Skocz do zawartości

[rama szosowa] jaka rama do 1000 zł? Jaki rozmiar i geometria?

ponury_zniwiarz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowiłem złożyć rower szosowy jako że przeglądając gotowe rowery w każdym mi nie pasuje coś w osprzęcie. 

Moje pierwsze pytanie to takie jaką ramę powinienem kupić? Moja wymiary są następujące:

Wzrost: 171-172 

Długość nogi do krocza: około 80-81 cm

Wydaje mi się że mam dość długie ręce bo jak rozłożę je na boki wychodzi mi rozstaw ok 178-179 cm 

Z dodatkowych informacji powiem że miałem kiedyś kontuzjowany kark wiec zastanawiam się nad jakąś geometrią mało obciążającą kark typu H2 (bo tam chyba kierownica jest wyżej)

Według kalkulatora mi wychodzi że powinienem mieć ramę 54,5-55-5 a jak wy się na to zapatrujecie? Jaką ramę wybrać i z jaką geometrią? Czy kupując ramę lepiej kupić ciut większą czy ciut mniejszą jeśli nie wstrzelę się w rozmiarówke danego producenta?

Jaką konkretną ramę byście mi polecili w tym budżecie? 

Dodam jeszcze że jestem biegaczem startującym w zawodach ale chce zacząć przygotowania do startów w zawodach triathlonowych na dystansie olimpijskim wiec rower ten będzie mi służyć do sportu i poprawiania wyników. Nie zależy mi jakoś szczególnie na wadze tej ramy bo nie jestm zawodowcem ale chciał bym żeby miała dobrą sztywność i żeby mi nie pękła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...