Skocz do zawartości

[sztyca] cykająca sztyca

ravcopy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jest wiele porad co do problemu "cykania" w ramie, ale mimo to opiszę swój problem, może ktoś doradzi:

Rower to Trek  Superfly 7 19,5' 2015 - nowy ~800km przejechane.

Problem: przy niemal każdym brudniejszym jeżdżeniu, mw po 15 km  zaczyna się cykanie sztycy, rzadkie.

W momencie jak tyłkiem docisnę i później odpuszczę ciężar, przy jakiejś dużej nierówności słychać głośne cyknięcie (jakby odprężyło), roznosi się po ramie. Problem bym olał, ale on się zwiększa z czasem i jest tak częsty, że po zejściu z roweru mogę to wywołać odciągając mocno sztycę względem kierownicy. Zawsze cyknie jak za chwilę przyłożę siłę o przeciwnym zwrocie (do kierownicy). Czasami jest dosyć głośne - boję się czy to jakaś wady ramy nie daje znać o sobie...

Byłem w serwisie już z tym 2x:

- sprawdzono profilaktycznie miski suportu (posmarowano itd.) czy to nie to

- serwisant jeździł na innej sztycy (raz mu cyknęło na 5 minut jazdy, a niby czysta rura i sztyca - ma też mniejszą wagę, na oko 70kg vs moje 90kg)

- serwisant posmarował sztycę smarem do sztyc karbonowych - przetrwało to 50km (jazda do pracy), pierwszy wjazd w kałużę/piasek i cykanie masakryczne i częstsze - wyjąłem sztycę i obczyściłem bo było jeszcze gorzej

Jeździłem bez sztycy po dziurach, brak cykania.

Nie widać uszkodzeń na spawach, sztycy, obejmie sztycy itd.

Sztyca średnicowo chyba dopasowana - standardowo moim zdaniem

W tej chwili zakleiłem taśmą obejmę (potestuję), ale nie wiem czy też nie zakleić tego podebrania w rurze podsiodłowej ramy (wykonana, żeby rura się poddała przy skręcaniu obejmy - niektóre firmy wykonują ją z przodu). Ale jak to będzie wyglądać! :-( (błotników też nie będę zakładał ;-)

Mieliście takie problemy? To trochę irytujące, gdy mw co 50km muszę czyścić sztycę. Trochę nie chcę mi się wierzyć, że to normalne. Miałem wcześniej Unibike i Kellysa 27,5' i nie było takich problemów. Co tu mogę cisnąć serwis o dłuższą diagnozę?

Dzięki z góry za podpowiedź

RK

Napisano

Daj zdjęcię, oraz drugie z bliska gdzie jest mocowanie. To co podejżewam że twoje 90 kg jeździ na za długiej sztycy, a już na pewno na zbytnio wysuniętej. Jeżeli chociaż raz tak jeździłeś to mogłes rozgiąć komin, a dalej już tylko będzie coraz gorzej.

Napisano

Wrzuce wieczorem. Jezdze na 5 w skali 10 na sztycy. 183-4 wzrostu. Jest jeszcze zapas na wysuniecie. Troche byloby to dziwne. Owalnosc rury jest ok.

Napisano

Mam ten sam problem z moim Trekiem x-caliber 9 po każdej jeździe w terenie kiedy dostanie się brud do środka zaczyna się "cykanie". Kiedyś spróbowałem okleić kawałkiem taśmy izolacyjnej sztyce tak jakbym chciał zakleić rozcięcie komina i pomogło tylko dość ciężko wchodzi do ramy. Po jakimś czasie wyciągnąłem sztyce i odkleiłem taśmę, wsadziłem do ramy bez oklejania i cykanie powróciło. Wydaje mi się, że jest za duże rozcięcie w kominie i dostają się paprochy.

Napisano

OK, dostałem zdjęcia mms'em od rodzinki, sorry za jakość. (jak to się wstawia, ok jako dodaj pliki? - zielony jestem)

Mam na skali 5 w 8stopniowej, czyli mw z 5 cm mogę jeszcze wysunąć.

Jeszcze nie wspomniałem, że skręcam/łem sztycę zawsze kluczem dynamometrycznym (i na 5Nm i na 7Nm, bez różnicy - mam narzędzia, bo na co dzień jeżdżę delikatną szosą).

Może by pokombinować z inną obejmą?

Ale jeśli wpada to przez tę dziurę, no to porażka - wszyscy Trekowcy tak mają?

post-178663-0-13788000-1436178822_thumb.jpg

post-178663-0-27352600-1436178876_thumb.jpg

Napisano

Miałem takie samo cykanie na sztycy wysuniętej na 25 cm, kupiłem nówkę i mocno dokręciłem siodełko a ramę przeczyściłem od środka szmatką i kijem ile udało się tam sięgnąć, cykanie ustało a sztyce mogę teraz na 30 cm mieć i żadnych dźwięków

Napisano

Dobrze by było zmierzyć jeszcze suwmiarką, bo różnice średnic to niekiedy mogą dochodzić do 0,3mm. Na sucho nie odczujesz a pod obciążeniem wychodzą różne rzeczy.

Napisano

Moja Xtasy Lite też strzelała w facie, nawet na świeżej paście do karbonu! W końcu się wkurzyłem i zakupiłem Thomsona Elite i nie żałuje wydanej kasy bo problem raz na zawsze zniknął. Podejrzewam, że stara sztyca była już mocno zmęczona albo po prostu miękka i pracowała w podsiodłówce.

Napisano

Mam Treka Superfly 6 2014 i ten sam problem - waga 90kg, wysunęcie sztycy ~245mm. Smarowałem połączenia smarem montażowym Shimano i pomagało może na jedną przejażdżkę. Możecie polecić jakąś sensownbą sztycę do 200zł (średnica 27,2mm, długość 400mm, offset najlepiej 0mm)? Gdyby nie ten limit, wziąłbym Thomsona ;)

Napisano

W 2 poprzednich rowerach miałem identyczny problem, czasamii juz szalałem z suszarką i odkurzaczem, aby osuszyć wnetrze ramy i oddessać pył - na jakiś czas pomagało.

W obecznym rowerze założyłem na sztyce 5 - 7cm dętki, po zamontowaniu sztycy dętką jak kondon wedruje na w miejsce od 1cm poniżej nacięcia do 2cm powyżej zacisku.

2500 km w sumie nie suchcych warunkach i brak jakichkolwiek dźwieków.

• 4 tygodnie później...
Napisano

No to pojezdzilem z zaklejona sztyca w miejscu komina i niestety bez zmian: po mw 40 km zaczyna cykac. Opaska zakrecona 7Nm. Nie wiem co dalej. Testowac inne sztyce i zaciski? Reklamacja bedzie ciezka do egzekwowania, bo objawy sa po dluzszej jezdzie.

Napisano

Jesli jest luz to to pomoze? Na 5Nm sztyca sie nie opuszcza, wiec niby po co wiecej. Rafu, poradziles sobie z problemem?

Napisano

Ja bym to mocniej ścisnął, na jakieś 10nm, albo i wiecej. To alu, nic sie nie stanie.

Mocne skręcenie zacisku nie pomoże - wręcz przeciwnie :(

@ravcopy

Nie wiem czy można to nazwać poradzeniem ale zmieniłem sztycę na Race Face Ride i teoretycznie pomogło. Nie na 100% bo czasem sobie zaskrzypi na jakichś wertepach ale nie przy każdym obrocie korby jak to było wcześniej. Mam wrażenie że fabryczna sztyca Bontragera skrzypiała na połączeniu z ramą i siodełkiem. Teraz pod siodełkiem nie ma żadnego problemu a z zaciskiem tak jak mówiłem, muszę jeszcze popracować żeby było idealnie.

Napisano

Update:

Wyjąłem sztycę, rozkręciłem zacisk, wyczyściłem wszystko z użyciem odtłuszczacza (Finish Line Citrus) i nałożyłem na sztycę dość grubą wartstwę pasty Shimano Anti Seize (również na gwint i obejmę zacisku). Skręciłem wszystko do kupy, wytarłem nadmiar pasty i...

Jak na razie przejechałem około 40km w suchych warunkach ze sporą ilością piachu i nie słyszę skrzypienia :) W weekend planuję dłuższy wypad (ponad 80km) więc na razie wstrzymuję się z ogłaszaniem sukcesu. Jakby co, mam jeszcze zanadrzu inną pastę od Finish Line, ale jeszcze jej nie testowałem. Myślałem też o pastach do ram karbonowych ale one często są ziarniste i zwiększają tarcie więc na logikę mogłyby tylko pogorszyć sprawę.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Update:

Serwis zmienił sztycę i obejmę (na Koryak Pro i Boblight) i naciągnął dętkę na całe połączenie z kominem.

Obejma Bontrager pękła w serwisie przy dokręcaniu i już myślałem, że ona miała wadę i nie trzymała/pykała - była źródłem problemu.

Ale nie!, bo po przejechaniu 70-80km zaczyna znowu cykać. Może dłużej wytrzymało, bo czuję, że sztyca Koryak jest sztywniejsza, mniej "naciąga" ramę?

Serwis wspominał, że w przeszłości miał taki przypadek i w końcu rama pękła - co nie znaczy, że u mnie pęknie...

Czekać? Czy może da się egzekwować gwarancję już teraz?

Jeszcze mogę pokombinować ze smarami jak Rafu...Jak u Ciebie dowiadczenia Rafu?

Napisano

U mnie jest już ok :) Na wspomnianej wycieczce coś tam cykało przez moment ale się uspokoiło i od tamtego czasu mam spokój. Czasem tylko strzyknie jak gwałtownie wjadę w jakąś dziurę, korzeń itp. Ogólnie to ważę ok. 90kg a sztyca jest wysunięta na 250mm. Poza tym myślę że możesz mieć rację z tym że problem leży w sztywności sztycy i "plastelinowe" wyroby będą bardziej pracowały w ramie.

Napisano

Do copone. Na pewno to polaczenie sztycy i komina. Jak ciagne za sztyce wypierajac sie o kierownice to pozniej odbijajac cyka. Do tego kiedys odkrecajac obejme (juz chyba kilkanascie razy czyscilem sztyce i komin), jak popuscilem imbusem nie dotykajac innego miejsca roweru na stojaku, tez bylo slychac cykniecie, jakby rama odpuscila naprezenia po zluzowaniu obejmy. Jak pisalem i sztycy i obejmy oryginalnej juz nie mam, takze problem chyba w ramie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...