Chinook Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Witam mam problem ponieważ posiadam dosyć stary nie markowy rower w którym przedni amortyzator po prostu przestał działać, amortyzator wgina się ale nie odbija. Więc postnowiłem że kupie nowy na początku chciałem kupić sztywny lecz pomyslałem że ten rower bedzie wyglądał tragicznie na sztywnym widelcu i przedni amortyzator zawsze się przyda do jazdy po lesie. Na allegro Znalazłem 2 tanie amortyzatory i nie wiem który wybrać linki daje poniżej: http://allegro.pl/amor-rst-rockrider-czarny-na-1-z-gwintem-i5489971910.html http://allegro.pl/niedrogi-sr-suntour-mg-300-ahed-v-b-niebieski-i5480435836.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabriel86 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Przede wszystkim sprawdź średnicę rury sterowej starego widelca (1" czy 1 1/8") i to czy masz stery a-head czy klasyczne. Wybrane przez Ciebie modele charakteryzują się praktycznie identyczną pracą za sprawą tych samy rozwiązań (sprężyna + elastomer). Ja bym brał lżejszy lub ten. który odpowiada CI kolorystycznie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chinook Napisano 4 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Ok wezmę suwmiarkę i zobaczę tą średnicę. Mam jeszcze problem z ustaleniem jaki rodzaj sterów mam wrzucę zdj roweru może ktoś będzie wiedział. http://zapodaj.net/fa734877c8988.jpg.html http://zapodaj.net/2bb0b2a3096a4.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabriel86 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Masz klasyczne skręcane stery, w związku z czym potrzebujesz widelca z gwintowaną końcówką rury sterowej. Aby ułatwić sobie temat... zmierz odległość od dolnej krawędzi dolnej miski sterów w swoim rowerze do nakrętki kontrującej stery. Zapytaj sprzedawcę, jaka jest odległość od korony do pierwszego zwoju gwintu. Jeżeli odległość ta przekracza długość zdjętą z Twojego roweru, będziesz musiał dogwintować rurę sterową, co w serwisach kosztuje od 10,-PLN w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chinook Napisano 4 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Nie wiem czy dobrze rozumiałem ale jeśli w opisie na allegro jest napisane że rura sterowa ma długość 140 mm a gwint na tej rurze ma 40 mm to znaczy że odległość od korony to pierwszego zwoju gwitu wynosi 100mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 (edytowane) Tak, Część rury bez gwintu wynosi 100mm a 40mm jest gwintu, lecz tak jak gabriel86 ci pisze zmierz średnice rury sterowej, a ponadto zmierz długośc tej twojej rury od górnej części korony do końca Edytowane 4 Lipca 2015 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chinook Napisano 5 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Czyli musze wyjąć obecny amortyzator i zmierzyć długość rury sterowej czy długość tej części ramy gdzie wchodzi rura sterowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 5 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 musisz zmierzyć długość rury sterowej widelca a nie długość rury w konstrukcji ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabriel86 Napisano 5 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 W sumie nie musisz mierzyć na zdjętym widelcu. Wystarczy jak zmierzysz odległość od dolnej miski sterów do nakrętki kontrującej stery. Odległość od korony do pierwszego zwoju gwintu na nowym widelcu powinna być o jeden centymetr mniejsza od zmierzonej przez Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chinook Napisano 5 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Zmierzyłem i długość rury sterowej wyszła mi 22 cm tak +/- 3mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabriel86 Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Żaden z podanych przez Ciebie wideleców nie będzie dobry. Sr Suntour ma rurę bez gwintu, a RST ma sterówkę 14cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chinook Napisano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 A to lipa, w takim razie raczej zrezygnuje z odnawiania roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi