ravcopy Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Witam Jest wiele porad co do problemu "cykania" w ramie, ale mimo to opiszę swój problem, może ktoś doradzi: Rower to Trek Superfly 7 19,5' 2015 - nowy ~800km przejechane. Problem: przy niemal każdym brudniejszym jeżdżeniu, mw po 15 km zaczyna się cykanie sztycy, rzadkie. W momencie jak tyłkiem docisnę i później odpuszczę ciężar, przy jakiejś dużej nierówności słychać głośne cyknięcie (jakby odprężyło), roznosi się po ramie. Problem bym olał, ale on się zwiększa z czasem i jest tak częsty, że po zejściu z roweru mogę to wywołać odciągając mocno sztycę względem kierownicy. Zawsze cyknie jak za chwilę przyłożę siłę o przeciwnym zwrocie (do kierownicy). Czasami jest dosyć głośne - boję się czy to jakaś wady ramy nie daje znać o sobie... Byłem w serwisie już z tym 2x: - sprawdzono profilaktycznie miski suportu (posmarowano itd.) czy to nie to - serwisant jeździł na innej sztycy (raz mu cyknęło na 5 minut jazdy, a niby czysta rura i sztyca - ma też mniejszą wagę, na oko 70kg vs moje 90kg) - serwisant posmarował sztycę smarem do sztyc karbonowych - przetrwało to 50km (jazda do pracy), pierwszy wjazd w kałużę/piasek i cykanie masakryczne i częstsze - wyjąłem sztycę i obczyściłem bo było jeszcze gorzej Jeździłem bez sztycy po dziurach, brak cykania. Nie widać uszkodzeń na spawach, sztycy, obejmie sztycy itd. Sztyca średnicowo chyba dopasowana - standardowo moim zdaniem W tej chwili zakleiłem taśmą obejmę (potestuję), ale nie wiem czy też nie zakleić tego podebrania w rurze podsiodłowej ramy (wykonana, żeby rura się poddała przy skręcaniu obejmy - niektóre firmy wykonują ją z przodu). Ale jak to będzie wyglądać! :-( (błotników też nie będę zakładał ;-) Mieliście takie problemy? To trochę irytujące, gdy mw co 50km muszę czyścić sztycę. Trochę nie chcę mi się wierzyć, że to normalne. Miałem wcześniej Unibike i Kellysa 27,5' i nie było takich problemów. Co tu mogę cisnąć serwis o dłuższą diagnozę? Dzięki z góry za podpowiedź RK
Tofi Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Daj zdjęcię, oraz drugie z bliska gdzie jest mocowanie. To co podejżewam że twoje 90 kg jeździ na za długiej sztycy, a już na pewno na zbytnio wysuniętej. Jeżeli chociaż raz tak jeździłeś to mogłes rozgiąć komin, a dalej już tylko będzie coraz gorzej.
ravcopy Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 Wrzuce wieczorem. Jezdze na 5 w skali 10 na sztycy. 183-4 wzrostu. Jest jeszcze zapas na wysuniecie. Troche byloby to dziwne. Owalnosc rury jest ok.
qb41 Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Mam ten sam problem z moim Trekiem x-caliber 9 po każdej jeździe w terenie kiedy dostanie się brud do środka zaczyna się "cykanie". Kiedyś spróbowałem okleić kawałkiem taśmy izolacyjnej sztyce tak jakbym chciał zakleić rozcięcie komina i pomogło tylko dość ciężko wchodzi do ramy. Po jakimś czasie wyciągnąłem sztyce i odkleiłem taśmę, wsadziłem do ramy bez oklejania i cykanie powróciło. Wydaje mi się, że jest za duże rozcięcie w kominie i dostają się paprochy.
ravcopy Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 OK, dostałem zdjęcia mms'em od rodzinki, sorry za jakość. (jak to się wstawia, ok jako dodaj pliki? - zielony jestem) Mam na skali 5 w 8stopniowej, czyli mw z 5 cm mogę jeszcze wysunąć. Jeszcze nie wspomniałem, że skręcam/łem sztycę zawsze kluczem dynamometrycznym (i na 5Nm i na 7Nm, bez różnicy - mam narzędzia, bo na co dzień jeżdżę delikatną szosą). Może by pokombinować z inną obejmą? Ale jeśli wpada to przez tę dziurę, no to porażka - wszyscy Trekowcy tak mają?
Tofi Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Musiał byś spróbować z taką obejmą http://www.chainreactioncycles.com/brand-x-seat-clamp-bolt-double/rp-prod8213 Jest podójna - jedna część łapie komin druga sztycę.
wet Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Miałem takie samo cykanie na sztycy wysuniętej na 25 cm, kupiłem nówkę i mocno dokręciłem siodełko a ramę przeczyściłem od środka szmatką i kijem ile udało się tam sięgnąć, cykanie ustało a sztyce mogę teraz na 30 cm mieć i żadnych dźwięków
Tofi Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Dobrze by było zmierzyć jeszcze suwmiarką, bo różnice średnic to niekiedy mogą dochodzić do 0,3mm. Na sucho nie odczujesz a pod obciążeniem wychodzą różne rzeczy.
ishi Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Moja Xtasy Lite też strzelała w facie, nawet na świeżej paście do karbonu! W końcu się wkurzyłem i zakupiłem Thomsona Elite i nie żałuje wydanej kasy bo problem raz na zawsze zniknął. Podejrzewam, że stara sztyca była już mocno zmęczona albo po prostu miękka i pracowała w podsiodłówce.
Rafu Napisano 7 Lipca 2015 Napisano 7 Lipca 2015 Mam Treka Superfly 6 2014 i ten sam problem - waga 90kg, wysunęcie sztycy ~245mm. Smarowałem połączenia smarem montażowym Shimano i pomagało może na jedną przejażdżkę. Możecie polecić jakąś sensownbą sztycę do 200zł (średnica 27,2mm, długość 400mm, offset najlepiej 0mm)? Gdyby nie ten limit, wziąłbym Thomsona
radziuGD Napisano 7 Lipca 2015 Napisano 7 Lipca 2015 W 2 poprzednich rowerach miałem identyczny problem, czasamii juz szalałem z suszarką i odkurzaczem, aby osuszyć wnetrze ramy i oddessać pył - na jakiś czas pomagało. W obecznym rowerze założyłem na sztyce 5 - 7cm dętki, po zamontowaniu sztycy dętką jak kondon wedruje na w miejsce od 1cm poniżej nacięcia do 2cm powyżej zacisku. 2500 km w sumie nie suchcych warunkach i brak jakichkolwiek dźwieków.
ravcopy Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Napisano 2 Sierpnia 2015 No to pojezdzilem z zaklejona sztyca w miejscu komina i niestety bez zmian: po mw 40 km zaczyna cykac. Opaska zakrecona 7Nm. Nie wiem co dalej. Testowac inne sztyce i zaciski? Reklamacja bedzie ciezka do egzekwowania, bo objawy sa po dluzszej jezdzie.
turysta Napisano 2 Sierpnia 2015 Napisano 2 Sierpnia 2015 Ja bym to mocniej ścisnął, na jakieś 10nm, albo i wiecej. To alu, nic sie nie stanie.
ravcopy Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Napisano 3 Sierpnia 2015 Jesli jest luz to to pomoze? Na 5Nm sztyca sie nie opuszcza, wiec niby po co wiecej. Rafu, poradziles sobie z problemem?
Rafu Napisano 3 Sierpnia 2015 Napisano 3 Sierpnia 2015 Ja bym to mocniej ścisnął, na jakieś 10nm, albo i wiecej. To alu, nic sie nie stanie. Mocne skręcenie zacisku nie pomoże - wręcz przeciwnie @ravcopy Nie wiem czy można to nazwać poradzeniem ale zmieniłem sztycę na Race Face Ride i teoretycznie pomogło. Nie na 100% bo czasem sobie zaskrzypi na jakichś wertepach ale nie przy każdym obrocie korby jak to było wcześniej. Mam wrażenie że fabryczna sztyca Bontragera skrzypiała na połączeniu z ramą i siodełkiem. Teraz pod siodełkiem nie ma żadnego problemu a z zaciskiem tak jak mówiłem, muszę jeszcze popracować żeby było idealnie.
Rafu Napisano 7 Sierpnia 2015 Napisano 7 Sierpnia 2015 Update: Wyjąłem sztycę, rozkręciłem zacisk, wyczyściłem wszystko z użyciem odtłuszczacza (Finish Line Citrus) i nałożyłem na sztycę dość grubą wartstwę pasty Shimano Anti Seize (również na gwint i obejmę zacisku). Skręciłem wszystko do kupy, wytarłem nadmiar pasty i... Jak na razie przejechałem około 40km w suchych warunkach ze sporą ilością piachu i nie słyszę skrzypienia W weekend planuję dłuższy wypad (ponad 80km) więc na razie wstrzymuję się z ogłaszaniem sukcesu. Jakby co, mam jeszcze zanadrzu inną pastę od Finish Line, ale jeszcze jej nie testowałem. Myślałem też o pastach do ram karbonowych ale one często są ziarniste i zwiększają tarcie więc na logikę mogłyby tylko pogorszyć sprawę.
ravcopy Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Napisano 25 Sierpnia 2015 Update: Serwis zmienił sztycę i obejmę (na Koryak Pro i Boblight) i naciągnął dętkę na całe połączenie z kominem. Obejma Bontrager pękła w serwisie przy dokręcaniu i już myślałem, że ona miała wadę i nie trzymała/pykała - była źródłem problemu. Ale nie!, bo po przejechaniu 70-80km zaczyna znowu cykać. Może dłużej wytrzymało, bo czuję, że sztyca Koryak jest sztywniejsza, mniej "naciąga" ramę? Serwis wspominał, że w przeszłości miał taki przypadek i w końcu rama pękła - co nie znaczy, że u mnie pęknie... Czekać? Czy może da się egzekwować gwarancję już teraz? Jeszcze mogę pokombinować ze smarami jak Rafu...Jak u Ciebie dowiadczenia Rafu?
copone Napisano 25 Sierpnia 2015 Napisano 25 Sierpnia 2015 na pewno to sztyca na połączeniu z kominem a nie jarzemko z siodłem?
Rafu Napisano 25 Sierpnia 2015 Napisano 25 Sierpnia 2015 U mnie jest już ok Na wspomnianej wycieczce coś tam cykało przez moment ale się uspokoiło i od tamtego czasu mam spokój. Czasem tylko strzyknie jak gwałtownie wjadę w jakąś dziurę, korzeń itp. Ogólnie to ważę ok. 90kg a sztyca jest wysunięta na 250mm. Poza tym myślę że możesz mieć rację z tym że problem leży w sztywności sztycy i "plastelinowe" wyroby będą bardziej pracowały w ramie.
ravcopy Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Napisano 25 Sierpnia 2015 Do copone. Na pewno to polaczenie sztycy i komina. Jak ciagne za sztyce wypierajac sie o kierownice to pozniej odbijajac cyka. Do tego kiedys odkrecajac obejme (juz chyba kilkanascie razy czyscilem sztyce i komin), jak popuscilem imbusem nie dotykajac innego miejsca roweru na stojaku, tez bylo slychac cykniecie, jakby rama odpuscila naprezenia po zluzowaniu obejmy. Jak pisalem i sztycy i obejmy oryginalnej juz nie mam, takze problem chyba w ramie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.