Skocz do zawartości

[opona] semislick do roweru MTB na asfalt.

Szparag

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co polecacie za nie dużą kase? Chodzi mi dokładnie o oponke którą moge załorzyć na jekiś dluższy wypad na asfalt zamiast opon do XC.

Napisano

Ja obecnie jeżdżę na Duro Antylope 1,95 - śweitna oponka za 13 zł - doskonale trzyma w terenie i na asfalcie stawia małe opory, do tego jak jest mokro nie powoduje poślizgów koła na asfalcie no i jest dosyć trwała. Jedyna wada to duża waga - bo aż 950-1000 gram.

Tak mi się podobają właściwości trakcyjne tej oponki że kupiłem sobie na zapas ;)

Napisano

Ja jeżdżę na slickach Kenda Kwest 1,5 nie narzekam. Cena za sztuke w moim sklepie rowerowym to 25zł. Ty chcesz semislicki, ale mi na tych oponkach zdarzało się śmigać czasem w terenie i da rade, wiadomo że na luźnym terenie trzeba uważać ;)

Napisano

polecam Kenda City Slick chyba 1,90 po ok 25 zł niedawno je założyłem ale jestem bardzo zadowolony

tez jestem z nich zadowolony i polecam.l

Napisano

Oponki Kenda City Slick 1,95 i Kenda Kwest 1,5 wyglądają interesująco (dzieki za pomoc!!!). A nie orientujecie sie jak z ich wagą?

I oczywiście jakie inne jeszcze są godne polecenia. Może inne niż Kenda...

Napisano

Oponki Kenda City Slick 1,95 i Kenda Kwest 1,5 wyglądają interesująco (dzieki za pomoc!!!). A nie orientujecie sie jak z ich wagą?

Posiadam kende kwest kupilem po namowach kolegow z tego forum polecam ważą jedna 510gr druga 530:)

Rozbieżność w wadze jest ale za ta kase sie opłacało koszt 25zł sztuka. Bardo niskie opory toczenia opony 1,5" :D:D:)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dobry wybór. Jeżeli chcesz osiągnąc optymalne warunki jezdne na nich, polecam Ci pompowanie ich spręzarką (można dprwać takie urządzenia na większości stracji benzynowych) do 4-4,5 bara. Jest to dla nich górna granica, ale wyśmienicie. Polecam do nich dętki również Kendy. Jeżeli byś chciał jeździć nieco szybciej, to polecam Ci opony Kenda Kwest K-196 (te, które Ty wybrałeś odel K-193). Są to oponki semi-slick o szerokości 1 cala, czyli innymi słowy są to pomniejszone opony szosowe pod obręcze 700c. Polecam je również. Za taką cenę trudno dostać coś o podobnej jakości. Co do wagi, to nie przejmuj się. Ta nieznaczna różnica nie jest aż tak mocno wyczuwalna.

Napisano

Witam.

mam tu taką oponkę, o jakiej marzę : IRC Metro II

Mam do wszystkich forumowiczów pytanie: Czy ktokolwiek zetknął sie z tą oponą, czy jest ona dostępna w Polsce?

A jeśli z marzeniami o Metrze mam sie pożegnać to chcialbym zapytać ile wazy Kenda city slick?

Pozdrawiam!

Napisano

witam

gdzie mozna kupic na chwile obecna opony irc mythos 1,25? przeszukałem wiele sklepów i allegro i nic:| prosze o linka

pozdro

Napisano

Niestety z oponami IRC w Polsce to nie lada problem. Sam pisałem nawet do sklepów rowerowych czy daliby radę konkretny model ściągnąć ale bez odzewu... Cóż moze tylko stosunek do klienta? A może rzeczywiscie mało mogą. Co do continentala to właśnie mój ziom zamówił sobie takie:) W poniedziałek obadamy:D

Napisano

szkoda:( coz w takim razie bede chyba musiał sobie zakupic oponki kenda kwest 1,5 cala

a tak na marginesie to wogole odczuwalna by była ta roznica miedzy 1,5" a 1,25"? jezdze praktycznie w 100% po asfalcie i chciałbym miec jak najmniejsze opory:D

a własnie zna ktos moze sprawdzonego i zaufanego sprzedawce na allegro od którego mozna by kupic te gumy? lub jakis link do sklepu z tymi oponkami?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Sam założyłem Kende city slick na przod i jest lżej :)

aale.. gdyby nie kenda z przodu to może nie zaliczyłbym takiej gleby na suchym asfalcie bez piasku :034:

po deszczu też potrafi być nieprzewidywalna. Poleciłbym coś węższego od niej.

Kenda Flame 3ma lepiej ale te nacięcia przechodzą też przez środek opony, co trochę zwiększa opory :wink:

Napisano

kupiłem sobie juz te oponki i zrobiłem na nich pare dobrych km, szczerze polecam dla miłosników szybkiej jazdy po asfalcie. przed tem miałem oponki 2,0 i 2,1 roznica jest ogromna, teraz srednia predkosc po prostej drodze to 35-37km/h jak dla mnie to naprawde duzo:D nie moge sie doczekac kiedy pojade na jakis wiekszy stok pobic rekord predkosci:D tylko zastnawiam sie czy jazda z predkoscia 80km/h to nie samobojstwo na oponach za 25zł :|

Napisano

kupiłem sobie juz te oponki i zrobiłem na nich pare dobrych km, szczerze polecam dla miłosników szybkiej jazdy po asfalcie. przed tem miałem oponki 2,0 i 2,1 roznica jest ogromna, teraz srednia predkosc po prostej drodze to 35-37km/h jak dla mnie to naprawde duzo:D nie moge sie doczekac kiedy pojade na jakis wiekszy stok pobic rekord predkosci:D tylko zastnawiam sie czy jazda z predkoscia 80km/h to nie samobojstwo na oponach za 25zł :|

Ja jeżdżę na Kenda Flame juz 2 sezon i powiem , że naprawdę nie ma się co obawiać o przyczepność i wytrzymałość! Nabita powyżej 2 atmosfer idealnie sie zachowuje na asfalcie, nawet po deszczu nie łapie ślizgów. Snakeów też nie robi. Jazda w terenie też nie jest dla tej oponki wielkim wyzwaniem. Jedyny kłopot to błoto, bo oblepiona nim oponka traci kontakt szybko z podłożem. Piasek i szuterek natomiast znosi świetnie! Śmigałem na niej w 2 wyścigach XC i mile mnie zaskoczyła. Też się obawiałem o zjadzy i zakręty, ale gleby nie było. Poza tym ona jest wykonana z dosyć miękkiej gumy, co powoduje , że się nieźle "klei" do podłoża. W lesie spokojnie pokonuje kamienie i inne patyki. Duży balon ratuje też felgi przed dobiciem. Jeśli w planach nie masz startu w Danielkach, to spokojnie ta oponka styka. Zwłaszcza, że jak ktoś mieszka w mieście i większość tras śmiga po twardym.

Napisano

Ja mam te:

http://ritcheylogic.com/web/Ritchey%7ELogi...roSpeedMax.html

i nie narzekam.

Cenę znajdziesz na necie, bo nie chce mi się szukać. Waga podana na ww. stronie.

Comp też ma speedmaxy. Różnią się chyba tylko wagą.

Oponki mam od 500 km, dobrze sie trzymają drogi, szybko się na nich jeździ, są zwrotne. Należy tylko dętki dopompować porządnie, a wtedy po asfalcie idą jak burza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...