myslu Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Witam, mam pytanie odnośnie hamulców tektro R315 (planuje je zakupić do reanimacji roweru). Nigdy nie miałem tego typu hamulców, wiec nie bardzo sie orientuje w kwestii ich pracy, a głównie siły jakiej trzeba użyć. Zastanawia mnie czy będa one wspołgrać z manetkami typu V-brea. Takie widze w kolorze białym na alledrogo, dlatego chciałbym je wykorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Hamulce szosowe potrzebują mniejszego ciągu linki niż V-brake dlatego będziesz musiał włożyć więcej siły w hamowanie niż gdybyś miał założone V-ki. Przy niskich prędkościach może nie być różnicy, ale przy wyższych może się zdarzyć, że będzie po prostu brakować Ci docisku, więc i siły hamowania. Aczkolwiek klamki od V-ek i szosowe hamulce to i tak lepsza sytuacji niż klamki szosowe i V-ki. Do takich hamulców powinieneś poszukać klamek dedykowanych do hamulców Cantilever. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myslu Napisano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Dziękuję za szybką odpowiedź Mam jeszcze jedno pytanie - jakie to klamki do hamulców centiliver? Szukam na alledrogo, ale tam nie ma opisów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 To są klamki do takich hamulców: To jest stary typ hamulców obecnie stosowany chyba w rowerach przełajowych. Raczej tylko używane retro klamki są do dostania. Możesz poszukać klamek Shimano Deore LX M570 - pasują i do V-ek i do Canti, bo mają regulowany uciąg linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myslu Napisano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 To coś mi się chyba pokićkało bo myślałem że klamki to https://www.google.com/search?q=klamki+rowerowe&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAmoVChMIsfrn2IzMxgIVoZ5yCh0D-gAT&biw=1600&bih=752#imgrc=B00UvsHH89wg6M%3A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Eh no i masz rację To co na zdjęciu to szczęki hamulca.... Chodziło mi o to, że do hamulca takiego typu i szosowego pasują te same klamki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.