Skocz do zawartości

[rama] pęknięcie na ramie

PanJaszczur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

dzisiaj zauważyłem pęknięcie na ramie nad amortyzatorem. Pęknięcie ma około 3 cm, jest lekko wyczuwalne od wewnątrz ramy, z czego najwyższa część pęknięcia jest słabo wyczuwalna. Czy na takiej ramie można jeździć? Jeśli nie to jak to naprawić?

Zdjęcia

Przedwczoraj wymieniałem w rowerze amortyzator, nie wiem czy pęknięcie było przed tą wymianą. Czy podczas tego procesu mogłem uszkodzić ramę? Dodam, że podczas wymiany popełniłem głupi błąd i dokręcałem tą śrubę od grzybka przy dokręconych śrubach od mostka, na tyle mocno że uszkodziłem lekko gwiazdkę (już wymieniona). Parę razy sprawdzałem wtedy luzy, kilka pchnięć roweru na zaciśniętym hamulcu, robiłem to przy dość mocnych luzach :(

Napisano

Raczej bym na tym nie jeździł, bo przy każdym hamowaniu będzie się powiększać :icon_confused:  Wymieniałeś miski sterów podczas wymiany amortyzatora? Od dokręcania kapsla i sprawdzania luzów raczej główka ramy by nie trzasnęła... To wygląda na nieumiejętny montaż dolnej części sterów.

Napisano

nie wazne co sie stalo, wypadaloby zmienic rame, pamietaj ze kazdy zab kosztuje kilka tysiecy, taniej wyjdzie rame zmienic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...