Skocz do zawartości

[rower] przesiadka z 26 na 29 cali - scott scale 950

weronix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

przez ostatnie kilka lat jeździłam na rowerze 26 calowym - Scott Scale 70, jednak ostatnio bardziej jestem ciekawa rowerów 29 cali. 

Swojego Scale'a raczej modernizować nie będę, więc wpadłam na pomysł kupna:

Scott Scale 950 2014 http://www.wysepka.pl/rowery/1379-rower-scott-scale-950-2014.html

rower mogę kupić za 5000zl na wyprzedazy (cena katalogowa 6400zl). Waży tyle co mój stary SCALE, więc mam nadzieję, że nie będzie mi go cieżko napędzać?  Mam 177 cm, więc chyba rower o kołach 29 cali będzie odpowiedni.  Co sądzicie, czy warto się przesiadać? 

Napisano

oczywiście, że warto, nowy rower, inny rozmiar kół, na pewno będą pozytywne wrażenia.

Poza tym świetny rower w dobrej cenie.

Napisano

Ale ostatnio myślę że pośredni rozmiar 27.5" jest lepszym rozwiązaniem.

Tu są zdania podzielone, mozna powiedzieć, ze 650 posiada wszelkie zalety 29 i nie ma wad 26 ale mozna powiedzieć, że posiada wszelkie wady 26 oraz zero z zalet 29.

Konia z rzędem dla kogoś kto odczuje 25mm różnicy na średnicy.

26 a 29 to jednak 63mm różnicy na obręczy.

Zadzwoń do chłopaków z wysepki i sie  potarguj, pewnie ze 200 - 300 ziko jeszcze spuszczą albo dadzą upust na inny asortyment.

edyta: wiedzę, że już odpuscili pińcet od ceny ze strony :)

Napisano

Wiesz swego czasu też się spierałem gdzie faktycznie jest sens pośredniego koła ale naprawdę jest i im naszej pasji bliżej współzawodnictwu to tym bardziej. Wielu znajomych nie ma ze mną praktycznie szans bo zostali na małym kole. Ci co kupili koło na 27,5" a mają podobną kondycję jak ja wykańczają mnie technicznie (są jeszcze ci co są nadal na 26" ale są lepsi i technicznie i mają tytanowe łydy) :/ W sumie mogę wiec powiedzieć że nie ma wad 26" ani 29". Zwyczajnie jest to jeszcze jeden standard ;)

Napisano

Mam 177 cm, więc chyba rower o kołach 29 cali będzie odpowiedni

Jeżeli tego jeszcze nie zrobiłeś to dobrze się przymierz do tego Scale'a, bo jesteś idealnie między M i L. Z geometrii jasno wynikałaby M-ka, ale sam Scott podaje, że 177 jest pomiędzy M i L. Sam mam tyle samo wzrostu, testowałem M-kę i dla mnie była za krótka.

Napisano

W zasadzie to się nie przymierzałam - mam 26 calowego Scale'a i jeżdże na M'ce, więc zakładam, że będzie o - tym bardziej, że długość ramy to 600 mm a w przypadku mojego starego Scale'a 585 mm.

Napisano

Pisząc poprzedniego posta, nie zwróciłem uwagi, że autorem wątku jest kobieta :)

Te 600mm to jest tylko na papierze, dlatego ze wzrostem 177 cm wpada się pomiędzy rozmiary. Ale jeżeli koleżanka do tej pory nie miała specjalnie długiej ramy, to pewnie na M-ka będzie jej pasować. Mi zupełnie ten rozmiar nie podszedł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...