skydancer Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Czym należy potraktować gwitny szprych, aby potem mi się nyple same w trakcie jazdy nie luzowały? Jakie macie doświadczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Jak Ci się szprychy luzują to powodem tego najpewniej jest słabe ich naciągnięcie tudzież nie siedzą w nyplu tyle ile powinny. Przy skręcaniu nypli to się daje najlepiej jakiś smar żeby ich nie zapiekło (np miedziany, molibdenowy) a nie skleja na stałe (ja potem wycentrujesz koło?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Dokładnie jak wyżej lub Loctite do gwintów. Szprychy ci się luzują, a koło się nie odkształca? Teoretycznie to sam naciąg szprych powinien "kontrować" gwint. Mi kołodziej zakleił gwinty i po paruset km przednie koło tylko równiutko uciekło w stronę tarczy, ale po poprawie jest klawo. Loctite nie mocuje na stałe tylko zwiększa tarcie na połączeniu gwintowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skydancer Napisano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Ok, o Loctite słyszałem, ale nie mam akurat. Za to jest smar miedziany wiec użyję tego i sprawdzę dociągnięcie szprych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Jest jeszcze opcja z olejem lnianym, po zaschnięciu zmienia się w polimer i zapobiega samowykręcaniu nypli. Sposób naszych dziadków ale działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 9 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Koło przy odpowiedniej wartości naciągu nie będzie sie luzować .Koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.