Skocz do zawartości

[kaseta] która lepsza

Paweł 13

Rekomendowane odpowiedzi

osobiscie mam już tylko kasety srama dwie 5.0 w zimowym rowerku (jedna smiga na 3 łańcuchy a druga na 1 łańcuch)

a obecnie testuje 9.0 na której zrobiłem już około 2 tyś km złańcuchem sram pc-99 jak na razie ideał cicho i bezproblemowo

miałem dwie kasety sh ( LX - 8rzedów) i padały do 3 -4 tyś km - nie wiem moze takie mi sie trafiły ale sie zraziłem

ja polecam srama ale pewnie co wypowiedz to moze być inna .

jedno wiem np kasety sram 5.0 są lekkie prawie jak XT, są tańsze i jak dla mnie dobre. taraz mam tą 9.0 waga 295 za 200 PLN a XTR waży 40 gram mniej za 550 PLN!!!

miałem dwie kasety sh ( LX - 8rzedów) i padały do 3 -4 tyś km - nie wiem moze takie mi sie trafiły ale sie zraziłem

Heheheh, jak ja jakiś rok temu napisałem na forum, że zajeździłem w ~4 tyś km 8-rzędowego LX'a to mi ktoś odpisał, że to najgorsza opinia o Shimano jaką słyszał :lol: :wink: To była moja ostatnia kaseta ze stajni Shimano (choć przez jakiś czas myślałem o XT, ale następna będzie PG-990 2006 :)).

ja miałem dwa jeden po drugim i masakra. 8 rzedowe LX to porażka ( wg mnie) teraz mam tego 9.0 wyglada super i jak dotąd chodzi idealnie ale to dopiero niewiele ponad 2 tyś km z tym że na jednym łańcuchu ale na sramach 5.0 zobaczyłem ze to nie ma wiekszego znaczenia....

jedna miałem z łańcuchem srama pc-58 a po 800 km dałem jakiś wynalazek za 80 PLN ( kupiony w "hurtowni") niestety nazwy nie pamietam i nastepnego po kolejnych 800 km juz nie udało mi sie założyć wiec dojechałem do końca tj do niecałych 4 tys km , a druga z sh hg 70 i na jednym łańcuchu zrobiłem 3 tyś z groszami i koniec padło....

waga 295 za 200 PLN a XTR waży 40 gram mniej za 550 PLN!!!

witt2 nie chce sie czepiac ,ale chyba cos Ci sie pomylilo ,bo kasete XTR'a mozna dostac sporo taniej niz napisales ,oto link: http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...products_id=739

Sam widzisz ,ze nowa w sklepie kosztuje 355zl

Drozsza jest ,ale nie o tyle ile podales ,a wypowiadac sie na temat pracy tych kaset nie moge ,poniewaz nie mialem nigdy okazji sprawdzic ani jednej, ani drugiej.

pozdrawiam

a im mniej zębów to się ciężej jedzie ??

a im wiecej zębów to się lżej jedzie??

Jeśli chodzi o kasetę to tak. W przypadku przednich zębatek jest odwrotnie.

Przykład:

1) masz z przodu wrzucony blat 44 zęby (taka ilość jest chyba najczęściej spotykana), z tyłu 11

--- na każdy obrót korby (tzn. jedno ,,pedałnięcie'') przypadają cztery obroty tylnego koła.

2) z przodu 44, z tyłu 28

--- na każdy obrót korby przypada mniej-więcej półtora obrotu tylnego koła.

tak więc (przy identycznym ruchu nóg) w pierszym przypadku (44/11) musisz wykonać taką pracę by ,,zakręcić'' tylnym kołem 4 razy, w drugim przypadku praca do wykonania jest ponad dwukrotnie mniejsza a co za tym idzie ,,lżej się jedzie''.

Dla treningu weź jakiś rower z przerzutkami i policz które biegi się pokrywają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...