Skocz do zawartości

[rower] ROSE CROSS PRO RS-2000, przełaj czy szosa?

rowerzystkaPomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Czy ktoś mi powie coś na temat tego roweru? Zainteresowałem się rowerami przełajowymi, potrzebuję czegoś zarówno wygodnego jak i do szybkiej jazdy szosą.

Jeżdżę po mieście a w weekendy lubię się wyrwać szosą 70km i jechać powyżej 30km/h. Chciałbym też wziąć udział w maratonie szosowym (amatorzy są dopuszczeni), ostatnio takie są organizowane.

Ważne jest też ciśnienie w kołach, nie może być problemów napompowaniem do 60psi.

Mój obecny rower to cross Unibike Zethos 13,5kg i na długich dystansach zaczyna być istotna waga i kierownica - nie mogę się pochylić, muszę opierać na niej łokcie żeby jechać szybko i nie tracić siły przez opór powietrza.

Ten Rose podoba mi się bo jest przełajowy i to chyba najlżejszy rower w rozmiarze 56'' jaki znalazłem.

Wzrost 186cm, waga 83kg.

Napisano

Jeżeli jeździsz szosą to po co Ci przełajówka? Kup szosę ale o geometrii bardziej rekreacyjnej.

Na maraton w sam raz bo przy długich dystansach nie zmęczy jak ta do ścigania.

Napisano

Myślę cały czas nad szosą, żeby potem nie żałować. Na teren i tak planuję rower górski. Ogólnie budżet to 6k. Po mieście jeżdżę także po ścieżkach rowerowych i po chodnikach i tutaj obawiam się trzech rzeczy, że szosówka może mieć zbyt delikatną ramę, zbyt delikatne koła i zbyt wąskie opony na chodnik. Czytam opinie, że szosówką jeździ się tylko po szosie dlatego zainteresowałem się przełajami. Jeśli chodzi o opony, to 1,30 - 1.35 to chyba bezpieczny rozmiar na nierówne chodniki. Czy taką oponę mógłbym założyć? Jak z tą ramą i kołami?

Co to znaczy bardziej rekreacyjna szosówka?

Czy to jest rekreacyjna szosówka?
http://www.radon-bikes.de/bikes/roadbike/roadbike-training/sage/sage-70/

http://www.radon-bikes.de/bikes/roadbike/roadbike-competition/ignite/ignite-90-sl/

Jeśli chodzi o to z czym chciałbym się zmieścić w 6k: waga poniżej 9kg, najlepsza w tej cenie waga rotacyjna, niekoniecznie hamulce tarczowe, których tarcze dodają tej wagi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...