Mateusz512 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 (edytowane) Witam, jestem posiadaczem roweru Grand Drifter. Od jakiegoś czasu zaczynają mnie denerwować hamulce Tektro IO (zaciski przy ramie Shimano), mianowicie chodzi o to że gdy zahamuję przednim hamulcem lekko to normalnie trochę ostro hamuje (tak jak powinien). Lecz gdy zahamuję tylnym to już czuć trzeszczenie linki na hamulcu przy ramie i gdy puszczę uchwyt od hamulca tylnego jest luźny, dopiero gdy zejdę z roweru i ściągnę (to coś http://i.imgur.com/rXf7by5.jpg ) to wtedy jest naprężony hamulec, lecz gdy znów zahamuję to to samo się dzieje, naprawdę proszę o pomoc bo już kolejne wakacje się z tym morduję. Wymieniałem tylną tarczę w tamtym roku i dziś klocki, przejechałem się na ulicę po założeniu i przy 50km/h przyhamowałem tylnym i po dojechaniu widać było że tarcza jest gorąca więc prawdopodobnie się dorarły ale nic się nie zmieniło, próbowałem także opalać i wycierać papierem ściernym - to także nic nie dało, zmieniałem sprężynki tam pod tym wajhadłem i tak z przodu jest o wiele lepiej niż z tyłu. Edytowane 8 Lipca 2015 przez Mateusz512 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Sprawdź czy linka chodzi gładko w pancerzu jeśli nie wymiana linki i najlepiej pancerza. Jeśli chodzi gładko rozbierz zacisk wyczyść , przesmaruj i sprawdź czy sprężyna jest cała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz512 Napisano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Właśnie linka nie chodzi gładko, jak zaciągam hamulec to czuje że się obciera i ciężko chodzi - to może być spowodowane zagięciami przewodu z klamki do zacisku? Rozbierałem już wielokrotnie zacisk (ten co na zdjęciu) i jest tam smar oraz sprężyna bez uszkodzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Sprężyna na pewno dobrze włożona? Jak tak to jedynie pancerz zagięty/zapchany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz512 Napisano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Tak, sprężynę wkładałem tak jak była czyli końcówką do góry - jak ściąga to leci w dół. Czyli co, rozkręcić go teraz i przeczyścić oraz nasmarować pancerz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Odkręć linę od zacisku (tam gdzie się ją mocuje do ramienia) i palcem poruszaj ramieniem jeśli bez linki odbije do wymiany linka z pancerzem. Jeśli nie odbije to źle wsadzona sprężyna albo za mocno skręcone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz512 Napisano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 (edytowane) Naprawione, wystarczyło nasmarować linkę wraz z wnętrzem pancerza i poregulować pancerz, tak aby linka mogła swobodnie się zaciskać - nasmarowałem samą linkę na razie, jutro dam smaru do pancerza bo słychać jak się obciera linka o pancerz przy zaciśnięciu klamki. Przy okazji podczas testów hamulców dotarły się nowe klocki teraz jest elegancko ale męczyłem się z tym 7h Wielkie dzięki wszystkim za pomoc, będę polecał to forum Edytowane 8 Lipca 2015 przez Mateusz512 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi