Skocz do zawartości

[hamulce] Wymiana klocków

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem szczęśliwym posiadaczem roweru Best 2500...

Mam problem z klockami hamulcowymi. Tzn z ich wymiana. Czy ktoś wie jaki jest rodzaj klocków w tym rowerze i jak je samodzielnie wymienić?

Przyznaje ze w tym względzie mało techniczny jestem...

Hej :) dopisze się jeśli można , ja mam hamulce hydrauliczne tektro geminii , też nie wiem jak w nich wymienić klocki :( , wybieram się na dłuższą wyprawę rowerową i ciekawi mnie czy można się jakoś zabezpieczyć na taką wyprawę ? na ewentualną naprawę to moje pierwsze hydrauliki to chętnie bym posłuchał paru rad lub opinii jak się przygotować :)..

W hydrauliku (przynajmniej u mnie) jest to proste jak sikanie. Masz taki drucik który trzyma klocki z łapami. Jedna część jest zagięta musisz ją wyprostować jak druga część. Potem go wyciągasz i możesz wyciągnąć klocki. Montaż odwrotnie ;)

Zdejmujesz koło lub zacisk , odkręcasz tę śrubkę aTNaNjm.jpg

i wypychasz klocki od góry. Cofasz tłoczki palcami jeśli Ci wejdą :D jeśli nie to np. śrubokrętem i wkładasz nowe (składasz je: Klocek , sprężynka , drugi klocek). Ściskasz i wkładasz do zacisku potem wiadomo śrubkę wkręcasz koło zakładasz.

Oki dzięki takiej rady szukałem :)  , a widziałem też jakieś zestawy naprawcze na trasę też ,nie wiem czy warto się bawić w to?  Bo co się w hydrauliku najczęściej psuje? no jak się przygotować oprócz nowych klocków …

Dłuższa wyprawa tzn? Ja bym sobie dał spokój, oprócz uszczelek musiałbyś zabrać jeszcze olej, zestaw do odpowietrzania itd. Na Twoim miejscu bardziej bym się martwił dętki, spinki do łańcucha itp

Dzięki :) oto mi chodziło jak wy się przygotowujecie na trasę , bo tyle się osłuchałem opinii, od znajomych itp. Że ciekną  że na słońcu coś tam pękają uszczelnienia itp. Pełno jest jakiś dziwnych legend i nie wiem w co wierzyć :P    

A jeszcze jedno pytanko  co do hamulców bo mnie ciekawi   :),  jak pierwszy raz rower odebrałem ze sklepu to hamulce były mega mocne  lekkie naciśniecie aż spaść można było z niego nawet mi się to podobało ,wszyscy byli pod ich wrażeniem , potem oddałem rower na ten przegląd po 100km i szczególnie przedni hamulec jest delikatniejszy trzeba dźwignie hamulca tak gdzieś do połowy wcisnąć by był taki mega mocny jak przedtem , nie wiem nie znam się może tak to ma być ? , czemu oni coś przy nich grzebali , bo po tak krótkim czasie eksploatacji nie mogły się chyba już zużyć czy coś,  to chyba kwestia ustawienia? …

Wiem że głupio pytam ale jak to się sprawdza , Zapowietrzyły  ?   , we wszystkich hydraulikach jest podobnie ? , bo znajomy nie ma pojęcia , bardziej mi zależy by się samemu nauczyć niż do serwisu jechać ….

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...