grzybol Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 Witam wszystkich na forum. W tym tygodniu zakupiłem pierwsze pedały i buty SPD (zestaw M540 + M089). Mam problem z butami M089, mam ciągle wrażenie że są za luźne. Klamra nie chce się zapiąć tak mocno jak bym chciał. Czytałem o tych butach, że ciasne zapięcie nie stanowi w nich problemu, więc nie wiem czy ja coś źle robię czy mam jakiś dziwny egzemplarz. Na długość buty są oczywiście w sam raz, nie kupiłem jakichś za dużych. A może jest jakaś regulacja tej klamry?
MokryxD Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 Klamrę można przesunąć w dół. Pod dźwigienką jest śrubka.
.PaVLo. Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 A dobrze zaciągnąłeś rzepy ?. Poza tym nie powinno się zbyt mocno zaciskać bo stopy zaczną boleć. (Mam te buty)
tobo Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 Taki urok niektorych Shimano. Mozesz wlozyc druga wkladke do buta.
grzybol Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 No trudno,w takim razie będę musiał się przyzwyczaić. Choć z biegiem czasu buty się pewnie wyrobią i będzie już tylko gorzej. Przy następnych zakupach będę wiedział na co zwracać uwagę.
B_art Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Pewnie masz stosunkowo niskie podbicie stopy. Sprawdz jak to wyglada z dodatkowa wkladka.
Marjanek Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Dobra żelowa wkładka, na którą nie można niestety szczędzic grosza załatwi sprawę i do tego dobra skarpeta. Chociaż trzeba z tym mocnym zapinaniem trzeba się nauczyc, bo mocne zapięcie na początku żądzy możne skutkować tym ze po 10 km stopy będą dretwialy palce a później całe stopy [emoji14]
grzybol Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 A możesz mi podać jakieś konkretne przykłady takich wkładek? Ja znalazłem takie za 100+ zł, do tak relatywnie tanich butów szkoda kasy.
Marjanek Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Ja używam wkładek meindl do każdych butów i nie moge złego słowa powiedzieć na nie. Meindl active pro, albo meindl dynamic - naprawde mega wkładki
grzybol Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 Dziękuję, chyba skuszę się na jedne z nich.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.