Nerrad Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Dokonałem pomiarów piasty, zmierzyłem felge , wpisałem wszystko do kalkulatora. Niestety ostatnie dane mnie pokonały a dotyczyły one ilości krzyży. Skąd mam wiedzieć ile będzie krzyży? Macie jakiś wzór?
jasinski21444 Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Pytasz serio czy sobie żarty robisz ? Zaplatając koło musisz wiedzieć na ile krzyży je zaplatasz...
Nerrad Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 Pierwszy raz będę to robił. Jasne że mogę oddać to do serwisu i niech to zrobią za siano ale nic się w ten czas nie naucze. Nie rozumiem też czemu miałby sobie żartować, ucze się takich rzeczy. Więc skąd mam wiedzieć na ile krzyży mam to zapleść..
BikerLight Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Przy obecnym stanie wiedzy niczego nie zapleciesz, najpewniej dobierzesz złe szprychy i na sam koniec wylądujesz w serwisie. Poczytaj najpierw, później rób
Nerrad Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 Dobiore dobre szprychy ponieważ działam zgodnie z kalkulatorem szprych w którym wpisuje poszczególne wymiary , nie wiem tylko ile krzyży wpisać. Zaplatać będę zgodnie z filmem instruktażowym
siemacie Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 http://www.rajubikes.pl/wyplatanie.htm Tutaj masz wszystko ładnie opisane. Najpopularniejszy sposób zaplotu to na trzy krzyże.
emcinek Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 ilość krzyży, czyli w ilu miejscach mają ci się szprychy krzyżować na swojej długości. Zasada jest taka, że im mniej krzyży, tym większa sztywność w pionie, ale mniejsza poprzeczna i odwrotnie. Generalnie zaplata się koła o 0 (wtedy masz słoneczko - szprychy rozchodzą się promieniście od piasty), do 4 krzyży
dawid Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Im wiecej krzyzy tym kolo mniej sztywne w pionie i poziomie, za to krzyze usztywniaja na sily skrecajace pochodzace z napedu czy hamulcow tarczowych. Jak masz 32 szprychy i hamulce tarczowe to skladaj na 3 krzyze
Nerrad Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 A jak mam 32 szprychy , miejsce na tarcze ale nie montuje tarczy to nic nie zmienia? Dalej 3 krzyże? I jeszcze takie pytanie. W kalkulatorze mam dwa miejsca 1) Ilość krzyży (prawa strona) 2) Ilość krzyży (lewa strona) Czyli mam wpisać w lewej trzy i w prawej trzy?
Nerrad Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 Jeżeli dobrze to zrobie to potem będę musiał jeszcze wycentrować to czy już nie?
jasinski21444 Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Tak, oczywiście że tak . Po zapleceniu koła trzeba je jeszcze z odpowiednią siłą naciągnąć czyli ustawić naciąg szprych , jeśli będzie za duży to szprychy będą pękąć , jeśli za mały to koło będzie się łatwo krzywić .
Nerrad Napisano 7 Lipca 2015 Autor Napisano 7 Lipca 2015 http://www.sapim.be/kalkulator-dlugosci-szprych Czy ten kalkulator jest ok? Bo z lewej i prawej strony wychodza szprychy o różnicy 3 mm. A w tym poradniku który wysłał mi siemacie jest napisane że z przodu powinny być tej samej długości
jasinski21444 Napisano 7 Lipca 2015 Napisano 7 Lipca 2015 Skorzystaj z tego http://spokes-calculator.dtswiss.com/Welcome.aspx?language=en . Zaplotłem z jego pomocą wiele kół dla siebie i nie tylko dla siebie i zawsze było ok .
BikerLight Napisano 7 Lipca 2015 Napisano 7 Lipca 2015 Kalkulator Sapima jest w porządku, zaokrągla długość szprych i to chyba jedyny minus.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.