Skocz do zawartości

[rower] Pomoc w wyborze roweru do 2500-3000zł

skapskiadi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

W najbliższym czasie planuje sobie sprawić nowy rower, do tej pory korzystałem z Meridy Matts-10V, coś takiego tylko rocznik 2012: http://www.rowerymerida.pl/produkt879/matts-610-v-rower-merida.html

Z roweru byłem naprawdę zadowolony jednak mam go już 3 lata i pomyślałem o zakupie czegoś nowego i tutaj pojawia sie prośba do Was bo mam chyba nietypowe wymagania :P

Mianowicie, poszukuję roweru do 2500zł jednak jestem w stanie zwiększyć budrzet do 3000zł o ile różnice faktycznie będą zauważalne i warte tych 500zł, jednak mimo wszystko dobrze byłoby się zmieścić w 2500zł.

Co do typu roweru, to planowałem kupić coś podobnej budowy co moja obecna Merida, czyli budowa raczej w stylu MTB, zależy mi jednak aby był on wyposażony w węższe opony, bardziej szosowe. Rozejrzałem się po ofertach kilku najbardziej znanych producentów rowerów i znalazłem tego typu rower (w kategorii cross chyba o ile dobrze pamiętam) jednam miały amory o skoku chyba 60-63mm co jakoś mnie nie przekonuje. Chciałbym aby rower po zmianie opon na bardziej terenowe nadal nadawał się w teren czyli jakieś leśne trasy, żwir, kamienie, wystające korzenie, piach itd.

Dodatkowo na początku sierpnia planuję wyjazd spod Łodzi na Hel rowerem dlatego chciałbym aby do roweru dało się zamontować bagażnik i inne niezbędne duperele :P

Podsumowując, poszukuję roweru konstrukcji MTB, którym na codzień mam zamiar jeździć po asfalcie i bardzo lekkim terenie np po ubitej leśnej ścieżce, jednak chciałbym aby po zmianie opon rower był rasowym sprzętem MTB, tak jak wspomniałem powinien się nadawać także w dalsze, kilkudniowe trasy.

Z góry dziękuję za każdą pomoc! ;)

Napisano

Witam 

Cross będzie najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie.

Zobacz coś z Kands i Kross niezła geometria zblizona do mtb ale proponuje zobaczyć jeszcze rowery Shockblaze.

Napisano

Nowe Kellysy mają według mnie bardzo ładne ramy ale ciężkie i zarazem dość masywne jak zawalisz oponę cienką to będzie wyglądał kicha a może i jeżdził nie za bardzo.

Amortyzator też kiepski.Według mnie ten rower nie jest stworzony do takich przeróbek na "bardziej szosowy".

Zobacz ten:

Większe koła nawet nie musisz na razie zmieniać opon bo będą dużo węższe niż w kellysie. Do jazdy w większości na asfalt idealne.

Amortyzator trochę lepszy i blokowany manetką. Osprzęt na podobnym poziomie. Rama bardzo fajna geomeria linki wewnątrz ramy.

Hamulec tylny wewnatrz tylnego trójkąta bardzo fajna sprawa lepsze hamowanie. I waga lżejszy od Kellysa o pół kilograma.

http://shockblaze.pl/croxer-man-race

A jak coś to będziemy szukać dalej jest jeszcze kilka fajnych maszyn.

Napisano

Rower bardzo fajny, jednak z tego co widzę nie ma dziur do przymocowania bagażnika więc na wyjazd musiałbym jechać obecnym Mattsem a mija się to z celem :/

Jakie są jeszcze ciekawe opcje? Może być w sumie typowy MTB, opony można zawsze zmienić.

Napisano

Z tej firmy co Ci poleciłem masz jeszcze inne modele,które pewnie będą miały mocowanie na bagażnik.

Zobacz sobie jeszcze rowery z rodziny Canyon , Silverback jeśli nie chcesz przez internet tylko sobie wcześniej przymierzyć to może Romet. 

Druga sprawa nie oszczędzaj na rowerze.Jak masz do wydania 2500-3000 tys wydaj 3200 bo jak dużo jeździsz to Ci się to odpłaci z nawiązką.

Oczywiście nie zawsze wyższa cena lepszy rower ale musisz poszukać aby to było optymalne i wtedy będziesz zadowolony.

Jeśli chodzi o rower crossowy to jest to trekking o bardziej sportowej wersji dlatego skok amortyzatora jest mniejszy niż w rowerze górskim natomiast jeśli kupisz rower mtb z kiepskim amorem to lepiej mieć sztywny widelec przynajmniej rower lżejszy ponieważ kiepski amortyzator nie pracuje tak jak powinien jest to zwykły ciężki uginacz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...