EmilCks Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Witajcie:) Jestem nowy, jestem pracownikiem Deca zastanawiam się nad zakupem mojej pierwszej szosy, myślę nad tymi dwoma modelami triban 520 http://www.decathlon.pl/triban-520-c1-id_8322663.html oraz o tribanie 540 http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-540-id_8331275.html . Koledzy co myślicie o tych roweruch który będzie lepszy dla mnie mam zamiar tak około 12k km, jeździć w sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario1978 Napisano 11 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Nie doradzę Ci który model masz wybrać, osobiście wziąłbym ten droższy 540. Mam od miesiąca model 500 - http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-btwin-triban-500-id_8306944.html moim zdaniem, dobry kompromis ceny do jakości b-twin'ów. Podobnie jak Ty to moja pierwsza szosa, wcześniej jeździłem góralem kiedy byłem młody Mając 37 lat daję radę. Cokolwiek byś wybrał, ten czy inny model, tego czy innego producenta, ważne jest to co masz w nogach, a nie w cenie roweru Recenzja nt. triban 500 znajdziesz tutaj - http://boinc.pl/stat/blog/2014/10/07/recenzja-btwin-triban-500-najlepsza-szosa-do-2000-zl/ Wprawdzie nie dotyczy to modeli o które pytasz, ale pozwoli Ci wyrobić sobie opinię nt. tych szosówek. Pierwsze co powinieneś zrobić chcąc cieszyć się z jazdy szosówką, to zamontować pedały SPD i zaopatrzyć się w buty rowerowe z blokami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 11 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 520 i 540 różni się w zasadzie tylko osprzętem. Jeżeli jesteś początkującym kolarzem i nie wiesz czy potrzebujesz osprzęt na grupie 105, to według mnie powinieneś wybrać 520 na osprzęcie Sora. Różnicę przeznacz na kask, pedała i buty z zatrzaskami, kolarki, koszulkę, rękawiczki. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 11 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 pedała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamJedzie Napisano 11 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Dwa pedała. No chyba nie dwa pedały, bo to by nie leżało w kontekscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Florek Napisano 11 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 to według mnie powinieneś wybrać 520 na osprzęcie Sora A ja pozwolę sobie mieć inne zdanie. Jeśli zamierzasz jeździć 12 000 kilometrów w sezonie, a możesz sobie pozwolić na wyższy model, to na pewno odczujesz zdecydowanie lepszą kulturę pracy osprzętu 105. Ktoś na forum napisał "bierz najlepszy rower na jaki Cię stać". Z zaznaczeniem, że jeśli nie masz pedałów, butów, ciuchów (na szosie pampers jest niezmiernie przydatny), kasku itd., to parę stów na akcesoria też będziesz musiał wydać i ten koszt też bierz pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeeek07 Napisano 11 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Witajcie:) Jestem nowy, jestem pracownikiem Deca Koledzy co myślicie o tych roweruch który będzie lepszy dla mnie . Podobno w Decathlonie pracują specjaliści od danych dziedzin. Rozumiem, że kolega nie pracuje w dziale rowerowym, że się pyta o takie rzeczy? Swoją drogą jeśli nie, to czy to, że jesteś pracownikiem tegoż sklepu zmienia aż tak diametralnie Twoją sytuację związaną z zakupem roweru, że musisz o tym wspominać? Z tych dwóch rowerów oczywiście wziął bym ten droższy ze względu na lepszy osprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EmilCks Napisano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Dzięki za odpowiedzi. Pracuje na dziale rowerowym, ale nie mam doświadczenia z rowerami szosowymi wyregulować poskręcać to każdy potrafi, a napisałem dlatego bo jako pracownik mam rabat 20% wiec nie chciałem propozycji z innych sklepów. obecnie jeżdżę na rowerze trekingowym z amortyzatorem i oponami szosowymi, ciuchy kask itp. na rower mam bo kręcę od 4 lat już nałogowo własnie po około 12000km. Moja wątpliwość jest taka czy opłaca się za nie pełną 105 dopłacać to 1100 zł w porównaniu do sory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Florek Napisano 11 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 I tak jeśli chodzi o nówki to Decathlon ma najlepszy stosunek jakość / cena. Czy się opłaca? Oprócz tego, że dostajesz 105, znacznie lepiej pracującą niż Sora, masz już napęd 2x10, który jest obecnie standardem, zamiast 3x9, solidne koła Mavica zamiast Decathlonowych no-name'ów. Praktycznie jedyne co jest takie samo w tych rowerach to rama, kierownica, sztyca i pedały. Natomiast Ty sam sobie musisz odpowiedzieć czy chcesz wydać więcej pieniędzy na trochę wyższy komfort użytkowania, czy jednak wystarczy Ci to co oferuje model 520. Jest to całkowicie kwestia Twoich potrzeb. Uwzględniając, że dostaniesz ponad 600 zł rabatu pracowniczego za 540, to w takiej cenie chodzą często dobre używki na Shimano 105 innych producentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EmilCks Napisano 13 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 koledzy Dziękuje jeszcze raz udało mi się sprowadzić Alura 700 w bardzo atrakcyjnej cenie mniej niż bym dał za 540 myślę ze jutro go odbiorę, i to jest chyba najlepszy wybór:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 13 Lipca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Dwa pedała. No chyba nie dwa pedały, bo to by nie leżało w kontekscie Ludzie, zapamiętajcie sobie, że to się odmienia i w tym przypadku powinno być: jeden pedał ale dwa pedałY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.