dream01 Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 Cześć, wczoraj w końcu postanowiłem przesmarować piasty w rowerze. Na przodzie kulki były w porządku, z tyłu też ale to co zostało po łożysku... Trochę mnie przeraziło. Co to dokładnie jest/ było i muszę teraz kupić? Znajdę ten element bez kulek czy tylko z kulkami?
grande1970 Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 to ile lat tam nie zaglądałeś ? moim zdaniem możesz próbować nabic nową miske ale jak będzie miała luz to tylko nowa piasta
rzezniol Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 To nie jest miska ... to jest "wianek" łożyska ... Sprawdź czy nie ma wżerów na konusie i misce ... jeżeli jest w miarę czysto to zamiast łożyska z wiankiem wypełnij całość kulkami. Kulki wyjmij z nowo kupionego łożyska Pozdrawiam
dream01 Napisano 5 Lipca 2015 Autor Napisano 5 Lipca 2015 I kulki i konus, wszystko co tam w środku było o dziwo było ładne. Jest tam teraz 7 kulek, większych niż te z przodu. Jest trochę luzu jakby na jeszcze jedną (na pewno żadnej nie zgubiłem) ale nie jestem pewien czy ta jeszcze jedna wejdzie. Rozumiem, że w ten sposób mogę jeździć? Kiedy należałoby jednak założyć to łożysko z wiankiem? I jak je dobrać?
rzezniol Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 Nie nie ... albo masz łożysko ze sprawnym wiankiem i 7 kulek ... albo masz same lulki ale bez wianka ... powinno ich być 9. Jeżdżąc na 7 kulkach bez wianka będziesz miał ciągły luz i możesz zniszczyć w ten sposób piastę . Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.