V.B.P Napisano 10 Lipca 2015 Napisano 10 Lipca 2015 Witam. Mam taki mały problem. Otóż wykręciłem w przednim kole wszystkie szprychy w celu wyczyszczenia i wypolerowania piasty. Następnie zaplotłem koło na 2 krzyże dokładnie tak samo jak było wcześniej. I tu pojawia się problem bo dokręcam wszystkie szprychy na max. ( do końca nypla) a koło jest luźne jak by szprychy były za długie, co jest to nie możliwe bo wcześniej były zaplecione i było wszystko ok. Zamieszczam fotki żeby pokazać z jaką łatwością wyginają się szprychy Czy wie ktoś może co robię źle ? Z góry dzięki za pomoc.
siemalysy Napisano 10 Lipca 2015 Napisano 10 Lipca 2015 Witam. Po mojemu chyba źle zaplotłeś koło. Skoro wcześniej było ok, a teraz nagle szprychy są za długie. Chyba że wcześniej koło było zaplecione inną metodą. Kolejne sprawa. Tam gdzie masz duże przerwy między szprychami to w obręczy nie masz otworów?
V.B.P Napisano 10 Lipca 2015 Autor Napisano 10 Lipca 2015 Dokładnie w tych miejscach jest wolna przestrzeń. Jak zauważyłeś co 3 rząd szprych jest srebny, a reszta czarna, wiec z tego względu nie można ich ustawić inaczej. Tak samo mam oryginalnie zaplecione tylne koło z piastą shimano nexus. Już 2 razy zaplatałem koło bo myślałem że coś zrobiłem nie tak, ale jest ten sam problem. Dodam tylko że już kiedyś zaplotłem (na 3 krzyże) i wycentrowałem tylne koło i ( nie chwaląc się) całkiem dobrze mi poszło. Teraz chciałem "designowskie" koło zrobić na zicher i mi nie poszło.
V.B.P Napisano 13 Lipca 2015 Autor Napisano 13 Lipca 2015 Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ? Witam. Mam taki mały problem. Otóż wykręciłem w przednim kole wszystkie szprychy w celu wyczyszczenia i wypolerowania piasty. Następnie zaplotłem koło na 2 krzyże dokładnie tak samo jak było wcześniej. I tu pojawia się problem bo dokręcam wszystkie szprychy na max. ( do końca nypla) a koło jest luźne jak by szprychy były za długie, co jest to nie możliwe bo wcześniej były zaplecione i było wszystko ok. Zamieszczam fotki żeby pokazać z jaką łatwością wyginają się szprychy Czy wie ktoś może co robię źle ? Z góry dzięki za pomoc.
1415chris Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Pewnie przesunąłes szpryche o otwor "blizej, stąd są luźne.
djzatorze Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Dokładnie, trzeba by rozpleść jedną stronę i zapleść o oczko w bok (choć szybciej wychodzi zapleść jeszcze raz od zera:D). Mając koło jak jak na zdjęciu, stronę 'bliższą kamery' musisz przesunąć o jeden otwór w piaście w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara (chyba, możliwe że w przeciwną, bo po zdjęciu nie widać dobrze które oczko wypada bliżej).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.