Skocz do zawartości

[grupy osprzętu] różnice na przykładzie roweru trekkingowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie: Czym różni się jazda rowerem o takich samych parametrach (rama, koła, kierownica.....etc.) a różniącym się osprzętem napędu Shimano pomiędzy: Acera, Alivio, Deore, XT? Na przykładzie roweru trekkingowego.

Czy jest lżej jechać? Czy łatwiej jest zmieniać (dopasować) biegi? Głośność pracy? Czy różnią się awaryjnością? Inne różnice?

Dzięki i proszę o wyrozumiałość ;))

Wielkością penisa?

A tak serio to obecnie wszystkie grupy od Alivio wzwyż różnią sie wg mnie tylko wagą i ceną. Co do komfortu, ciszy i jakości to różnic w zasadzie nie ma. Jest tak, że wyższe grupy posiadają nowsze rozwiązania technologiczne (DynaSys, Shadow+), które z każdym rokiem schodzą do coraz niższych grup. Najsensowniejszą grupą jest obecnie Deore, bo tanie, wytrzymałe i nie ma się czego wstydzić względem SLX czy XT.

Czy na pewno manetka XT, to aż taki szpas?

Miałem pożyczoną prawą manetkę XT na cały tydzień i ten "ficzer" bardziej mnie irytował niż cieszył. Zdarzało się zrzucić niechcąco na zbyt twardy bieg, żeby potem doklikać na wyższy. W moim SLX trzeba kliknąć aż dwukrotnie ... laboga! XT kosztuje dwukrotnie tyle, co Deore tylko za ten ficzer? Może komuś twardość XT bardziej odpowiada, ale wg mnie SLA i Deore są bardziej płynne, co nie uznacza, że mniej precyzyjne.

Najfajniejsza manetka wg mnie to Zee z uwagi na cenę i ergonomiczne cyngle względem Deore/SLX.

Nie ma. Tylko XT możliwość wyrzucania na niższe koronki o 2. Na wyższe o 4.

Mea culpa , "zrzucanie" , "wrzucanie" , jedną literkę człowiek nie doczyta i takie głupoty pisze :) . Oczywiście masz rację moje deorki mają możliwość wrzucania o 2 ale na większe koronki.

Sorki za zamieszanie i pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...