Lance_Armstrong Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Witam Jak w temacie: Czym różni się jazda rowerem o takich samych parametrach (rama, koła, kierownica.....etc.) a różniącym się osprzętem napędu Shimano pomiędzy: Acera, Alivio, Deore, XT? Na przykładzie roweru trekkingowego. Czy jest lżej jechać? Czy łatwiej jest zmieniać (dopasować) biegi? Głośność pracy? Czy różnią się awaryjnością? Inne różnice? Dzięki i proszę o wyrozumiałość ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Wielkością penisa? A tak serio to obecnie wszystkie grupy od Alivio wzwyż różnią sie wg mnie tylko wagą i ceną. Co do komfortu, ciszy i jakości to różnic w zasadzie nie ma. Jest tak, że wyższe grupy posiadają nowsze rozwiązania technologiczne (DynaSys, Shadow+), które z każdym rokiem schodzą do coraz niższych grup. Najsensowniejszą grupą jest obecnie Deore, bo tanie, wytrzymałe i nie ma się czego wstydzić względem SLX czy XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietia79 Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Wygodą na przykład. W manetkach XT fajna jest możliwość zrzucania o dwa "oczka" jednym pociągnięciem. Brakuje mi tego w moich deorkach (ale dopóki nie wiedziałem, że jest taka możliwość to mi nie brakowało . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Czy na pewno manetka XT, to aż taki szpas? Miałem pożyczoną prawą manetkę XT na cały tydzień i ten "ficzer" bardziej mnie irytował niż cieszył. Zdarzało się zrzucić niechcąco na zbyt twardy bieg, żeby potem doklikać na wyższy. W moim SLX trzeba kliknąć aż dwukrotnie ... laboga! XT kosztuje dwukrotnie tyle, co Deore tylko za ten ficzer? Może komuś twardość XT bardziej odpowiada, ale wg mnie SLA i Deore są bardziej płynne, co nie uznacza, że mniej precyzyjne. Najfajniejsza manetka wg mnie to Zee z uwagi na cenę i ergonomiczne cyngle względem Deore/SLX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Wygodą na przykład. W manetkach XT fajna jest możliwość zrzucania o dwa "oczka" jednym pociągnięciem. Brakuje mi tego w moich deorkach W Deore SL-M590 już jest taka możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Nie ma. Tylko XT możliwość wyrzucania na niższe koronki o 2. Na wyższe o 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Nie ma. Tylko XT możliwość wyrzucania na niższe koronki o 2. Na wyższe o 4. Mea culpa , "zrzucanie" , "wrzucanie" , jedną literkę człowiek nie doczyta i takie głupoty pisze . Oczywiście masz rację moje deorki mają możliwość wrzucania o 2 ale na większe koronki. Sorki za zamieszanie i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.