Skocz do zawartości
  • 0

Trekking do 1600 zł

Gość Kamil

Pytanie

Gość Kamil
Napisano

Witam. Mam zamiar kupić rower trekkingowy. Jeżdżę wszędzie: drogi polne, lasy, asfalt itd. wyciecczki krajoznawcze :) Oprócz niezawodności chodzi mi o wygodę (amortyzowane siodło) bo jeżdżę nawet kilka godzin dziennie i żeby był w pełni wyposażony, czyli: bagażnik, błotniki itd. Finanse: 1600 zł. Mam 185 cm i 90 kg wagi. Oprócz moich opcji może podacie jakieś swoje? Czekam na propozycje :)

Moje opcje:

1. Lazaro Senatore V3

2. http://nrowery.pl/2015/trekking/bergon-al

3. Cossack Impuls

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kamil
Napisano

Chyba faktycznie skuszę się na Lazaro. Mam jednak jeszcze możliwość zainstalowania prądnicy w piaście w przednim kole przed zakupem. Czy może jednak pozostać przy oświetleniu na baterie które jest w standardzie? Jak radzicie?

Gość Kamil
Napisano

Dzisiaj znalazłem ciekawy rower http://www.onill.pl/rower.php?id=52# Onill Koliber 1550 zł. Przerzutki w piaście 7 biegów. Jako rower trekkingowy do jazdy "wszędzie" byłby lepszy z przerzutkami standardowymi (Lazaro) czy w piaście (Onill)???

Napisano

Nexus ma plusy dodatnie i plusy ujemne -  jak zawsze :)    No ale dyskusja o wadach i zaletach już była nie raz na forum. Wiec krótko:

Ten onill  ma z przodu blat 38 zębów, z tyłu nie wiadomo , ale załóżmy że jest 18.

Zakres przełożeń dostępnych będzie więc taki, jak byś miał crossa  46 /38/ 28 z przodu i "kasetę" 21 zębów max, 14 zębów  min. Jeśli ci starczy -  to dobrze i bierz go :), są tacy którym "brakuje" w planetarce twardszego przełożenia do jazdy szybkiej oraz bardziej miękkiego na podjazdy....

Gość Kamil
Napisano

Dzięki za wszystkie porady. Zdecydowałem się na kupno Onilla. Przyjemny rower, przerzutki zmieniają się prawie bezgłośnie no i nowość - hamulec jest w pedałach do czego muszę się przyzwyczaić :-) Nic nie skrzypi, nie trzeszczy jak na pierwszą przejażdżkę. Rower bardzo fajnie się spisuje i wg mnie jest lepszy od standardowego i sądzę ze długo mi posłuży :-)

Napisano

W takim razie pozostaje tylko pogratulować budżetu,chociaż ja osobiście postawiłbym na Lazaro do którego przekonuje mnie zarówno osprzęt jak i jakość,solidność wykonania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...