Skocz do zawartości

[rower] Poszukuje roweru dla jeźdżca ok. 150kg

kJacek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jak w tytule poszukuje roweru do dźwigania jeźdźca o wadze ok. 150kg, wzrost 195cm. Na rower chciałbym przeznaczyć około 2000zł. Sporo czytałem różnych propozycji i poradników i trochę zacząłem się w tym wszystkim gubić. Poszukuje roweru do spokojnej jazdy do pracy i na siłownie. Głównie są to ścieżki rowerowe, asfalt i czasami utwardzona drogi. Z moich predyspozycji wypada na rower crossowy. Jednak sporo ludzi przy mojej wadze polecają rower mtb ze względu na szersze opony, mocniejsze obręcze i ramę. Z roweru crossowego bardzo dużo ludzi poleca lazaro elitary v3 2015. Jednak czy ta waga wyklucza ten rower? Są tam chyba za wąskie opony i nie wiem jak z wytrzymałością obręczy, ramy, korby i suportu. Da się coś z tym rowerem zrobić pod moja wagę niedużym kosztem, czy raczej sobie go odpuścić na rzecz innego crossa czy tez jakiegoś mtb? Z rowerów wolałbym cos na jakiś dużych kolach 28-29''.

Moje propozycje to wspomniany wyżej lazaro czy może wybrać coś z tych mtb:

http://allegro.pl/kross-level-a4-m-deore-xt-limited-edition-wawa-i5492964631.html

http://allegro.pl/rower-29er-megamo-natural-40-alivio-hydraulika-xct-i5490856941.html

Jeśli możecie to proszę wypowiedzcie się czy coś z tego jest godne zainteresowania z ewentualnymi wymianami albo podsuńcie własne propozycje.

Dzięki i pozdrawiam.

Napisano

szukaj używanego 29er`a ze stajni unibike lub giant revela 0, maja homologację do 140 kg. W crossach wszystko jest delikatniejsze koła, piasty, amortyzator. Szukaj roweru z amortyzatorem powietrznym lub bądź gotowy do zakupu takiego ponieważ sprężyna tyle nie utrzyma. Opony będziesz musiał napompować na mak ok 65 psi  opony crossa powinny to zmieść), hamulce raczej tarczowe to bezpieczniej będzie. Przy twoim wzroście rama co najmniej 20 -21 cali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...