Grathon Napisano 5 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Witam. Mam korbę Shimano FC-R600. I od jakiegoś czasu coś mi zaczyna coraz głośniej cykać. Dźwięk podobny do pojedynczego cyknięcia kasety jak kręcimy do tyłu. Jak mocno naciskam pedała, trochę ustaje, jak kręcę normalnie, z kilometra mnie słychać. A jak luzem, ciągnąc pedała, to nie. Jako że nigdy tego nie robiłem, jak to rozebrać, wyczyścić, na co zwrócić uwagę. Łańcuch już wykluczyłem. Jutro dorwę inne pedała. A przy okazji chcę się nauczyć serwisu suportu. Wszelkie zdjęcia, tutoriale, filmy - mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomg Napisano 5 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Sprawdź jeszcze hak tylnej przerzutki, bo może jest źle dokręcony, albo ściśnij ramę nogami i pomajtaj kierą na boki - może to stery. Kaseta dokręcona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Naciskając mocniej pedała narażasz się na to że oskarży Cię np o molestowanie Demontaż korby, klucz imbusowy 5 mm i klucz do śruby mocującej korbę. Demontujesz korbę, sprawdzasz jak kręcą się łożyska. Jeśli kręcą się płynnie, bez chrobotania czy tykania, wykręcasz je za pomocą specjalnego klucza (płaski z wielowypustem lub nasadowy z rączką), czyścisz gwinty, smarujesz, wkręcasz. Posmarowałbym też gwinty pedałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomg Napisano 5 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grathon Napisano 5 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Kasetę sprawdzę. Była czyszczona. Ale raczej dokręciłem. No chyba że źle ją złożyłem. Ale to bym miał wcześniej już. A kilka razy już czyściłem. Hak nie był odkręcany. Ale sprawdzę. A może to być wina małej tarczy? Chyba zapomniałem ustawić ten mały znacznik na równo z ramieniem. Tarcze też odkręcałem i czyściłem. Filmiki super. Potrzebuję klucza Edit. Wyczyściłem i sprawdziłem pedała. Ponownie nasmarowałem, wszystkie gwinty mam tym posmarowane. Nadal występuje. Kaseta też sprawdzona. Hak też. A może jednak łańcuch się kończy? Nie za duże te przerwy między kółkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grathon Napisano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Bump. To nie pedała. Zmieniłem na inne, i nadal występuje. Dokręciłem imbusy na ramieniu. I dźwięk dokręcanej śruby, to właśnie też coś takiego. Ale kurde, odnoszę wrażenie, że to idzie na widełki. Kilka razy udało się zrobić ten dźwięk, naciskając lewe pedało ręką. Z większą siłą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Co to są "pedała"?! I jak na podstawie zdjęcia mamy ocenić czy łańcuch nie jest nadmiernie rozciągnięty?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grathon Napisano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 @Cervandes ale narobiłeś. Nie rozumiałem o co Ci chodzi. Ale już wiem. Ciekawe jest to, iż u mnie dużo ludzi tak mówi. "Kupiłeś pedała" nie "...pedały". Albo inaczej, są stosowane obie formy. A w czeluściach "interneta" dokopałem się informacji, że tak w małopolsce mówią...No ale mniejsza... Nie chodzi mi o rozciągnięcie łańcucha, ale o duże przerwy między rolką a ogniwem wewnętrznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grathon Napisano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Sprawa załatwiona. Wymieniłem łańcuch na nowy. To nie to. No to rozebrałem suport i korbę. Kupa piachu, syfu, brudnego smaru. Wyczyściłem, na gwinty ŁT 45, o-ringi wyczyszczone i nasmarowane. Łożyska kręcą się luźno, bez oporu i zacięć. Złożyłem i nie cyka. Dziś jadę w trasę. I mam nadzieję że nie wróci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.