Danteforum Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Witam. Kupiłem tydzień temu rower Cube z hydraulicznymi hamulcami Tektro Auriga. Zauważyłem, że rower nie hamuje idealnie. Pierwsze pytanie - czy hydrauliczny hamulec powinien być na tyle silny, że koło powinno się zatrzymać i żądna siła nie powinna go ruszyć ? Może przesadziłem, no ale jak to jest z tą siłą hamowania ?Drugie pytanie, żeby zahamować muszę dość mocno wciskać klamkę, a wolałbym przyciągać ją lekko. Czy jest jakaś możliwość podkręcenia tego lub przysunięcia klocków hamulcowych bliżej tarczy ? Wiem jedynie o możliwości ustawienia całego hamulca względem tarczy popuszczając górną i dolną śrubę, ale czy jest możliwość manewrowania klockami ? Z góry dzięki za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 A klocki dotarte ? Być może są zatłuszczone - tak hamulec ten powinien potrafić zablokować koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danteforum Napisano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Klocki jeszcze nie zdążyły się dotrzeć... Być może dlatego. Zobaczę z czasem A co do regulacji ? Co mogę zrobić by klamka szybciej łapała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 11 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Co mogę zrobić by klamka szybciej łapała ? Jeśli chodzi ciężko to zła regulacja. Mam ten sam hamulec i idzie lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxx3 Napisano 11 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 U mnie po tym zabiegu klamka szybciej łapie, ale to jeszcze nie to. Klocki są za daleko od tarczy, dlatego jest tyle luzu. Na razie nie miałem kiedy ale jak znajdę chwile to spróbuję coś pokombinować ☺ U mnie po tym zabiegu klamka szybciej łapie, ale to jeszcze nie to. Klocki są za daleko od tarczy, dlatego jest tyle luzu. Na razie nie miałem kiedy ale jak znajdę chwile to spróbuję coś pokombinować ☺ Jeśli tloczki są wkrecane to nie będzie problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danteforum Napisano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Klamka nie chodzi ciężko, chodzi dobrze. Rzecz w tym, że klocki są daleko od tarczy i muszę mocno klamkę ściskać by zahamować Wolałbym robić mniejszy ruch.Mam jakieś śruby w klamce i przy klockach ale wszystkie są wkręcone na maksa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 11 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Klamka idzie ok. 2 cm od gripa? Jeśli tak to jest zapowietrzony. Jeśli klocki mocno zjechane to też jest dłuższy skok dźwigni. Ogólnie ciekawa sprawa bo ja mam te hamulce 6 dni i już też mi się zapowietrzył ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxx3 Napisano 12 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Klocki są za daleko od tarczy. Klamka nie ma "luzu", zaraz po pociagnieciu klamki tloczki pracują ale te kilka milimetrów, które muszą przebyć aby dotknąć tarczy powoduje uczucie luzu. Powinny być prawie na styk a nawet lekko ocierac o tarczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 12 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 (edytowane) Ocierać nie powinny , a co do luzu to tektro ma luz na klamce trochę i to jest norma. Jeśli klocki są za daleko to możesz dolać płynu (nie DOT tylko mineralny np. shimano) Widzę że nie wiesz do końca o co chodzi , daj zdjęcie stanu klocków i wciśniętej klamki. Edytowane 12 Lipca 2015 przez Ychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxx3 Napisano 12 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Moja nie ma luzu. czy to jest normalne, że końcówki przewodów są wkrecone krzywo? Przód i tył tak mam Moja nie ma luzu. 20150712_122210.jpg czy to jest normalne, że końcówki przewodów są wkrecone krzywo? Przód i tył tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 12 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Ja mam prosto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxx3 Napisano 12 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 No to nie dobrze. Kupiłem juz w takim stanie, nie ma żadnych wycieków itp. Tylko dlaczego przód i tył tak samo.. Może jakaś wadliwa partia mi się trafiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 12 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Panowie jaki jest rozmiar odpowietrznika w kłamce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 12 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 grande1970 M8X1.2/9X32 Wywnioskowane stąd Kupiłem juz w takim stanie, nie ma żadnych wycieków itp. Kupiłeś nowe? Jak nie ma wycieków to git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 12 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Jeżeli po naciśnięciu klamka jest twarda to nic nie zrobisz. Jeżeli naciskasz i jest miękka, czyli musisz mocno docisnąć, aby zaczęły hamulce dobrze hamować to znaczy, że układ trzeba odpowietrzyć. Dolanie płynu do układu raczej nie pomoże i nie przybliży klocków do tarczy. W hamulcach hydraulicznym nie ma regulacji odległości klocków o tarczy. Możesz pobawić się w samoróbkę i między klocki, a tłoczki wsadzić cieniutką blaszkę tylko po co... Jak zmniejszysz odległość klocków od tarczy to ciężko będzie ustawić zacisk tak aby nie ocierał i podczas jazy w błocku klocki szybciej się zużyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 12 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Dolanie płynu do układu raczej nie pomoże i nie przybliży klocków do tarczy. Jeśli doleje to przepełni a gdzieś to musi ujść , więc odsunie tłoczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 12 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Membrana w klamce to skompensuje. Musiałbyś ten płyn jakoś pod ciśnieniem wpuścić do układu, aby przybliżyło klocki ,ale wtedy możesz uszkodzić membranę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 12 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Od dołu delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 13 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 (edytowane) Moim zdaniem (może się mylę) kolega Danteforum musi się trochę przyzwyczaić do obsługi hamulców hydraulicznych Jeżeli klamkę da się dociągnąć do samego chwytu to niedobrze, ale jeśli zostaje 1-1,5 cm luzu to wszystko gra. Ten 'luz' ma być, żeby dało się trzymać palce na klamkach bez spowalniania roweru. Siła hamowania zwiększy się jak dotrą się klocki BTW często spotykam się z przelanymi hamulcami, ludzie wolą mieć zero modulacji byle była siła... Edytowane 13 Lipca 2015 przez djzatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azazel78 Napisano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 grande1970 M8X1.2/9X32 Wywnioskowane stąd No to źle wywnioskowane. Rozmiar w Tektro Auriga to M6X1,2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 No to źle wywnioskowane. Rozmiar w Tektro Auriga to M6X1,2. Wiem , pisałem później do 4 your bike w sprawie rozmiaru i napisali mi właśnie m6 ale zapomniałem o tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biszcz Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Witam, posiadam 2 tłoczkowe hamulce Tektro Draco, wszystko było dobrze, ładnie hamowały, ale od pewnego czasu hamulce strasznie piszczą i słabo hamują, tak jak by ktoś grał na skrzypcach, ale jeszcze głośniej. ;-) Patrzyłem klocki ale wyglądają na w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Wyjmij klocki i sprawdź czy nie mają mokrych pleców. Na tarczach nie ma nic tłustego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biszcz Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Chodzi ci o tą część metalową ? Odtłuściłem ich po odpowietrzaniu hamulców, i tak patrząc na tarcze jak by równomiernie klocek nie ocierał o tarczę, tylko paskami jakby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Weź no to napisz po polsku bo jo jem chłop z kaszub a nie z Lublina Plecy to ta część metalowa klocka. Wiesz , do odpowietrzenia klocki się wyjmuje a po odpowietrzeniu czyści się zacisk jakimś odtłuszczaczem. Jeśli zalałeś klocki to na śmietnik i nowe. Przed założeniem nowych wszystko dokładnie odtłuść (tarcza , zacisk w środku i na zewnątrz). Jakimi paskami? Może jakieś foto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi