Skocz do zawartości

[Suport] Przegląd, czyszczenie - coś cyka....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam korbę Shimano FC-R600. I od jakiegoś czasu coś mi zaczyna coraz głośniej cykać. Dźwięk podobny do pojedynczego cyknięcia kasety jak kręcimy do tyłu. Jak mocno naciskam pedała, trochę ustaje, jak kręcę normalnie, z kilometra mnie słychać. A jak luzem, ciągnąc pedała, to nie.

Jako że nigdy tego nie robiłem, jak to rozebrać, wyczyścić, na co zwrócić uwagę. Łańcuch już wykluczyłem. Jutro dorwę inne pedała. A przy okazji chcę się nauczyć serwisu suportu. 

Wszelkie zdjęcia, tutoriale, filmy - mile widziane :)

Naciskając mocniej pedała narażasz się na to że oskarży Cię np o molestowanie :)

Demontaż korby, klucz imbusowy 5 mm i klucz do śruby mocującej korbę. Demontujesz korbę, sprawdzasz jak kręcą się łożyska. Jeśli kręcą się płynnie, bez chrobotania czy tykania, wykręcasz je za pomocą specjalnego klucza (płaski z wielowypustem lub nasadowy z rączką), czyścisz gwinty, smarujesz, wkręcasz.

Posmarowałbym też gwinty pedałów.

Kasetę sprawdzę. Była czyszczona. Ale raczej dokręciłem. No chyba że źle ją złożyłem. Ale to bym miał wcześniej już. A kilka razy już czyściłem.

Hak nie był odkręcany. Ale sprawdzę.

A może to być wina małej tarczy? Chyba zapomniałem ustawić ten mały znacznik na równo z ramieniem. Tarcze też odkręcałem i czyściłem.

Filmiki super. Potrzebuję klucza :)

Edit. Wyczyściłem i sprawdziłem pedała. Ponownie nasmarowałem, wszystkie gwinty mam tym posmarowane. Nadal występuje. Kaseta też sprawdzona. Hak też.

A może jednak łańcuch się kończy? Nie za duże te przerwy między kółkami?

k1hngqk31u73_t.jpg

3bq2hb73rbvs_t.jpg

Bump. 

To nie pedała. Zmieniłem na inne, i nadal występuje. Dokręciłem imbusy na ramieniu. I dźwięk dokręcanej śruby, to właśnie też coś takiego. Ale kurde, odnoszę wrażenie, że to idzie na widełki. Kilka razy udało się zrobić ten dźwięk, naciskając lewe pedało ręką. Z większą siłą. 

@Cervandes ale narobiłeś. Nie rozumiałem o co Ci chodzi. Ale już wiem. Ciekawe jest to, iż u mnie dużo ludzi tak mówi. "Kupiłeś pedała" nie "...pedały". Albo inaczej, są stosowane obie formy. A w czeluściach "interneta" dokopałem się informacji, że tak w małopolsce mówią...No ale mniejsza...

Nie chodzi mi o rozciągnięcie łańcucha, ale o duże przerwy między rolką a ogniwem wewnętrznym. 

Sprawa załatwiona. 

Wymieniłem łańcuch na nowy. To nie to. No to rozebrałem suport i korbę. Kupa piachu, syfu, brudnego smaru. Wyczyściłem, na gwinty ŁT 45, o-ringi wyczyszczone i nasmarowane. Łożyska kręcą się luźno, bez oporu i zacięć. Złożyłem i nie cyka. Dziś jadę w trasę. I mam nadzieję że nie wróci. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...