie.

zna kto dobry serwis w Krakowie?

i jeszcze jedno pytanie - jutro mam wyjazd 80km lekki teren, można z taką oponą jechać?

Napisano

Jak Ci nie bedzie przeszkadzać to według mnie tak (na filmie nie widac czy masz tarcze czy v-brake). Mozesz miec tylko dziwne uczucie ze Ci koło bedzie uciekało, ale to tylko bedzie takie wrazenie :woot:

Napisano

mam v-brake i koła 26". zrobiłem testowe 10km i nie czuć tego bicia, hamowanie też ok. mogę jeszcze jutro pogrzebać zrana ale bym nie zepsuł jeszcze gorzej  :woot:

Napisano

Propnuje zebys pojechal jutro na wycieczke a w poniedzialek oddal do serwisu, jak Cie to denerwuje.

Takie naprawy przed zaplanowana  przejazdzka roznie sie konczą :teehee:. Zeby to bylo cos innego :) (wymiana czesciitp.) to moze bym sie pokusil, a z centroaniem to roznie bywa;/

Napisano
a z centrowaniem to rożnie bywa;/

uhuu...chyba tak zrobię, oszczędzę sobie nerwów z samego rana:)

zostało tylko znaleźć serwis odpowiedni, bo jak już wcześniej wspomniałeś z centrowaniem różnie bywa, szczególnie w serwisach... :whistling:

Napisano

Czy w serwisach czy jak bedziesz sam robil (jak masz jakies doswiadczenie) to zawsze jest lekka loteria. Ja mam podobne bicie i jezdze, jak pojechalem do serwisu to sie spytali czy mi to przeszkadza bo mozna pogorszyc. Wiec zostawilem i tak czekam z 3 lata,  postanowilem to ruszyc  jak mi zaczna leciec szprychy ale cos nie chca:)

Napisano

A może opona nie siedzi dobrze w obręczy ? Ja miałem przypadek że mi opaska ochronna uciekła i ogolnie była za gruba i przeszkadzała w prawidłowym ułożeniu się opony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...