Skocz do zawartości
  • 0

ZZR Huragan (1968)

Phenomen

Pytanie

Nazwa: ZZR Huragan (1968)
Data dodania: 04 lipiec 2015 - 14:54

Witam.
Stałem się posiadaczem ZZR Huragan. Rower z moją myślą będzie odrestaurowany na nowym osprzęcie. Na szytce tylnej widnieje rok 68, nie wiem czy jest to rok produkcji roweru. Rowerem jeździł wcześniej mój dziadek i ojciec, po jakichś 20 latach został wyjęty ze strychu z myślą o odnowieniu. Rower jest pomalowany jakąś farbą podkładową. Całość już niedługo uda się na piaskowanie oraz malowanie. Potrzebuję pomocy w następujących sprawach :

1. Mam koła na kasecie 9rz. Jaka kaseta wejdzie maksymalnie do Huragana aby wszystko chodziło sprawnie ? 6 czy 7?

2. Chciałbym zmienić korbę bo jest na klinach. Czy nowy suport z wkładem na kwadrat tutaj podejdzie ? Jeśli tak to może ma ktoś jakieś informację jaka jest długość suportu i czy dokupi się taką nową korbę.

Koło :

2rm00et.jpg

2euu9t0.jpg

Zobacz rower

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Na szytce tylnej widnieje rok 68, nie wiem czy jest to rok produkcji roweru

To jest rok produkcji obręczy. Jeśli nic nie było kombinowane to rok produkcji roweru powinien być podobny. Rok produkcji ramy czasami da się rozkodować z numeru ramy

Mam koła na kasecie 9rz. Jaka kaseta wejdzie maksymalnie do Huragana aby wszystko chodziło sprawnie ?

Jak masz włożone koła z 9 rzędową kasetą to na 100% były rozginane rurki tylnego widelca. Oryginalnie tam były wolnobiegi 4-5 rzędowe. Nie ma szansy, żeby w haki o rozstawie 122mm wcisnąć współczesną kasetę bez gięcia rur. A na ilu biegach maksymalnie będzie chodzić wszystko płynnie po takiej przeróbce to już raczej sam musisz przetestować. Być może nawet na 10.

Czy nowy suport z wkładem na kwadrat tutaj podejdzie ? Jeśli tak to może ma ktoś jakieś informację jaka jest długość suportu i czy dokupi się taką nową korbę

Możesz kupić suport kompaktowy (Huragan miał angielski gwint) albo sama os suportu z końcówkami na kwadrat. Długość osi dobierasz pod nowa korbę, więc nikt ci na razie nie powie jaką długą kupić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...