Skocz do zawartości

[2500] Cross - Unibke Viper Disc GTS 2015 vs Giant Roam 1 Disc 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To bicie zauważyłeś podczas jazdy czy na postoju kręcąc przy  uniesionym kole również było widać/czuć ? Co było przyczyną ? Słabe dokręcenie?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Wiosną miałem dokładnie taki sam dylemat, Unibike Viper czy Giant Roam. No i zaczęło się studiowanie parametrów i porównywanie rowerków na wszystkie sposoby. Nie muszę Wam mówić jak to wygląda, bo z obserwacji przyrody widzę, że prawie każdy przechodzi tą drogę :-). Efekt końcowy był taki, że zdecydowałem się Gianta. Kupiłem go,przywiozłem do domu, pierwsza jazda i okazało się, że przerzutka coś szwankuje. Po dokładnych oględzinach zauważyliśmy, że korba bije na boki około centymetra. Zareklamowałem usterkę i okazało się, że wymiana korby potrwa najmniej trzy tygodnie! Czujecie to? Rower kupiony dzień wcześniej idzie do serwisu na trzy tygodnie. A pogoda cudna, że tylko jeździć. Nie chcę się w szczegółach rozpisywać na temat tego, co przeszedłem z serwisem, bo był to mały koszmarek. Efekt końcowy był taki, że po wymianie korba wciąż latała przeszło 5 mm. Serwisant twierdził, że najlepiej to zimą się tym zająć już po sezonie, jak będzie więcej czasu :-). Zabrałem ten rower, zawiozłem do znajomego mechanika, który zaradził problemowi, ale już miałem "uraz" do tego roweru. Sprzedałem go i kupiłem Vipera :-). Rower był zeszłoroczny, ale kupiony przez pasjonata, który na nim nie jeździł, a jedynie wyposarzał w dobry osprzęt i pucował :-). Rozkosz prawdziwa jeździć tym rowerkiem. Wszystko działą jak należy, nic nie trzeszczy, a pierwsze co zrobiłem, to na korbę zajrzałem i najmniejszego bicia nie było :-). Na obu rowerach jeździ się odrobinkę inaczej. Zdecydowanie fajniej czuję się na Viperze, ale dostrzegłem to dopiero po normalnej jeździe, a nie na sklepowych testach po placu. Moja rada. Zamiast porównywać tygodniami parametry rowerów i inne takie, usiądźcie na rower i zróbcie parę dobrych kilometrów. Poczujecie czy to jest to, czego szukacie. Rowerzyści to pasjonaci i nawet kiedy nie macie takiej możliwości wśród znajomych, to głowę daję, że obcy też Wam w tym względzie pomogą :-).  Ale na korby niezaleznie od firmy to zawsze zerkajcie :-). 

Witam. Podobnie myślałem nad tymi dwoma rowerami. Ostatecznie zakupiłem Vipera. Zakupiłem go z uwagi na mocniejsze kola. Plusem była duża obniżka (300zł) plus darmowa przesyłka ( rower w całości złożony i po przeglądzie 0 ). W poniedziałek będzie już w domu. :) Mam nadzieję, że nie będę żałował . Pozdrawiam.

Napisano

Ja również wybierałem m.in. pomiedzy Viperem a Roam1. Zwyciężył Giant ze względu na:

- lepszą przednia przerzutkę (Deore VS Alivio),

- więcej biegów (30 vs 27),

- brak linek na górnej i pionowej rurze ramy,

- linki prawie w całości opancerzone,

- octalink vs kwadrat (zdecydowanie odczuwam wiekszą sztywność),

- wygląd Roama1 bardzo mi odpowiada, malowanie Unibike absolutnie mi sie nie podoba (kwestia gustu).

Napisano
Ja również wybierałem m.in. pomiedzy Viperem a Roam1. Zwyciężył Giant ze względu na: - lepszą przednia przerzutkę (Deore VS Alivio), - więcej biegów (30 vs 27), - brak linek na górnej i pionowej rurze ramy, - linki prawie w całości opancerzone, - octalink vs kwadrat (zdecydowanie odczuwam wiekszą sztywność), - wygląd Roama1 bardzo mi odpowiada, malowanie Unibike absolutnie mi sie nie podoba (kwestia gustu).

Od siebie mogę dodać, że prowadzenie linek spodem ramy to niewątpliwa zaleta zarówno wizualna jak i praktyczna.  Np. nie ma problemu z zamontowaniem na górnej rurze ulocka. Tak samo po przejechaniu większej ilości km idzie odczuć różnicę w przerzutkach i manetkach deore do kombinacji niższej klasy. Po przejechaniu 300km wskoczyłem na dłuższą chwilę na roama2 kumpla a potem unibike crossfire innego znajomego to naprawdę czuć różnicę (choć to nie viper)

u mnie im bliżej tyłu tym pasy uciekają w prawo (górna pozioma rura oraz ta pod nią). Osobiście nie miałem okazji porównać z innym egzemplarzem bo to był jedyny. Kumpel ma roam 2 i u niego jest prosto jak w mordę strzelił. Nie wiem czy to taka uroda roama1, ale czy sprzedawca nie powinien poinformować o tym fakcie przez zakupem?

tu się okazało, że rzeczywiście giant skopał sprawę i reklamowałem ramę. Okazało się że nie była krzywo pomalowana tylko krzywo WSPAWANA (!). Rower mi obfotografowali i reklamację uznali. Nowa rama płynie z Tajlandii i się zastanawiam czy z rocznika 2015 czy już 2016 mi dadzą :)

Po każdej jeździe wycieram osad na amortyzatorze ale staje się on coraz bardziej "suchy". Czy we własnym zakresie należy go jakoś smarować co jakiś czas? A jak tam to czym najlepiej

kupiłem brunox deo i sprawa rozwiązana - ładnie nasmarowuje. Dodatkowo specyfik ładnie pachnie :)

Podczas jazdy po wybojach, po zaliczeniu pierwszych 100km zaczęło mi coś dziwnie stukać w widelcu. Namierzyłem, że to przełącznik od blokady hydraulicznej amortyzatora oraz coś jeszcze zaraz pod nim. Czy idzie to jakoś dokręcić czy udać się do serwisu? Bo jak pojawiły się tam jakieś luzy to mogą się tylko powiększać (tak sądzę)

tu jestem raczej pewien, że to coś od środka widelca w górnej jego części, ale nie mam pojęcia co to jest. Kapsel usztywniłem wciskając pod niego kawałek chusteczki by nie latał. Te stukanie to jakby bardzo ciche odbijanie się jakiegoś lekkiego metalowego elementu (jakaś blaszka?). Pewnie większość nie zwróciłaby uwagi, ale ja mam naprawdę wyczulony słuch

Same hamulce mimo, ze to tylko M355, sobie chwalę. W miejsko-leśnych terenach jak znalazł. Mam porównanie do hamulców tektro w roam2 i jednym słowem TRAGEDIA (dla tektro). Siła hamowania żadna, w dodatkowo lekko bijące tarcze (też tektro)

Witam. Podobnie myślałem nad tymi dwoma rowerami. Ostatecznie zakupiłem Vipera. Zakupiłem go z uwagi na mocniejsze kola.

mnie też to bolało, ale za dopłate 70zł wymieniłem opony na shwable smart sam i jestem bardzo zadowolony z efektu. Szkoda tylko że nie mogę znaleźć żadnej informacji o piastach w roam1, ale dotychczas nie miałem okazji by na nie narzekać.

Roam 1 to naprawdę udany rower, który z lepszymi oponami mnie wyszedł 2450zł - i jestem naprawdę mega zadowolony. Jak osobiście miałbym brać coś wyżej to łyknąłbym unibike zethosa 2015 za 3000zł (taką miałem rzuconą cenę)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...