Skocz do zawartości

[7000-8000] 29er w góry i maratony

Rekomendowane odpowiedzi

podepne sie pod ten temat,

jezeli mi pasuje rama 20" w radonach,

to w canyon patrzec na 19" czy 21"

w radonach 20" to dla 180-190

czyli 21" to juz 190+, ale z drugiej strony 19" w canyonach oze byc za mala, tj dla 170-180.

ktos ma 185cm (plus/minus) i jezdzi na canyonach ?

moze przez te TdF to kupie canyona jak rzuca jakies fajn promo.

Myślałeś może o fullu? Jak dobrze ponegocjuesz, to za ok. 7-8K dostaniez Treka Fuela EX, a w okolicach 8K Gianta Anthema X.

Nie myślałem o fullu, bo w jaki sposób mam o nim myśleć, gdzie przy tym budżecie to jak widać ciężko dostać nowego sztywniaka, który nie będzie miał jakiegoś małego mankamentu. Kupienie porządnego nowego fulla, to koszt powyżej 10 000zł, poza tym teraz nie potrzebuję takiego roweru, bo zależy mi bardziej na efektywnej i szybkie jeździe, a 29er w zupełności mi wystarczy :)

@Patrycja - może akurat ktoś Ci odpowie. Napisz też w dziale "29er" ;) Ja rower będę kupował za niecałe 2 tygodnie, więc do tego czasu może jakiś fajny Canyon będzie ze zniżką.

Fulla nie potrzebujesz i przy tej tezie bym został bo jak byś chciał to być w podanej kwocie kupił porządny sprzęt. Problemem co oczywiste jest w obu przypadkach materiał ramy. Alu nie pasuje i już. Bież tego Cuba i ciesz się z jazdy. 

Nie myślałem o fullu, bo w jaki sposób mam o nim myśleć, gdzie przy tym budżecie to jak widać ciężko dostać nowego sztywniaka, który nie będzie miał jakiegoś małego mankamentu. Kupienie porządnego nowego fulla, to koszt powyżej 10 000zł, poza tym teraz nie potrzebuję takiego roweru, bo zależy mi bardziej na efektywnej i szybkie jeździe, a 29er w zupełności mi wystarczy :)

@Patrycja - może akurat ktoś Ci odpowie. Napisz też w dziale "29er" ;) Ja rower będę kupował za niecałe 2 tygodnie, więc do tego czasu może jakiś fajny Canyon będzie ze zniżką.

Efektywność to pojęcie względne. W przypadku HT musisz częściej podnosić się z siodła i wkładać więcej wysiłku w panowanie nad rowerem. Poza tym, Ty szukasz roweru głownie do turystyki, więc nie patrz na profesjonalnych zawodników MTB/XC. Ponieważ jednak również chcesz się ścigać, warto pomyśleć nad kołami 27,5", które dają lepszą zwrotność.

Akurat do Anthema trudno się przyczepić. Zero własnościowych patentów (same standardowe komponenty), bardzo chwalone zawieszenie Maestro (wirtualny punkt obrotu) i dobry osprzęt. W cenie do 15 000 zł chyba tylko Canyon ma równie dobrą ofertę (Nerve/Lux).

Jedynym faktycznym, poważnym mankamentem fulla są koszty serwisowania dwóch amortyzatorów, zwł. Foxa (polecam lekturę cenników Harfa Harryson i Cult Bikes).

Miałem już fulla. 2 lata temu gdy zaczynałem jeździć mtb i złapałem totalną zajawkę, a zbiegło się to też z napływem gotówki, to po 3 miesiącach kupiłem Speca Stumpjumpera FSR (za mniej niż obecny budżet) i ten rower to była bajka. Jednak tam blokada nie trzymała zbyt dobrze i na podjazdach to denerwowało. Ten rower to też nie był pod XC, ale dla prawdziwej zabawy, ale... wtedy mimo tego fulla, to zjeżdżałem i jeździłem znacznie gorzej niż teraz, mimo, że teraz jeżdżę na zwykłym 26" Accent Peak'u. Wszystko zależy od techniki i choć nadal mam mnóstwo do poprawy, to teraz uwielbiam techniczne ścieżki i do takich po których jeżdżę nie potrzebuję niczego poza hardtailem.

W fullach chodzi też o wagę i to miałem na myśli. Jeśli chce się karbon i niską wagę roweru, to na fulla trzeba bez wątpienia wydać więcej niż na HT. 

Nie powiedziałbym też, że szukam roweru do turystyki, bo na wycieczki to raczej jeżdżę rzadko. Staram się poprawiać czasy na podjazdach, a na zjazdach jadę agresywnie, bo tak lubię i na HT czuję się naprawdę dobrze. Także tutaj wybór jest już dokonany. 

Lepszą zwrotność na pewno ma koło 26" na którym większość jeździła i ja nadal jeżdżę, ale myślę, że po przyzwyczajeniu i na 29erze zwrotności nie będzie brakować, bo jednak takich bardzo krętych ścieżek nie ma zbyt często.

A powiedz, tak szczerze, czego spodziewasz się po ramie karbonowej w rowerze za 8k po za tym, że będzie karbonowa?

Przesuwając budżet z ramy na osprzęt i koła wyjdzie lżej i lepiej, a rama jak to rama, dwa lata i też na śmietnik (czytaj allegro).

Powiem szczerze, że nie oczekuje jakichś cudów, bo carbon też już miałem, ale był to chiński carbon i zrobiła mi się mała dziura na górnej rurze (najpierw była rysa, która z czasem się powiększyła). Na tym rowerze jeździło mi się rewelacyjnie. Teraz mam tego Peak'a i już się do niego przyzwyczaiłem i też jest git, ale na początku była jednak mała różnica i trochę brakowało mi tego chińczyka. 

Wydaje mi się, że w tej kasie szkoda pakować się nadal w aluminium. Dla mnie to jest duża kwota i będzie to mój najdroższy rower. Oczekuję dosyć dobrego osprzętu i może oczekuję za dużo, bo wcześniej kupowałem jednak rowery i części często używane, a kompletny nowy rower to był jedynie pierwszy tani crossowy.

Tylne zawieszenie może dać Ci o wiele więcej niż kompozytowa rama, niższa waga czy lepszy osprzęt. 

Kurcze, ale to takie ogólniki. Może, ale nie musi. Kiedyś może kupię sobie full'a, ale póki co chce rower z wyścigowym zacięciem i jeśli mówimy o full'ach, to pewnie chciałbym coś pokroju Scott'a Sparka albo Speca Epica. Jednak w tej chwili nie są one na mój budżet. 

Jeżdżę całkiem sporo i widzę, gdzie full mógłby dać większą przyczepność, gdzie pewność na zjazdach, ale jednak wolę mieć ten nieco mniejszy komfort i jeździć na HT, ale za to mieć znacznie lepszą sztywność. Chyba ciężko znaleźć taką totalną blokadę drugiego amora, a jazda na HT daje mi naprawdę dużo frajdy ;)

Co do promo TdF Canyona - co prawda to dopiero początek ale zauważyłem że póki co obniżają ceny rowerów z wyższej półki cenowej - czy będą chcieli to samo zrobić z modelami najtańszymi ... Radon z kolei powoli zaczyna obcinanie cen, także najniższych modeli danej serii (choć na razie ztcp to tylko minus 10% na model Skeen 8.0), więc może i taki Black Sin 8.0 pójdzie w dół - choć jego bazowa cena dość wysoka (€1999) i "niechciane" 3 koronki z przodu.

Na te obniżki to czekam tak na luzie - może akurat coś będzie. Ogólnie to jestem na razie zdecydowany na tego Cube'a Race. Pewnie i tak obojętnie który z tych rowerów bym zakupił, to byłbym zadowolony, ale wiadomo, że jak przychodzi czas zakupu, to szuka się jak najlepszej konfiguracji i wychodzi mały mętlik.

Ps. W marcowym Bike Board jest test tego Gianta XTC Advanced 1. Jako porównywalne modele podali wspomnianego Kellys Stage 90, oraz Merida Big Nine 10000 i Trek Superfly 8.

Jakbyś był zainteresowany lekturą to jutro Ci mogę fotki arta zrobić.

Tylne zawieszenie może dać Ci o wiele więcej niż kompozytowa rama, niższa waga czy lepszy osprzęt. 

A jak dorzuci się do zawieszenia karbonową ramę poniżej 2 kg, osprzęt poziomu XT, lekkie koła, sztywność całości porównywalną do ht i to wszystko w założonym budżecie to można mówić o szczęściu... albo wałku :) A na poważnie, za 8k pln to niewykonalne, ale przy 10k spokojnie. I wtedy ma się ciastko i zjadło ciastko - przy takiej kwocie startowej nie jest jakaś abstrakcyjna kwota do dołożenia.

Ja z 29 HT zmieniłem na 27,5 full'a.

Zmiana na plus jak dla mnie, ale do jazdy typowo wyścigowej HT jest zdecydowanie lepszy jak chodzi o szybkie pokonywanie zakrętów itp, przy zjeździe po kamolach z Wielkiej Sowy przewaga fulla jest(była) widoczna, ale tylko wtedy.

Do wygodnej jazdy po lesie czy rekreacyjnego pokonywania krawężników w mieście full się nada, ale jak chcemy się ścigać będzie odstawał od HT. - to było pół żartem oczywiście.

Od fulla ze skokiem 100mm też za dużo wymagać nie można, ani to do zjazdów, ani do ścigania się, taka uniwersalna maszynka do zabawy.

Prawda zależy od człowieka. Dla mnie na ten przykład jest taka, że im więcej się umi tym mniej wymyślnego sprzętu potrzeba.

Druga prawda - stopień przeszkadzalności* fulla jest odwrotnie proporcjonalny do wielkości łydy.

*nie kupuj pan fulla bo się pan zabujasz na śmierć

@@sivydym, Chyba nie załapałeś.

Wejdź do początkowych sektorów na dowolnym maratonie czy wyścigu XC gdzie 90% stawki startuje amatorsko i policz rowery FS i odnieś to do wszystkich startujących. 

Z drugiej strony masz rower FS o charakterystyce geometrycznej XC / Maraton ze skokiem 100/100 i pojedź tym rowerem np w góry ... 

Niby lepiej niż HT ale jakoś tak wszyscy, których spotykasz na rowerach AM czy Enduro czerpią z jazdy większą radość :).

Moim zdaniem full ze skokiem 100/100 to taki rower, który posiada wszystkie wady rowerów do których na siłę się chce upodobnić :) bo ani to ścigant do XC  ani to full z prawdziwego zdarzenia w góry :)

Ot taka zabawka.

Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...