BARMAN2005 Napisano 7 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Pierwszy raz mam styczność z SPD i mam problem z prawidłowym ustawieniem bloków. Używam pedał Shimano PD-M540 i butów SH-M089. Czytałem już masę artykułów, oglądałem filmy bike fitterów i jedyne co uzyskałem to straszny mętlik w głowie. Podaje kilka źródeł: Ustawienie bloków SPD: http://www.i-team.cc/team/index.php/page/index.html/_/fun-informative/info-tips/a-cyclists-guide-to-knee-pain-r18 http://portal.bikeworld.pl/artykul/porady/trening_kolarza/4455/bolesny_staw?strona=2 http://www.cyklomaniak.com.pl/2013/06/bike-fit-cz-2-instalacja-i-poprawne.html Ogólne ustawienie roweru (bike fitting): http://www.velobene.com/images/manuals/VeloBeneBicycleFittingGuide.pdf Wiele informacji wydaje mi się sprzecznych, jedni piszą o ustawieniu bloków względem buta, inni buta względem roweru, o przesuwaniu bloku na zewnątrz i do wewnątrz buta, albo o odsuwaniu i zbliżaniu butów do ramion korby, o rotacji bloku np. w kierunku palców, albo o rotacji buta względem roweru itd. itp. Wszystko już mi się pomieszało. Zgłupiałem do tego stopnia że już sam nie wiem co to znaczy przód i tył kolana. Na pocztku myślałem że chodzi po prostu o część poniżej rzepki i powyżej niej ale teraz już sam nie jestem pewien. Rozumiem, że prawidłowe ustawienie bloków wymaga wielu prób i błędów i od razu może się nie udać. Proszę kogoś doświadczonego o podpowiedzenie w którym kierunku powinienem skierować bloki i jak je przesunać by było choć troche lepiej. Dla ułatwienia ustalmy może że patrzę na podeszwę prawego buta i przesuwam blok góra-dół, lewo-prawo. Bolą mnie kolana głównie poniżej i lekko powyżej rzepki oraz od wewnetrznej strony nóg. Jak przesunac blok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 7 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 a siodełko masz juz dobrze ustawione? ...bo to chyba ono decyduje w głównej mierze o bólu w kolanie Co do bloków...mają być tak ustawione aby było Ci wygodnie. W blokach szosowych but jest bardziej zafixowany i jest mniejsza tolerancja ruchu buta. Ja bloki ustawiam tak abym wykonywał "naturalny" ruch nogą i niczego nie wymuszał. Przód kolana to przód a tył jest po tej samej stronie co 4 litery Kolano ma być w lini prostej z osią pedału...ale to sie reguluje siodełkiem. Najważniejsze jest siodło...jak dla mnie oczywiście... bo ja sie nie znam pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 7 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Słuchaj lenia bo warto . Bloki tak by było wygodnie a siodełko spróbuj do tyłu (w poziomie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 7 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 spróbuj do tyłu żadne do tyłu i przodu może ma już za bardzo do tyłu. ustaw tak, aby przód kolana tworzył pionową linię prostą z osią pedału który jest na godzinie 3 - wykorzystaj obciążony sznurek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 7 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 U mnie nie ma opcji "za bardzo do tyłu" żeby bolały kolana . A i ustawienie "w osi" też nie jest u mnie takie idealne. Im bardziej odsunę do tyłu tym mniejsze prawdopodobieństwo, że kolana będą łupać . Ale ja mam długie kulfony i w ogóle jestem niewymiarowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekleczkowski Napisano 7 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Też mam mały problem.. konkretnie z prawym kolanem. Co jakiś czas się odzywa czasem na dłużej czasem z nienacka na chwilę. Słyszę wtedy strzelanie przy zginaniu, czasem ból a prawie cały czas pewien dziwny (ciężki do opisania) dyskomfort - bez znaczenia czy siedzę czy chodzę czy jeżdżę. Eksperymentuje z ustawieniami ale na razie nic się nie zmienia. Teraz trzyma mnie od ponad tygodnia. W przedostatni piątek i sobotę zrobiłem po ok 60 km i nic nie czułem. W niedziele obudziłem się z bolącym kolanem - pobolało ze trzy dni a do dziś pozostał mocny dyskomfort. Czuję, że problem nie leży w pedałowaniu i pozycji na rowerze a w samym kolanie. Muszę udać się do ortopedy zobaczymy co powie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Muszę udać się do ortopedy zobaczymy co powie. Ciśnij go że od razu chcesz rezonans...na rentgenie nie wszystko wychodzi. żadne do tyłu i przodu zapomniałem o pierwszym kroku...tj o wysokości siodełka. Wczoraj powtórzyłem z ciekawości powtórzyłem pomiary i obniżyłem siodełko tak aby miec te 25stopni...zobaczymy jak bedzie http://na-rower.com/jak-ustawic-siodelko-w-rowerze/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Leniu, ustawianie wysokości siodełka według tego artykułu z linka to loteria kolego. Dwie zupełnie sprzeczne metody są tam podane. Jedni podają metodę "na piętę" jako wiarygodną inni się z niej nabijają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Dwie zupełnie sprzeczne czemu sprzeczne...albo 88,3% od środka suportu albo 109% od osi pedału - u mnie ta wartość jest taka sama. wszystko po to aby mieć kąt 25stopni ... niestety tego urządzenia nie posiadam. tutaj jeszcze jeden gdzie nie polecają metody "na pięte" http://www.cyklomaniak.com.pl/2013/06/bike-fit-cz-1-jak-ustawic-siodeko.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Choćby dlatego, że np u mnie długość nogi to 95cm i te 88,3% daje ~83,9cm do środka suportu. Druga metoda 109% daje ~103,5cm czyli różnice między pomiarami to około 20cm. Jak to się ma do tego, że długości korby to zazwyczaj 17-17,5cm? Bo 2-3cm różnicy w wysokości siodełka to przecież przepaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Bo 2-3cm różnicy w wysokości siodełka to przecież przepaść. wychodzi na to że im dłuższa noga tym wieksza rozbiezność...u mnie róznica to 0,6cm ale...myslę że powinieneś szukać swojej pozycji w tym zakresie 2,1 cm (przy Twoim wzroście korba minimum 175) zresztą zobacz co pisza o metodach 109% - metoda ta jest gorsza od metody Holmes'a pod względem mocy i ekonomiczności. 88,3% - Metoda ta nie jest idealna dla ludzi, którzy mają długie kości udowe. ni szkiełkiem ni okiem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Tak się złożyło, że mam idealnie ustawione siodełko według metody 88,3%. A ustawiałem "na oko", a właściwie na to co mi organizm podpowiadał . Potwierdzam to, co piszą w tych poradnikach, że zbyt nisko ustawione siodełko powoduje szybsze zmęczenie ud. Dostaję jakby zakwasów a na drugi dzień ledwo łażę. Mimo 10kkm na tym rowerze na 4 różnych siodełkach nadal nie mogę dopasować dooopy do żadnego, stąd ciągłe próby i grzebanie w ustawieniach siodła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Mimo 10kkm na tym rowerze na 4 różnych siodełkach nadal nie mogę dopasować dooopy do żadnego, stąd ciągłe próby i grzebanie w ustawieniach siodła. z tego co wiem mierzy sie jeszcze rozstaw kości aby poprawnie dobrać szerokość siodełka...mało o tym wiem bo akurat moje mi pasi ale zawsze możesz poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Tak, wiem. Jeździłem już na 130/135/140/150mm o różnych twardościach i żadne mi nie pasuje . Jedno wiem, że twardsze jest dla mnie lepsze. To najtwardsze sprawdza się najlepiej ale może problemem jest szerokość (130mm). No ale to inny temat. Sory za OT . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.