Rafik_LBN Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Użytkuję w chwili obecnej jednoślad wyposażony w amortyzator RST Gila TnL.Średnio dziennie pokonuję na rowerze 50km a w tym roku po przeszło 4 latach użytkowania tego amorka podczas jazdy dłuższych niż 50 km zaczynają cierpnąc mi ręce co wydaje się mi być powiązane bezpośrednio z pracą amortyzatora który zaczyna przypominać widelec :-). Jego ugięcie to około 3 - 4 cm, nadmienię że nie był nigdy serwisowany tylko często czyszczony ale bez rozbiórki.W chwili obecnej mam szansę zakupić fabrycznie nowego RS XC32 na sprężynie stalowej za 399zł + manetka na kierownicę 99zł.Tu pytanie - warto? Domyślam się, że różnice jakąś odczuję bo jeden jest nowy a drugi ma ''nalatane prawie 10k km''.Czy właściwości RS XC32 są wyższe od nowego RST Gila TnL - by porównanie miało jakikolwiek sens? Może nie warto patrzeć na markę i zainteresować się innym rozwiązaniem?Jeśli możecie coś podpowiedzieć to zapraszam do dyskusji - za co z góry dziękuję.Tak na marginesie nie jestem gadgetciarzem więc nie wolę zapytać niż kupować na siłę coś co ma ładną naklejkę RockShox-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 11 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 IMHO jeżeli masz wymieniać widelec to kup jakiś ze sprężyną powietrzną - Raidon , Recon , Epicon , używana Reba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafik_LBN Napisano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Który z poniższych będzie najlepszym rowziwązniem - waga 84kg wzrost 182cm: - SR SUNTOUR RAIDON RL-R AIR 100mm RLD 2013 DISC - AMORTYZATOR ROCKSHOX RECON SILVER - ale to chyba jest sama spreżyna więc odpowiednik XC32 - SR SUNTOUR EPICON L.O.D 140mm - 140mm - SR SUNTOUR EPICON R.L-R 100mm 2013 AHED - 100mm Nie jestem znawca tematu stąd też wybrałem amorki na bazie wpisu kolegi - kieruję się raczej na produkt nowy wieć używaną Rebę odpuściłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stouter Napisano 11 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 IMHO jeżeli masz wymieniać widelec to kup jakiś ze sprężyną powietrzną - Raidon , Recon , Epicon , używana Reba. Ewentualnie taniej, nowy XCR Air. http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/xcr/26-cali_amortyzator-suntour-xcr-rl-26-air-dysk-czarny-2015/897 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafik_LBN Napisano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Ostatecznie odezwał się do mnie kolega sklepu Activia. Potłumaczył, poopowiadał i w dniu wczorajszym zakupiłem u niego EPIXONa RL-RC 2015 wraz z pompką BETO. W dniu dzisiejszym ma być nadana paczka a jutro montaż - ciekaw jestem czy dokonałem dobrego wyboru. Jedno pewne, budżet mocno przekroczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 14 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Nie zawiedziesz się. Sam w maju kupiłem u Activi Epixona tylko że w wersji RL-R. Gdyby nie to że koła już miałem wymienione i nie chciałem dokładać kasy żeby przejść na oś 15 to pewnie też bym się zdecydował na RL-RC . Jestem bardzo zadowolony i jak na razie amorek sprawuje się wyśmienicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafik_LBN Napisano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 W moi m przypadku kolega z Activi dobrał Epixona RL-RC na oś 9mm więc piast nie muszę zmieniać - mam nadzieję, że nie zapodał jakiejś wtopy bo ja nie uświadczyłem nigdzie tej wersji amorka a oś 9mm. Ale to On jest fachowcem a ja laikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Jest to oryginalny Epixon, czyli mówiąc tak jakby Cały zestaw górny z wersją RLRC 15QLC a dolne lagi z tego modelu wersji RLR 9mm. Idealnie wszystko pasuje, bo to jest wszystko jedno i to samo lecz masz wersję z kompresją i pod oś 9mm której katalogowo nie ma. A oczywiście w pełni 2 letnią gwarancje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafik_LBN Napisano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 No Kolegi Piotrze, dajesz radę ☺. Na Allegro dostalbys pozytywa a tu Wielki Szacun. Amorek przyszedł po dwóch dniach wraz że smarem i pompką. Moje pierwsze wrażenia: - waga - to potężny plus Epixona, względem RST - 800 gram, wierzyć się nie chce - w dniu wczorajszym przyciąlem rurę sterową, że jest z aluminium to nie było z tym problemu - przebiłem bieżnię łożysk sterowych - nabilem gwiazdeczkę o której całkowicie wcześniej zapomniałem - montaż na ramię - tu też nie było problemu - troszkę zabawy co mnie rozbawiło miałem z mannetką od blokady, brak koncepcji jak to ma być,więc skończyło się na lewej stronie kierownicy obok manetki przerzutek co w jeździe okazało się strzałem w 10. - ustawienie SAGu i wstępnie powrotu, to jeszcze na balkonie gdzie wszystkie pracę wykonywalem - pierwszą jazda 40km i tu zaskoczenie. Na ścieżce rowerowej z Polbruku nie czuć w zasadzie połączeń kostki. Zapomniałem rękawiczek a ręce mi nie zdrętwiały ☺. Blokowanie amorka działa swietnie, podjazd pod górę to już nie walka z bujajacym amorkiem. - jak coś nowego wylapie to napiszę. Piotrze, raz jeszcze dziekuj. Gdyby Ktoś miał pytania to śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.