siemalysy Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Witam. Jakiś czas temu wymieniłem hamulce na Shimano Deore. Od początku przewody hamulcowe były za długie, ale nie skracałem ich tylko podwinąłem przy kierownicy. Dziś wieczorem chciałem je skrócić ale zostawiłem sobie to na jutro. Mam jednak zagadkę bo w opakowaniu z okiwką i króćcem był jeszcze plastikowy element i nie mam pojęcia do czego ona służyć. Poniżej wrzucam zdjęcie. Liczę na pomoc. Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek_K Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Mam jednak zagadkę bo w opakowaniu z okiwką i króćcem był jeszcze plastikowy element i nie mam pojęcia do czego ona służyć.Zakładasz to na śruby którymi przykręcony jest zacisk do ramy/adaptera/widelca.Ma zapobiec wykręceniu się śruby. Zakładasz w ten sposób aby wypustki oparły się o ramę/adapter/widelec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Dzięki za odpowiedź. A ja kombinowałem do czego to ma posłużyć podczas skracania przewodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek_K Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Też się zastanawiałem jak zakładałem u siebie M615, to było jedyne co wpadło mi do głowy i do tego miało jakiś sens ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Ale założyłeś to ostatecznie, czy wypierdzieliłeś? Bo ja to drugie, ale jeśli to jest jakieś bardzo ważne to poszukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek_K Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Założyłem. Czy jest jakoś mega ważne? Ciężko powiedzieć mam dopiero pierwsze tarczówki i nie wiem jak wygląda sprawa luzowania się śrub zacisków. Zawsze to jakiś kolejny niewielki element mający wpływ na bezpieczeństwo, a nie waży dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Ja wcześniej miałem dwa nowe kupione rowery z hamulcami hydraulicznymi i w żadnym nie było czegoś takiego. Poza tym nowe śruby mają nałożone na gwint zabezpieczenie przed odkręceniem. Wydaje mi się że nie maja prawa się odkręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Możesz wyrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 ... razem z blaszkami które Shimano dodaje do tarcz hamulcowych na sześć śrub. Wielki Brat ma chyba obsesję na punkcie samowykręcania, może kiedyś ktoś im solidnie przywalił pozwem bo tarcza czy zacisk się wykręcił i dmuchają na zimne Odrobina zdrowego rozsądku podczas przykręcania i do kosza z tymi wynalazkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.